Zonnepanelen installeren is een slimme manier om te investeren in voordelige en groene energie. De kosten die u daarbij maakt zijn slechts eenmalig en bovendien profiteert u van subsidies en het terugvragen van btw. Na ongeveer 7,5 jaar heeft u de investering van uw zonnepanelen terugverdiend. Bovendien levert het gebruik van zonnepanelen u verschillende voordelen op. Investeer daarom op milieuvriendelijke wijze in een waardeverhoging van uw woning.

Waar u op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het slim om op een aantal zaken te letten, zodat de panelen helemaal geschikt zijn voor uw woning. Belangrijk is dat de zonnepanelen efficiënt zijn, om zo zoveel mogelijk stroom op te wekken.

De efficiëntie van zonnepanelen
Let erop hoe efficiënt de panelen zijn, want dat bepaalt hoe lang het duurt voor u de investeringskosten hebt terugverdiend. De terugverdientijd speelt dus een belangrijke rol bij de keuze van zonnepanelen. Hoe sneller u de aankoopprijs terug heeft, hoe gunstiger dat is voor uw portemonnee. Het paneel moet goed en snel energie opwekken, en daarvoor moet het efficiënt zonlicht opnemen.

Kijk bij de prijs naar het aantal Wattpiek (Wp). Dit getal geeft aan hoeveel energie per vierkante meter kan worden opgewekt. Dit verschilt natuurlijk per paneel. Heeft u een klein dak en kunt u daardoor niet veel panelen plaatsen? Zorg dan voor zonnepanelen met een hoog aantal Wp, zodat de oppervlakte optimaal wordt benut.

Milieuvriendelijke energie
Zonne-energie opwekken is een duurzame vorm van energie. Het is dus goed voor het milieu. Ook dit is een van de voordelen van zonnepanelen. De term 'groene stroom' kent u waarschijnlijk wel, en met de energie van zonnepanelen haalt u uw eigen groene stroom binnen. 

De omvormer
Schenk voldoende aandacht aan de omvormer die de zonne-energie omzet in wisselstroom. Dit apparaat heeft veel invloed op het rendement van de zonnepanelen. Bedenk dat de omvormer moet worden afgestemd op hoeveel zonnepanelen u wilt plaatsen. Pas het aantal panelen aan uw verwachte energiegebruik aan, bijvoorbeeld aan de hand van uw energierekening van het vorige jaar. Zo weet u zeker dat u niet alleen de juiste omvormer heeft, maar ook dat u niet te veel of te weinig zonnepanelen plaatst.

Overige praktische tips

Vergeet verder de praktische zaken niet. Wat zijn de afmetingen van de panelen? Hoeveel passen er op uw dak en wat is de ideale opstelling voor uw panelen? We sturen graag een adviseur langs die advies geeft over hoeveel panelen er op uw dak passen en welke panelen geschikt voor u zijn.