Wist je dat zonnepanelen op je tuinhuis plaatsen een goed idee is als je wilt verduurzamen? De meeste daken van tuinhuizen zijn stevig genoeg om ze te ondersteunen. Zo genereer je eenvoudig meer duurzame energie voor je woning, zelfs als het dak van je huis al helemaal vol zit met zonnepanelen. We geven je alle informatie die je nodig hebt om van start te gaan.

Waarom kiezen voor zonnepanelen op tuinhuis?

Zonnepanelen zijn een hele goede manier om duurzame energie op te wekken. Ze verminderen je ecologische voetafdruk én verlagen je energiekosten. Daarnaast is het nu makkelijker en betaalbaarder dan ooit om zonnepanelen op je tuinhuis te installeren. Dus zelfs als je al zonnepanelen hebt, zijn er altijd nog mogelijkheden voor uitbreiding.

Er zijn verschillende modellen van tuinhuis-zonnepanelen inclusief regelaar, accu en alle andere benodigdheden voor het installeren van je panelen. Je kunt kiezen uit verschillende maten, vermogens en zelfs enkele kleuren.

Een complete set voor zonnepanelen voor je tuinhuis

Met een complete set voor zonnepanelen voor je tuinhuis heb je gelijk alles wat je nodig hebt om van start te gaan met het opwekken van zonne-energie in jouw woning.

Wat zit er in een complete set zonnepanelen?

Een zonnepaneel kit bevat over het algemeen alles wat je nodig hebt, waaronder:

 • Zonnepanelen: de panelen dienen als het hart van je systeem. Afhankelijk van de grootte van je tuinhuis en energiebehoefte kun je kiezen voor een set met meer of minder panelen.
 • Accu en lader: nodig voor het opslaan van de energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen, zodat je de energie ook kan gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Een hoge kwaliteit acculader zorgt ervoor dat je accu niet verder wordt opgeladen dan nodig en dan overstapt op druppelladen.
 • Omvormer: de omvormer zet de door zonnepanelen opgewekte DC (gelijkstroom) om in AC (wisselstroom) voor elektrische apparaten in je tuinhuis.
 • Montagemateriaal en bekabeling: deze zijn nodig voor de installatie van de zonnepanelen op je tuinhuis.

Twijfel je over welke set het meest geschikt is voor jouw tuinhuis? Schakel dan een professional in voor advies.

Dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een complete set zonnepanelen

Als je een complete set zonnepanelen aan gaat schaffen, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

 • Vermogen en het aantal panelen: het vermogen en het aantal panelen dat je kiest moet goed aansluiten op je energiebehoefte. Eén goed paneel levert ongeveer 300 kWh per jaar. Dit is ongeveer 10% van je energie.
 • Type accu: je kunt kiezen uit verschillende accu's voor het opslaan van energie die je opwekt met zonnepanelen. Er zijn over het algemeen twee type accu's te onderscheiden: lithium-accu's en loodzuur-accu's.
 • Capaciteit van de omvormer: zorg ervoor dat de capaciteit van je omvormer in overeenstemming is met het vermogen van je panelen.

Het gewicht van zonnepanelen op je tuinhuis

Zonnepanelen verhogen het gewicht van het dak van je tuinhuis aanzienlijk. Het is daarom ontzettend belangrijk dat het dak van het tuinhuis het gewicht van de panelen zonder problemen kan dragen.

De meeste standaard zonnepanelen wegen tussen de 18 en 25 kilogram per stuk, afhankelijk van de grootte en het type paneel. Panelen met een steviger frame of dikker glas zijn zwaarder.

Off-grid zonnepanelen voor je tuinhuis

Off-grid zonnepanelensystemen zijn een uitstekende oplossing voor tuinhuizen. Deze systemen werken onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Als je kiest voor een complete set voor je zonnepanelen met een accu en omvormer, dan heb je in feite een off-grid installatie.

Voordelen van off-grid zonnepanelen

Met off-grid systemen ben je volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Alle opgewekte stroom wordt direct gebruikt of opgeslagen in de accu's voor later gebruik. Dat heeft verschillende voordelen:

 • Laagdrempelig: off-grid zonnepanelen zorgen ervoor dat je met je tuinhuis energie opwekt zonder verbonden te zijn aan het energienet. Door de energie op te slaan in accu's, kun je de energie ook gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
 • Duurzaamheid: deze systemen zijn milieuvriendelijk en maken gebruik van duurzame energiebronnen.
 • Lage operationele kosten: als je eenmaal zonnepanelen hebt, zijn de operationele kosten heel laag.

Installatie en onderhoud van off-grid zonnepanelen

Het is aan te raden om je off-grid zonnepanelen te laten plaatsen door een professionele installateur, zodat de installatie veilig en efficiënt verloopt.

Daarnaast is het belangrijk om je panelen regelmatig schoon te (laten) maken om het rendement van je panelen te maximaliseren. Gelukkig is er een heel assortiment onderhoudsarme zonnepanelen verkrijgbaar op de markt. Schoonmaken is slechts eens in de zoveel maanden nodig.

