Zonnepanelen zijn een goede investering in een duurzame toekomst. Het mooie aan zonne-energie is dat je panelen zichzelf terugverdienen. Maar wat is eigenlijk het rendement van zonnepanelen en hoe haal je een zo hoog mogelijke opbrengst?

Welke zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst?

Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het verstandig om te kijken naar de soorten panelen die er verkrijgbaar zijn. De 4 bekendste soorten panelen die op dit moment in Nederland verkocht worden zijn:

  • Amorfe zonnepanelen

  • Monokristallijn zonnepanelen

  • Polykristallijn zonnepanelen

  • Glas-glas zonnepanelen

Welk type zonnepaneel het beste is in jouw situatie, hangt af van je budget en de beschikbare oppervlakte op het dak.

Monokristallijn of glas-glas zonnepanelen

Wil je graag zonnepanelen met een hoge opbrengst, dan kun je het beste kiezen voor monokristallijn of glas-glas zonnepanelen. Beide soorten staan bekend als hoog rendement zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn duurder dan alle andere soorten, maar daar staat tegenover dat ze een zeer lange levensduur hebben.

Vergelijk offertes

Om een goede inschatting te maken van de kosten en opbrengsten is het handig om bij meerdere erkende installateurs offertes op te vragen. Als je de offertes voor zonnepanelen ontvangen hebt kun je bepalen wat voor jou de beste keuze is. Vraag een gesprek aan met een installateur om eventuele vragen te beantwoorden.

Benieuwd naar de zonnepanelen van Essent? Vraag een offerte aan. Liever eerst wat advies inwinnen?

Adviesgesprek aanvragen

Wat is het rendement van een zonnepaneel?

Het rendement van een zonnepaneel is niet het hele jaar door constant. Hoeveel stroom er opgewekt wordt, verschilt per maand en is ook erg afhankelijk van het weer. Het is gelukkig niet zo dat er alleen energie opgewekt wordt als de zon schijnt. Op bewolkte dagen leveren zonnepanelen wel degelijk energie op, maar ligt het rendement lager dan op dagen waarop de zon volop schijnt. Hoe kun je dan het beste het rendement berekenen van je zonnepanelen?

Het rendement van een zonnepanelen per maand

Het rendement van zonnepanelen per maand wisselt sterk. In de zomer heb je lange dagen met veel zonuren, waardoor het rendement van de zonnecellen vaak optimaal is. Als de dagen korter worden, loopt ook de hoeveelheid energie die je zonnepanelen opwekt geleidelijk aan terug.

In het voorjaar neemt het rendement weer toe. Is er sprake van een regenachtig voorjaar of zijn er juist veel dagen waarop de zon schijnt? Dan zie je dat gelijk terug in de opbrengst van je zonnepanelen-installatie.

Het is wel mogelijk om het gemiddelde rendement van je zonnepanelen per maand te berekenen. Praktisch gezien is het niet erg zinvol om een opbrengst berekening per maand te doen. Juist omdat het rendement per maand zo varieert en de weersomstandigheden het rendement van je zonnepanelen beïnvloeden, kun je beter het jaarlijks zonnepanelen rendement berekenen.

Rendement zonnepanelen berekenen per jaar

Om het rendement van je zonnepanelen per jaar te berekenen heb je 3 gegevens nodig:

  1. Het aantal zonnepanelen dat je heb.
  2. Het vermogen per zonnepaneel, wat wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp)
  3. De gemiddelde energieprijs in kilowattuur (kWh)

Wil je de opbrengst van zonnepanelen berekenen, dan pas je de volgende formule toe: vermenigvuldig het aantal zonnepanelen dat je hebt met het vermogen in wattpiek. Het getal dat je dan krijgt is het totale vermogen.

Maar je kunt er niet vanuit gaan dat je altijd de maximale opbrengst met je zonnepanelen behalen kunt. De gemiddelde benutte capaciteit zit op 85%, daarom vermenigvuldig je het totale vermogen met 0,85.

Tot slot vermenigvuldig je dit getal met de energieprijs en weet je hoeveel je besparing per jaar ongeveer is.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt 10 zonnepanelen, elk met een vermogen van 350 Wp, en de energieprijs is € 0,37 per kWh.

Het totaal vermogen van je panelen is: 10 * 350 = 3.500 Wp

Het geschatte rendement is 0,85 van dit getal: 3.500 * 0,85 = 2.975 kWh per jaar

Je totale besparing op je elektriciteit is: 2.975 * € 0,37 = € 1.100,75

(Bron: Milieu Centraal)

Deze berekening is een voorbeeld. Wil je jouw opbrengst berekenen, dan maak je deze berekening op basis van het aantal zonnepanelen dat je zelf op het dak hebt liggen en het bijbehorende vermogen per zonnepaneel.

De invloed van de hellingshoek op het rendement van je zonnepanelen

De hellingshoek van je zonnepanelen heeft ook invloed op het rendement van je zonnepanelen. De ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Wat de beste omstandigheden in jouw situatie zijn, kan een ervaren installateur je vertellen. Verschillende factoren beïnvloeden de keuze voor een hellingshoek. Worden de panelen op een schuin dak geplaatst, dan worden de panelen altijd onder dezelfde hoek geplaatst als het dak. Gaat het om een plat dak, dan kan de hellingshoek vrij bepaald worden.

