Veel Nederlanders overwegen een investering in zonne-energie, maar wat betekent dat financieel? We geven je een overzicht van de kosten bij de installatie van 12 zonnepanelen. Leer over de prijs inclusief installatie, de prijs met een omvormer, de prijs voor een plat dak en de kosten voor het plaatsen van de panelen. Zo weet je wat je kunt verwachten en maak je een weloverwogen keuze.

Kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie

Als je denkt aan de overstap naar zonne-energie, is de eerste vraag die bij je opkomt waarschijnlijk: hoeveel kosten 12 zonnepanelen inclusief installatie? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. De prijs van 12 zonnepanelen inclusief montage hangt namelijk af van diverse factoren.

Het merk en het type paneel dat je kiest, spelen een belangrijke rol in de totale kosten. Kies je voor hoogwaardige zonnepanelen met een hoge energieopbrengst? Dan betaal je een relatief hoge prijs. Ook de complexiteit van de installatie heeft invloed op de prijs. Is jouw dak bijvoorbeeld moeilijk te bereiken? Dan liggen de montagekosten waarschijnlijk hoger dan wanneer je dak toegankelijk is voor installateurs.

De prijs van zonne-energie

Weet dat de prijzen die je online vindt bij verschillende leveranciers slechts indicaties zijn. Vraag daarom altijd een offerte aan om een beter beeld te krijgen van de prijzen die het bedrijf hanteert. Jouw specifieke situatie bepaalt of de kosten hoger of lager uitvallen. Dus blijf lezen, want de informatie die volgt, helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze.

Gemiddelde prijs 12 zonnepanelen

Wat kost het nu gemiddeld om groene energie op te wekken met 12 zonnepanelen? Laten we daarvoor kijken naar de cijfers van Milieu Centraal over de gemiddelde prijzen in Nederland.

Volgens Milieu Centraal betaal je in Nederland gemiddeld 3.300 euro voor 6 zonnepanelen en 5.000 euro voor 10 zonnepanelen. Dan kom je uit op een gemiddelde prijs van ongeveer 6.000 euro voor 12 zonnepanelen. De prijs varieert afhankelijk van het type zonnepaneel, het vermogen en de specifieke installatievereisten, maar deze prijs geeft je een idee van wat je kunt verwachten.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de prijzen voor zonnepanelen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald. Dat is goed nieuws! Milieu Centraal heeft vorig jaar berekend dat de prijs voor een set van 10 panelen inclusief installatie en omvormer op 5.000 euro lag. Een jaar eerder was dit nog 7.500 euro.

Dus, wat kosten 12 zonnepanelen ongeveer? Hoewel de exacte kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder het type paneel en jouw specifieke situatie, kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 6.000 euro.

Offerte aanvragen

Een gemiddelde zegt niets over de kwaliteit van de zonnepanelen of het type dak waarop je ze plaatst. Jouw situatie is uniek en daarom vallen de werkelijke kosten misschien veel hoger of lager uit. Vraag daarom eerst een offerte aan. Zo krijg je een realistisch beeld van wat de gemiddelde kosten van 12 zonnepanelen in jouw specifieke situatie zijn.

Adviesgesprek aanvragen

Aantal zonnepanelen en zonnepanelen opbrengst

De aanschaf van zonnepanelen is een investering die zichzelf terugbetaalt door de besparing op je energierekening. De gemiddelde opbrengst van 12 panelen dekt in de meeste gevallen het verbruik van een huishouden. Dus als je denkt aan het overstappen op zonne-energie, vraag dan nu een offerte aan en ontdek wat het jou zou kosten.

Bereken je besparing

Weten hoeveel jij bespaart met zonnepanelen? Doe dan eens de Dakcheck. Binnen een minuut weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt op basis van de hoeveelheid stroom die je jaarlijks verbruikt. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Prijs 12 zonnepanelen met omvormer

Een belangrijk element bij het bepalen van de totale kosten is de omvormer die je kiest. Er zijn drie hoofdtypen omvormers: string omvormers, micro-omvormers en power optimizers.

String omvormers zijn over het algemeen de meest betaalbare optie. Ze verbinden al je zonnepanelen in een serie, waardoor de stroom van alle panelen via één enkele omvormer loopt. Maar let op, als één paneel schaduw krijgt, kan dit de prestaties van de hele reeks verminderen.

Als je liever niet dat risico neemt, kun je kiezen voor micro-omvormers. Deze worden op elk zonnepaneel geïnstalleerd, waardoor elk paneel onafhankelijk functioneert en optimale prestaties levert. Zelfs als één paneel in de schaduw ligt. Het nadeel? Ze zijn duurder.

