Zonnepanelen zijn een slimme investering: het rendement is op dit moment veel hoger dan de rente op een spaarrekening. En ze leveren jarenlang gratis zonne-energie op waardoor je honderden euro’s bespaart op je energierekening. Zonnepanelen kopen is daarom een goede investering. Zonnepanelen hebben een financieel rendement en een technisch rendement. Oftewel: wat levert het je financieel op en hoeveel zonlicht wordt er omgezet in energie.

 

Financieel rendement van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen geef je een keer uit, maar je bespaart elk jaar. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf opwekt, hoef je niet te kopen van je energieleverancier. Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen 8 jaar. Daarna maak je dus winst. Het financiële rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op je spaarrekening (ervan uitgaande dat je de panelen in 2023 op je dak legt en dat ze op het zuiden liggen).

 

Technisch rendement van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Zelfs op een bewolkte dag wekken je panelen stroom op. De meeste zonnepanelen zetten tussen de 15 en 22 procent van het zonlicht om in stroom. Doorgaans hebben zonnepanelen met het grootste vermogen, het hoogste rendement. En zonnepanelen zijn enorm duurzaam. In 2 jaar bespaart een zonnepaneel al evenveel CO2-uitstoot als er vrijkomt tijdens de hele levensduur. Vanaf dan leveren je zonnepanelen nog tientallen jaren milieuwinst op.

 

Het rendement van zonnepanelen berekenen

Het rendement op zonnepanelen berekenen is niet eenvoudig. Zeker niet als je het rendement per kWh of het rendement per m2 wil weten. Hoe efficiënt zonnepanelen zijn en hoe snel je ze terugverdient hangt namelijk af van een groot aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

 

 • De aanschafkosten van je zonnepanelen
 • Overige kosten zoals kabels, optimizers en een omvormer
 • Hellingshoek van de panelen op het dak
 • Ligging van het dak
 • Hoeveelheid zonnepanelen
 • Capaciteit en vermogen van je zonnepanelen
 • Levensduur van je zonnepanelen
 • Aantal zonuren
 • De prijs van energie
 • Salderingsregeling

Hoe zorg je voor het hoogste rendement van je zonnepanelen?

Als je zonnepanelen hebt gekocht, wil je natuurlijk het hoogste rendement uit je zonnepanelen halen. De opbrengst van zonnepanelen verschilt per maand en is afhankelijk van verschillende zaken zoals het vermogen, de ligging en het weer. Wil je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen? Dit zijn onze tips:

 

 1. Vergelijk de prijs en de kwaliteit van zonnepanelen voor je een keuze maakt.
 2. Let ook goed op de garantieperiode, zodat je verzekerd bent van een goede opbrengst.
 3. Maak samen met een specialist een goed legplan voor je zonnepanelen.
 4. Kies samen met een expert de beste omvormer voor jouw zonnepanelen en je meterkast.
 5. Schakel een expert in zodat je zonnepanelen zo optimaal mogelijk worden geplaatst.
 6. Check of je geld terug kunt krijgen voor je duurzame investering.
 7. Houd je verbruik en de teruglevering in de gaten.
 8. Zorg dat je je zonnepanelen schoonmaakt als ze te vuil zijn geworden.

 

Wil je weten of zonnepanelen rendabel zijn voor jou?

Zonnepanelen zijn rendabel wanneer de besparing opweegt tegen de kosten van de investering en het onderhoud. De tijd tot de zonnepanelen rendabel zijn hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van de woning, het verbruik van energie en de prijs van energie. Met de online Dakcheck kun je een indicatie van je besparing met zonnepanelen berekenen. Zo zie je binnen 1 minuut wat zonnepanelen je opleveren! Meer weten over zonnepanelen en het berekenen van rendement? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze expert vertelt je alles over de mogelijkheden van zonnepanelen op je dak.