Zonnepanelen kunnen niet alleen op het dak, maar ook in het dak geplaatst worden. Ze worden dan niet zoals gebruikelijk bevestigd bovenop de dakpannen, maar zijn echt onderdeel van de dakbedekking. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen in het dak. Dit type zonnepanelen maakt een dak volgens veel mensen mooier om te zien, vergeleken met zonnepanelen die bovenop dakpannen gemonteerd zijn.

Soorten zonnepanelen in het dak

Als u overweegt om zonnepanelen in het dak te laten plaatsen, dan zijn er verschillende soorten zonnepanelen te onderscheiden die hiervoor geschikt zijn.

Zonnedakpannen

Er zijn speciale zonnedakpannen verkrijgbaar. Dit zijn gewone dakpannen, met het verschil dat er een dun zonnepaneel in verwerkt is. Zonnedakpannen zijn in veel verschillende materialen verkrijgbaar, waaronder lei, beton of de reguliere gebakken dakpan. Ook bestaan er verschillende afmetingen, waardoor voor elk type dak een oplossing te vinden is.

De kosten van zonnedakpannen liggen momenteel echter nog circa 3x zo hoog en er is ongeveer 25 procent meer dakoppervlak nodig voor hetzelfde vermogen vergeleken met gebruikelijke zonnepanelen. Dit is de reden waarom u het nog niet veel in het straatbeeld ziet, hoewel de toekomst voor zonnedakpannen veelbelovend is en de prijs zal gaan dalen.

De dakpannen vervangen uw oude dakpannen volledig en worden daarna onderling verbonden. Deze zonnedakpannen maken van het hele dak als het ware één groot zonnepaneel, wat daarmee een rustig beeld geeft. Wanneer gekozen wordt voor zwarte zonnepanelen, is het bijna niet te zien dat het dak eigenlijk vol ligt met kleine zonnepanelen en veel energie opwekt.

Zonnepanelen in het dak

Zonnepanelen in het dak zijn eigenlijk de gebruikelijke zonnepanelen, maar worden niet op een aluminium constructie maar tussen de dakpannen gemonteerd. De zonnepanelen liggen dus op dezelfde hoogte, of iets lager dan het pannendak. Hierdoor vallen de zonnepanelen een stuk minder op en geeft dat een mooi egaal resultaat. Hiervoor kunnen standaard zonnepanelen gebruikt worden, waardoor het (nog) een stuk voordeliger is dan het toepassen van individuele zonnedakpannen. Het nadeel is echter dat er een iets groter risico op lekkage is dan wanneer zonnepanelen op de dakpannen gemonteerd worden.

Toekomst zonnepanelen in het dak

Momenteel worden zonnepanelen in het dak nog niet zo vaak gemonteerd. Toch verschijnen er steeds meer woningen en gebouwen met zonnepanelen in het dak. Met name bij nieuwbouwwoningen is het aanbrengen van zonnepanelen in het dak een goede keuze. Uiteindelijk zal het goedkoper zijn om zonnedakpannen te kopen, in plaats van het plaatsen van normale dakpannen met daarbovenop een frame met zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen van zonnedakpannen haalt het echter nog niet bij het rendement van reguliere zonnepanelen, waardoor dit eerst doorontwikkeld moet worden voordat deze bij het grote publiek populair worden.

Zonnepanelen in het dak kopen

Zonnepanelen in het dak zijn geen toekomst meer, maar er komen steeds meer installateurs die het voor u kunnen realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw dak? Lees meer over zonnepanelen.

Zonnepanelen