Power optimizers bieden een compromis tussen deze twee opties. Ze zorgen voor een maximale opbrengst van elk individueel paneel, maar sturen de stroom naar een centrale omvormer. De kosten hiervan liggen tussen die van string- en micro-omvormers.

Dus, hoeveel kost het om 12 zonnepanelen met een omvormer te installeren? Dat hangt af van jouw persoonlijke behoeften en keuzes. Maar vergeet niet: het kopen van zonnepanelen is een investering in je toekomst. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamere wereld. Ben je klaar om de sprong te wagen? Vraag dan nu een offerte aan!

Kosten 12 zonnepanelen plaatsen

Het plaatsen van 12 zonnepanelen vraagt om een investering, maar hoeveel precies? De installatiekosten van 12 zonnepanelen hangen af van meerdere factoren. Het ene zonnepaneel is namelijk lastiger te plaatsen dan het andere.

Afmetingen en gewicht zonnepanelen

Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen van de zonnepanelen. Grotere panelen nemen meer ruimte in op je dak en zijn daardoor complexer om te installeren. Ook het gewicht van de panelen speelt een rol. Zwaardere panelen vereisen mogelijk extra montagemateriaal of een andere aanpak tijdens de installatie. Laat altijd eerst bepalen of je dak geschikt is om 12 zonnepanelen te dragen.

Type dak en montagesysteem

Daarnaast heeft de keuze van het montagesysteem invloed op de installatiekosten. Er bestaan verschillende systemen, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor een bepaald systeem hangt onder andere af van het type dak dat je hebt, plat dak of schuin dak, en de hoek waaronder de panelen geplaatst moeten worden voor een optimale zonopbrengst.

Wat kost 12 zonnepanelen plaatsen dan precies? Dat verschilt per situatie. We raden je aan om een offerte aan te vragen bij een of meerdere gecertificeerde installateurs. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten die specifiek voor jouw situatie gelden.

Prijs 12 zonnepanelen plat dak

Denk je erover na om 12 zonnepanelen op een plat dak te installeren? Dat is een slim idee! Maar wat hangt er voor prijskaartje aan? Bij een plat dak heb je specifieke montagematerialen nodig om ervoor te zorgen dat de panelen in de juiste hoek staan om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Dit kan de totale kosten iets verhogen.

Laat je daardoor niet afschrikken. De investering in zonnepanelen op een plat dak loont nog steeds. Omdat je de zonnepanelen op een plat dak met de benodigde materialen precies in de ideale hoek kunt plaatsen, kunnen ze zelfs een hoger rendement opleveren dan zonnepanelen op een schuin dak. Mooi meegenomen!

Dus, hoeveel kosten 12 zonnepanelen op een plat dak? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder het type paneel en omvormer dat je kiest. En natuurlijk jouw specifieke situatie. Maar onthoud, het is een investering die zichzelf terugbetaalt in de vorm van lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Zonnepanelen kopen

Ga je zonnepanelen kopen? Laat je dan goed informeren over de zonnepanelen prijs, zo voorkom je verrassingen achteraf. Zorg dat je goed weet welk vermogen zonnepaneel je nodig hebt. Vraag een gratis adviesgesprek aan om je mogelijkheden te begrijpen. We hebben het beste zonnepanelenaanbod voor je samengesteld. Benieuwd welke panelen bij je passen?

Bedenk daarnaast dat je de investering van zonnepanelen terugverdient door lagere energiekosten in de toekomst. Met je eigen zonne-energie draag je bovendien bij aan een duurzamer Nederland. Een win-win situatie dus! 

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de kosten van 12 zonnepanelen

Wat is de gemiddelde prijs voor 12 zonnepanelen inclusief installatie?

De gemiddelde prijs voor een compleet systeem van 12 zonnepanelen inclusief installatie, varieert afhankelijk van het type panelen en je dak.

Zijn de kosten voor 12 zonnepanelen inclusief een omvormer?

Ja, de genoemde prijzen voor 12 zonnepanelen zijn in de meeste gevallen inclusief een standaard string-omvormer. De keuze voor een micro-omvormer of power-optimizer verhoogt de prijs.

Zijn er verborgen kosten bij de installatie van 12 zonnepanelen?

Nee, de prijzen die je ziet omvatten doorgaans het volledige pakket. Voor onze zonnepanelen betaal je een all-in prijs. Het zonnepanelen pakket bestaat uit de zonnepanelen, de materialen, de omvormer en de professionele installatie door onze servicepartner.