Verwarming van een tuinhuis met zonnepanelen

Het verwarmen van een tuinhuis met zonnepanelen zorgt ervoor dat je tuinhuis meer wordt dan alleen een plek om dingen op te slaan.

Stel je eens voor dat je de ruimte van je tuinhuis kan gebruiken voor allerlei verschillende doeleinden, zoals een hobbyruimte. Met een airconditioning unit is het zelfs mogelijk om het gehele jaar een ideaal klimaat te creëren, met mogelijkheden voor verwarming en verkoeling.

Met zonnepanelen kost de stroom voor de verwarming en andere apparaten je helemaal niets en is ook nog eens volledig duurzaam.

Zonnepanelen op een tuinhuis met een plak dak plaatsen

Een plat dak is de ideale situatie voor het plaatsen van zonnepanelen. De installatie is eenvoudiger dan op een schuin dak. Daarnaast kun je er over het algemeen meer panelen op plaatsen en ze beter richten voor optimaal rendement.

 • Montagesysteem: dit is nodig voor de efficiëntie en veiligheid van je panelen. Voor platte daken zijn er speciale montagesystemen die de panelen onder de ideale hoek positioneren. Het kiezen van het juiste systeem, dat een balans biedt tussen efficiëntie en uiterlijk, is belangrijk.

 • Dakbelasting: een belangrijk aspect om te overwegen is het gewicht van de panelen en het montagesysteem. Je moet ervoor zorgen dat het dak van je tuinhuis het extra gewicht aankan. Dit kan vooral een punt van zorg zijn bij oudere structuren.

 • Oriëntatie en positionering: hoewel je meer vrijheid hebt in de positionering van de panelen op een plat dak, moet je toch zorgvuldig nadenken over hoe je ze plaatst voor maximale zonopvang. Schaduw vermijden en het optimaliseren van de blootstelling aan de zon zijn essentieel voor een efficiënte energieopwekking.

 • Waterafvoer: het is belangrijk dat de installatie van de zonnepanelen de waterafvoer van het dak niet hindert. Een goede afvoer voorkomt waterophoping en mogelijke schade aan zowel het dak als de zonnepanelen.

 • Goede ventilatie: als je veel in je tuinhuis gaat vertoeven, dan is het logisch dat je deze zo goed mogelijk wilt isoleren om warmte vast te houden. Maar zorg ook voor voldoende frisse lucht met goede ventilatie.

 • Onderhoud: toegang tot de zonnepanelen voor onderhoud kan op een plat dak eenvoudiger zijn dan op een schuin dak. Regelmatige reiniging en inspectie zijn belangrijk om de efficiëntie te behouden.

Voor een succesvolle installatie is het aan te raden om een professional te raadplegen die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen op platte daken. Zij helpen je met het kiezen van een systeem dat past bij je specifieke behoeften en zorgen ervoor dat het veilig geïnstalleerd wordt.

Vergunning en regelgeving voor zonnepanelen plaatsen op je tuinhuis

Afhankelijk van je gemeente, kun je te maken hebben met specifieke regelgeving of vergunningsvereisten voor de installatie van zonnepanelen op je tuinhuis. Het is altijd verstandig om dit vooraf te controleren bij je gemeente via de Vergunningscheck.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op je tuinhuis

Kan ik zelf zonnepanelen installeren op mijn tuinhuis?

Het is mogelijk om zelf zonnepanelen te installeren op je tuinhuis als je enige technische vaardigheden en kennis hebt van elektriciteit. Er zijn doe-het-zelfsets beschikbaar die alles bevatten wat je nodig hebt voor een basisinstallatie. Voor complexere systemen of als je niet zeker bent van je vaardigheden is het raadzaam om een professionele installateur in te schakelen.

Hoe bepaal ik hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, hangt af van je energiebehoefte en de ruimte die je op het dak van je tuinhuis hebt. Een gemiddeld zonnepaneel genereert ongeveer 300 kWh per jaar. Deel je totale jaarlijkse energieverbruik door dit getal om een schatting te krijgen van het aantal benodigde panelen. Houd ook rekening met de oriëntatie en het oppervlak van je dak. Meer weten? Doe de Dakcheck.

Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één kristalstructuur en zijn meestal efficiënter, vooral in minder zonnige omstandigheden. Ze zijn ook qua uiterlijk aantrekkelijker met hun zwarte kleur. Polykristallijne panelen zijn gemaakt van meerdere kristalstructuren, zijn iets minder efficiënt, en hebben een blauwe kleur. De keuze hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en budget.

Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen op mijn tuinhuis?

Dit hangt af van de lokale regelgeving. In veel gevallen is geen vergunning nodig voor zonnepanelen op een tuinhuis, vooral als ze niet boven de dakrand uitsteken. Het is altijd verstandig om dit te controleren bij je eigen gemeente via de Vergunningscheck.

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Regelmatig onderhoud van zonnepanelen omvat het schoonmaken van het oppervlak om vuil, stof en bladeren te verwijderen, wat de efficiëntie beïnvloedt. Schoonmaken kan meestal met gewoon water en een zachte borstel of doek. Het is ook belangrijk om de omvormer en de bekabeling regelmatig te controleren op eventuele problemen.

Adviesgesprek aanvragen