Kies micro-omvormers voor een hoge efficiëntie

Bij de aanschaf van een zonnepanelen-installatie hoort ook een omvormer. Kies bijvoorbeeld voor micro-omvormers, die als belangrijkste voordeel hebben dat ze voor een hoge efficiëntie zorgen. Maar wat doet een omvormer eigenlijk?

Een omvormer is nodig om de energie die je panelen opwekken om te zetten in elektriciteit. Het mooie aan een micro-omvormer is dat op elk individueel paneel een omvormer wordt geplaatst. Micro-omvormers werken onafhankelijk van elkaar. Als er een paneel in de schaduw ligt, heeft dat ene paneel weliswaar een lager rendement. Maar dit heeft geen invloed op de werking van de andere panelen.

Wat is de beste opstelling voor zonnepanelen?

De beste opstelling voor zonnepanelen verschilt per huis. Het belangrijkste is dat de zonnepanelen zo geplaatst worden dat ze een maximale opbrengst hebben. Veel mensen denken ten onrechte dat een opstelling op het zuiden het beste is, omdat daar de zon staat. De praktijk is anders, want een zonnepaneel levert in veel gevallen meer op in een oost-west opstelling. Doordat de beschikbare dakoppervlakte efficiënter wordt benut in een oost-west opstelling heb je over een heel jaar gezien gemiddeld een hogere opbrengst.

Rekening houden met schaduw op je zonnepanelen

Naast het bepalen van de hellingshoek en de beste opstelling, moet je ook rekening houden met schaduw op je zonnepanelen. Schaduw op het dak zorgt ervoor dat de lichtinval op je paneel tegengehouden wordt. Helaas komt het maar al te vaak voor dat de schaduw van een dakkapel of schoorsteen op zonnepanelen valt, wat leidt tot een lagere opbrengst van zonnepanelen.

Zonnepanelen schoonmaken

Het is heel verstandig om je zonnepanelen regelmatig schoon te (laten) maken. Vuile zonnepanelen vangen namelijk minder zonlicht op. Door zand, vogelpoep, stuifmeel en ander stof gaat de opbrengst van zonnepanelen omlaag. De beste tijd van het jaar om je zonnepanelen te reinigen is in het voorjaar. Dan zijn je panelen tijdig schoon voordat de zon sterker wordt en het aantal zonuren weer toeneemt. Je profiteert dan maximaal van het beschikbare zonlicht.

Ook in een periode van droogte is het een goed idee om je zonnepanelen schoon te laten maken. Normaal gesproken helpt de regen je een handje. Maar als het langere tijd droog is, stapelt het vuil zich op. Dan heb je ondanks het prachtige weer toch een lagere opbrengst, zonder dat je dat in de gaten hebt.

Vraag een adviesgesprek aan

Vraag je je af welk aantal zonnepanelen nodig is in jouw situatie en hoe ze het best geplaatst kunnen worden voor het beste rendement? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over het rendement van zonnepanelen

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen?

Er zijn allerlei factoren die invloed kunnen hebben op de opbrengst van je zonnepanelen-installatie. Denk hierbij aan het type paneel, de ligging op het dak en de hellingshoek. Daarnaast heeft ook het weer invloed op de opbrengst en zeker schaduw (bijvoorbeeld van bomen) kan je opbrengst verlagen. De keuze voor het type omvormer kan ook een rol spelen in de opbrengst van de hoeveelheid stroom van je panelen.

Welk type zonnepanelen is de beste keuze?

Welk type zonnepanelen de beste keuze is voor jou hangt af van je persoonlijke situatie. Hoeveel oppervlakte is er beschikbaar, welk type zonnepanelen zou je graag willen en wat is je budget? Er zijn verschillende zonnepanelen-installaties verkrijgbaar, vraag informatie of een offerte aan bij een erkende installateur in de regio.

Hoeveel geld bespaar ik met zonnepanelen?

Hoeveel geld je exact bespaart hangt af van hoeveel panelen je hebt, het vermogen per paneel en de energieprijs. Ook het weer heeft invloed op de opbrengst van je panelen, waardoor deze per jaar kan variëren.

Wat is het effect van zonnepanelen op mijn energierekening?

Of de jaaropbrengst nu mee- of tegenvalt, de opbrengst van zonnepanelen heeft een positief effect op je energierekening. Je wekt je eigen stroom op, waardoor je stroomverbruik van het net aanmerkelijk lager is en je rekening dus ook lager uitvalt. Op deze manier verdienen je zonnepanelen zichzelf op lange termijn terug. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 6 jaar (bron: Milieu Centraal).

Wat kan ik doen met te veel opgewekte zonne-energie?

Als je meer energie opwekt dan je zelf gebruikt, krijg je een vergoeding voor teruggeleverde stroom. Het is verstandig om vooraf uit te rekenen hoeveel panelen nodig zijn om in je eigen stroomverbruik te voorzien, zodat je niet te veel, of juist te weinig panelen laat plaatsen.