Zonnepanelen zijn een goede investering waarmee je optimaal profiteert van zonne-energie. Omdat de spaarrente laag is, profiteer je met zonnepanelen van een flink hoger rendement dan bij de bank. Zonnepanelen kopen is daarom een goed idee. Het rendement wat je behaalt met je zonnepanelen is van een aantal zaken afhankelijk. Met de juiste informatie zorg je voor een optimaal rendement uit je zonnepanelen. 

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Wat het rendement van zonnepanelen precies is, is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het rendement van zonnepanelen kunnen we namelijk op twee manieren uitleggen:  

  • De hoeveelheid zonlicht dat omgezet kan worden in energie (efficiëntie) óf; 
  • Wat de zonnepanelen financieel opleveren.

Wanneer men het heeft over het rendement van zonnepanelen, wordt in de meeste gevallen het financiële rendement bedoeld. Het geeft aan hoe winstgevend je investering is geweest. En je wilt natuurlijk een zo optimaal mogelijk rendement uit je zonnepanelen halen. Maar die rekensom is nog niet zo simpel. Want hoe rendabel het precies is, is van een aantal factoren afhankelijk. 

Zo wordt het rendement van je zonnepaneel bepaald

Het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door de verhouding van de opgewekte energie ten opzichte van de hoeveelheid zonlicht die op het paneel valt. Het rendement van zonnepanelen wordt vaak uitgedrukt als een percentage en kan variëren afhankelijk van factoren zoals het type zonnecel, de kwaliteit van het materiaal, de omgevingstemperatuur en de lichtintensiteit.

Hoe zorg je voor het hoogste rendement van je zonnepanelen? 

Als je zonnepanelen hebt gekocht, wil je natuurlijk het hoogste rendement uit je zonnepanelen halen. De volgende zaken zijn dan belangrijk:

Het type zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per type zonnepaneel. Zonnepanelen verschillen namelijk in vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het zonnepaneel kan leveren en dus hoe hoger het rendement wat je met de zonnepanelen kan behalen. Zonnepanelen met een hoog vermogen zorgen doorgaans voor het hoogste rendement uit de zonnepanelen. Tegenwoordig zijn er steeds grotere zonnepanelen op de markt. Hiermee gaat het vermogen per paneel omhoog, maar de panelen worden niet per definitie efficiënter.

De omvormer

Één van de onderdelen van de zonnepanelen installatie is de omvormer. Een belangrijk onderdeel, want de omvormer zet de opgewekte energie om in bruikbare stroom. De omvormer is van invloed op het rendement van je zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten omvormers. Onze zon specialist kan je hier meer over vertellen en adviseert je in de keuze.

De weersomstandigheden

Op de weersomstandigheden kunnen we geen invloed uitoefenen, maar het weer bepaalt voor een groot deel het rendement van zonnepanelen.
Het aantal zonuren: Zon is uiteraard goed voor de opbrengst van je zonnepanelen en dus van invloed op het rendement. Het aantal zonuren verschilt per regio. Het westen van Nederland heeft doorgaans meer zonuren dan het oosten. Dat wil niet direct zeggen dat het rendement op zonnepanelen in het oosten minder is dan het rendement van zonnepanelen die op het westen liggen. Dit omdat er meer factoren bepalend zijn.
De temperatuur: Zonnepanelen presteren beter als het koud is. Het meest ideale weer voor zonnepanelen is wanneer het zonnig én koud is. Dit kan zorgen voor het beste rendement op zonnepanelen. 
De zoninstraling: des te dichter het zonnepaneel bij de zon staat, des te rechter straalt de zon in op het zonnepaneel en des te gunstiger is dit voor het rendement van het zonnepaneel. 

De hellingshoek

Het rendement van zonnepanelen hangt ook af van de hellingshoek waarmee de zonnepanelen op je dak liggen. Een zonnepaneel behaalt vaak het hoogste rendement wanneer het op het zuiden ligt in een hellingshoek van 36 graden. Dat is niet altijd mogelijk. Dit hangt bijvoorbeeld af van of de panelen op een schuin of plat dak komen te liggen. Op een plat dak worden de zonnepanelen altijd in een hellingshoek geplaatst. Bij een schuin dak hangt de hellingshoek af van de bestaande hoek van het dak. Het is zeker ook rendabel om zonnepanelen op het (zuid)oosten of (zuid)westen te plaatsen, of in een andere ligging. Onze installateur adviseert je gratis en vrijblijvend en stelt het beste legplan op.

De schaduw

Het rendement van zonnepanelen wordt beïnvloed wanneer de zonnepanelen (deels) in de schaduw liggen. Het is het beste voor het rendement van de zonnepanelen als er weinig schaduwvorming is. Bovendien verschilt de invloed van schaduw per type omvormer. De zon specialist van onze servicepartner bekijkt de locatie van bijvoorbeeld bomen, lantaarnpalen en/of schoorstenen. Op basis hiervan bepaalt de zon specialist de beste positie van de zonnepanelen en adviseert hij in de keuze wat betreft het type omvormer. 

 

Leeftijd van de zonnepanelen

De afgelopen jaren is de kwaliteit van zonnepanelen sterk verbeterd. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Koop je zonnepanelen via Essent, dan ben je zeker van een lange garantie op product en het vermogen. Zo weet je zeker dat je goed zit en dit zorgt ervoor dat je kunt blijven profiteren van zonne-energie.

 

Vuil

 Vuil kan een negatieve invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Hoe vuiler de zonnepanelen, hoe minder zonlicht er op de zonnecellen valt en hoe minder energie per paneel opwekt wordt. Het vuil dat op je zonnepanelen valt wordt meestal automatisch weggespoeld met een regenbui. Schone zonnepanelen resulteren in een hogere opbrengst in kWh per jaar. En dat zorgt ervoor dat je elk jaar flink kunt besparen! 

Het rendement van zonnepanelen berekenen

Het rendement op zonnepanelen berekenen is niet eenvoudig. Dit omdat het afhangt van een groot aantal factoren. Het is daarom slimmer om een indicatie van je besparing met zonnepanelen te berekenen. Zo zie je binnen 1 minuut wat zonnepanelen je opleveren! Dit kan eenvoudig online met de dakcheck voor zonnepanelen. Meer weten over zonnepanelen en het berekenen van rendement? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Onze zon expert vertelt je alles de mogelijkheden van zonnepanelen op je dak.