Zonnepanelen kunnen niet alleen op het dak, maar ook in het dak geplaatst worden. Ze worden dan niet zoals gebruikelijk bevestigd bovenop de dakpannen, maar zijn echt onderdeel van de dakbedekking. Dit type geïntegreerde zonnepanelen maakt een dak volgens veel mensen mooier om te zien, vergeleken met zonnepanelen die bovenop dakpannen gemonteerd zijn. Om te zien of jouw dak geschikt is kun je eenvoudig de Dakcheck invullen.

Zonnepanelen als dakbedekking

Als je overweegt om zonnepanelen te installeren in het dak, dan zijn er verschillende soorten zonnepanelen te onderscheiden die hiervoor geschikt zijn.

Zonnedakpannen

Er zijn speciale zonnedakpannen verkrijgbaar. Dit zijn gewone dakpannen, met het verschil dat er een dun zonnepaneel in verwerkt is. Dakpannen met zonnepanelen zijn in veel verschillende materialen verkrijgbaar, waaronder lei, beton of de reguliere gebakken dakpan. Ook bestaan er verschillende afmetingen, waardoor voor elk type dak een oplossing te vinden is.

De kosten van een zonnepaneel in dakpan liggen momenteel echter nog circa 3x zo hoog en er is ongeveer 25 procent meer dakoppervlak nodig voor hetzelfde vermogen vergeleken met gebruikelijke zonnepanelen. Dit is de reden waarom je het nog niet veel in het straatbeeld ziet, hoewel de toekomst voor dakpannen met zonnepanelen veelbelovend is en de prijs zal gaan dalen.

De dakpannen vervangen je oude dakpannen volledig en worden daarna onderling verbonden. Deze zonnepanelen in dakpan maken van het hele dak als het ware één groot zonnepaneel, wat daarmee een rustig beeld geeft. Wanneer gekozen wordt voor zwarte zonnepanelen, is het bijna niet te zien dat het dak eigenlijk vol ligt met kleine zonnepanelen en veel energie opwekt.

Zonnepanelen integreren in het dak

Zonnepanelen in het dak noem je ook wel geïntegreerde zonnepanelen. Het zijn eigenlijk de gebruikelijke zonnepanelen, maar deze worden niet op een aluminium constructie maar tussen de dakpannen gemonteerd. De zonnepanelen liggen dus op dezelfde hoogte, of iets lager dan het pannendak. Hierdoor vallen de zonnepanelen een stuk minder op en geeft dat een mooi egaal resultaat. Hiervoor kunnen standaard zonnepanelen gebruikt worden, waardoor het (nog) een stuk voordeliger is dan het toepassen van individuele zonnedakpannen. Het nadeel van geïntegreerde zonnepanelen is echter dat er een iets groter risico op lekkage is dan wanneer zonnepanelen op de dakpannen gemonteerd worden.

Toekomst zonnepanelen in het dak

Momenteel worden zonnepanelen in het dak nog niet zo vaak gemonteerd. Toch verschijnen er steeds meer woningen en gebouwen met geïntegreerde zonnepanelen. Met name bij nieuwbouwwoningen is het aanbrengen van zonnepanelen in het dak een goede keuze. Uiteindelijk zal het goedkoper zijn om dakpannen met zonnepanelen te kopen, in plaats van het plaatsen van normale dakpannen met daarbovenop een frame met zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen in dakpannen haalt het echter nog niet bij het rendement van reguliere zonnepanelen, waardoor dit eerst doorontwikkeld moet worden voordat deze bij het grote publiek populair worden.

Zonnepanelen op oude dakpannen

Zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op oude dakpannen. In de meeste gevallen is het niet nodig om de dakpannen te vervangen voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd, tenzij de dakpannen ernstig beschadigd of versleten zijn. Vraag altijd een van onze adviseurs om advies om jouw situatie te bekijken.

Zonnepanelen in het dak kopen

Denk je erover om je dakpannen te vervangen voor geïntegreerde zonnepanelen? Geïntegreerde zonnepanelen zijn nog volop in ontwikkeling. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dak? Vraag een adviesgesprek aan.