Zonnepanelen zijn een slimme, duurzame keuze. Ook als je een dakkapel hebt. Je bespaart flink op je energierekening én je verhoogt de waarde van je huis. Je leest hier wat de mogelijkheden zijn. Zo ben je goed voorbereid.

Kunnen er zonnepanelen op een dakkapel?

Het is mogelijk om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Dit kan zowel op een nieuwe dakkapel als een bestaande dakkapel. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden:

 • Dakconstructie: het dak van de dakkapel moet stevig genoeg zijn om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. Daarom is niet elke bestaande dakkapel geschikt. Het kan zelfs voor lekkages en schade zorgen. Dakkapellen met een houten onderconstructie kunnen bijvoorbeeld minder verzwaring dragen dan dakkapellen van kunststof of aluminium.
 • Windbelasting: je zonnepanelen liggen op een dakkapel vaak hoger. Hierdoor vangen ze meer wind. Je hebt dus voldoende ballast nodig. Hiermee voorkom je dat een paneel losraakt bij sterke windstoten. De precieze hoeveelheid ballast hangt af van de windbelasting.
 • Opbrengst: gemiddeld kun je op een dakkapel 2 tot 4 panelen kwijt. Dit is vaak niet genoeg om je hele huishouden van stroom te voorzien. Wil je zo efficiënt mogelijk omgaan met de beperkte ruimte? Dan zijn monokristallijne zonnepanelen een goed idee. Deze hebben vaak meer rendement dan polykristallijne zonnepanelen.
 • Hellingshoek en oriëntatie: je panelen hebben natuurlijk genoeg zonlicht nodig. Ook op je dakkapel. De ideale hellingshoek voor een zonnepaneel op een dakkapel is 35 graden. Een paneel levert de meeste energie op als je deze naar het zuiden richt. De opbrengst van een paneel naar het oosten of westen is bijvoorbeeld gemiddeld 20% lager.

We geven je graag vrijblijvend advies over jouw situatie. Is jouw dakkapel niet geschikt voor zonnepanelen? Geen zorgen. Misschien kunnen de zonnepanelen naast je dakkapel.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een dakkapel?

Voordat je panelen op je dakkapel plaatst, moet je weten hoeveel je er kwijt kunt. Op de meeste dakkapellen passen er gemiddeld 2 tot 4. Het precieze aantal hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de dakkapel en de beschikbare ruimte. Het is belangrijk om het exacte oppervlak van je dakkapel te meten. Ook moet je er rekening mee houden dat de panelen niet helemaal tot de rand geplaatst mogen worden.

Zonnepanelen op dakkapel: de regels

Voor een eigen huis heb je vaak geen vergunning nodig. Een vergunning is alleen nodig als de zonnepanelen niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. De gemeente kan je hierover informeren.

Daarnaast kun je rekening houden met deze regels:

 1. Aantal zonnepanelen: je mag zoveel zonnepanelen op je dakkapel plaatsen als je kwijt kunt. Er is geen maximum hoeveelheid vastgelegd in een wet.
 2. Niet uitsteken: je panelen mogen niet uitsteken en moeten aan alle kanten binnen het dakvlak blijven. Er geldt zelfs een vereiste afstand tot de rand.
 3. Constructie sterk genoeg: je dakconstructie moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht van de zonnepanelen te dragen. De constructie van de dakkapel is vaak niet gebouwd om zware ballast te dragen.
 4. Hinder voor buren: bij het leggen van zonnepanelen moet je rekening houden met de mogelijkheid van onrechtmatige hinder voor je buren. Een voorbeeld van onrechtmatige hinder is als de zonnepanelen op je dakkapel lichtreflectie veroorzaken die overlast geeft aan je buren.

Dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen

Tegenwoordig bestaan er ook dakkapellen met geïntegreerde zonnepanelen. Deze worden direct in de constructie van de dakkapel geplaatst. Ze gaan naadloos op in het ontwerp. Hierdoor zijn ze zowel qua uiterlijk als functioneel erg aantrekkelijk. Deze dakkapel-zonnepanelen worden zo geïnstalleerd dat ze deel uitmaken van de buitenste laag van het dak van de dakkapel. Ze worden niet bovenop de dakbedekking gemonteerd, maar vormen eigenlijk de dakbedekking zelf. Het nadeel is dat ze meestal veel duurder zijn dan traditionele zonnepanelen. Ook leveren ze vaak (nog) niet dezelfde energieopbrengst.

Zonnepanelen op dakkapel plaatsen: hoe werkt het?

Of je nu een dakkapel met een plat dak of schuin dak hebt: zonnepanelen laten plaatsen door een professional is een slimme keuze. Bij Essent begrijpen we dat het plaatsen van panelen snel én zorgvuldig moet gebeuren. Daarom zorgen we dat we ze veilig en op de juiste wijze voor jouw situatie installeren. Goed om te weten: we bieden altijd een totaalpakket aan. Je koopt bij ons dus de zonnepanelen inclusief de inspectie, omvormer en installatie.

Zonnepanelen op dakkapel plaatsen: het proces

Ga je zonnepanelen kopen voor op je dakkapel, dan gaat hier wat werk aan vooraf.

 1. Voordat we zonnepanelen plaatsen kijken we samen naar je persoonlijke situatie. Is je dak geschikt voor zonnepanelen? In sommige gevallen kunnen onze erkende installateurs geen zonnepanelen installeren. Bijvoorbeeld bij sommige monumentale panden.
 2. Is het in jouw situatie mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen door onze installateur? Dan geven we je graag een vrijblijvend advies over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, de juiste plaatsing van de panelen, welk vermogen je nodig hebt en nog een aantal factoren.
 3. Voordat we starten met plaatsen, controleren we je dak. We kijken of de constructie sterk genoeg is. Ook regelen we de nodige materialen en plannen we samen met jou een datum voor de installatie. Zo heb je een goede voorbereiding voordat de zonnepanelen op het dak liggen.
 4. Onze erkende installateurs installeren de zonnepanelen op je dakkapel, rekening gehouden met de windbelasting en andere factoren. Goed om te weten: installatiekosten zijn al inbegrepen in onze prijs.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen plaatsen op je dakkapel

Hoelang duurt het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel?

Samen met onze installateur bepaal je wanneer je de zonnepanelen wil laten installeren. We kunnen de zonnepanelen al binnen 8 weken leggen. In bijna alle gevallen is het plaatsen van de zonnepanelen al binnen 1 dag afgerond.

Krijg ik garantie op dakkapel-zonnepanelen?

Je krijgt tot wel 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen met omvormer én 25 jaar garantie op het vermogen van de zonnepanelen. Ook zijn onze zonnepanelen voorzien van de keurmerken.

Ik wil zonnepanelen kopen. Krijg ik subsidie?

De overheid stimuleert het energiezuinig maken van je huis. Bijvoorbeeld met financiële regelingen en gemeentelijke subsidies voor zonnepanelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees meer over subsidie voor zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een dakkapel geplaatst worden?

Op de meeste dakkapellen passen gemiddeld 2 tot 4 panelen. Het precieze aantal hangt af van verschillende factoren. Zoals de grootte van de dakkapel en de beschikbare ruimte. We geven je graag vrijblijvend advies over jouw situatie.