Een HRe-ketel is enorm energiezuinig, maar ook erg duur. Is een HRe-ketel voor u een goede keuze? Hieronder zetten wij de belangrijkste weetjes over HRe-ketels voor u op een rij.

Wat is een HRe-ketel?

De afkorting 'HRe' in de naam HRe-ketel staat voor 'Hoog Rendement' en 'elektriciteit'. Een HRe-ketel is dus een energiezuinige cv-ketel die ook nog stroom opwekt, in tegenstelling tot de HR-ketel, die geen stroom opwekt. Daarnaast bestaan er nog 2 soorten cv-ketels. Zoals de VR-ketel (Verbeterd Rendement), maar die zet slechts ongeveer 90% van de energie om in nuttige warmte. De conventionele verwarmingsketel (CR-ketel) kunt u in Nederland niet meer kopen. 

Hoe werkt een HRe-ketel?

Een HRe-ketel verbrandt net als andere cv-ketels aardgas om water te verwarmen. Bij die verbranding komen hete gassen vrij. Het bijzondere van een HRe-ketel is dat hij die hete gassen gebruikt om stroom op te wekken. De combinatie van verwarmen en stroom opwekken heet warmtekrachtkoppeling. Voor deze warmtekrachtkoppeling gebruikt de HRe-ketel een stirlingmotor. Dat is een motor die werkt op hete lucht in plaats van op een brandstof.

Hoeveel bespaart u met een HRe-ketel?

Door de warmte te benutten die anders wegvloeit, werkt een HRe-ketel energiezuiniger dan andere cv-ketels. Dat wil niet zeggen dat u minder aardgas gebruikt. Een HRe-ketel verbrandt zelfs wat meer aardgas om de stirlingmotor optimaal te laten werken. U betaalt dus meer gas. Daartegenover staat een besparing op de elektriciteitsrekening, omdat u uw eigen stroom opwekt. Dat kan gemiddeld oplopen tot zo’n 75% van uw stroomverbruik. Zo bespaart u meer aan stroomkosten dan wat u extra aan gas betaalt.

Wat zijn de nadelen van een HRe-ketel?

Helaas heeft een HRe-ketel ook nadelen. De belangrijkste nadelen zijn:

  • Een HRe-ketel is erg duur. Een HRe-ketel verdient zich in de meeste gevallen niet terug. Met een HRe-ketel spaart u in de eerste plaats het milieu. Misschien kunt u subsidie krijgen, maar rijk zult u er niet van worden.
  • Een HRe-ketel neemt veel ruimte in. Hij is ongeveer de helft groter dan de meeste andere cv-ketels. Die extra ruimte is nodig voor de ingebouwde stirlingmotor.
  • Een HRe-ketel is zwaarder dan de meeste andere cv-ketels. Ook produceert hij meer geluid en trillingen. De muur waaraan hij komt te hangen moet het gewicht en de trillingen aankunnen.

Is een HRe-ketel geschikt voor uw woning?

Een HRe-ketel is een goede keuze wanneer u meer dan 1.600 m3 gas per jaar verbruikt. Gebruikt u inderdaad meer dan 1.600 m3 gas per jaar? Kijk dan eerst of u uw gasverbruik kunt verminderen door het huis te isoleren.

In de praktijk is een HRe-ketel vooral geschikt voor grote, monumentale panden.

Welke keurmerken moet een HRe-ketel hebben?

Er bestaan verschillende keurmerken voor gastoestellen. Deze keurmerken zijn niet verplicht, maar vertellen u wel iets over de kwaliteit van uw HRe-ketel. Let vooral hierop:

  • Heeft uw HRe-ketel het Gaskeur HRe? Dan bent u verzekerd van een hoog rendement. Bovendien moeten HRe-ketels aan hoge kwaliteitseisen voldoen voordat ze het Gaskeur HRe krijgen.
  • Kiest u voor een HRe-combiketel? Let dan op het energielabel. De zuinigste HRe-combiketels hebben energielabel A voor warm water en energielabel A+ voor verwarming.

Hoeveel kost een HRe-ketel?

Een HRe-ketel is duur vergeleken met de andere ketels. De gemiddelde prijs inclusief btw is ongeveer 11.000 à 12.000 euro. Dan heeft u een HRe-ketel inclusief installatie. U doet er goed aan om te kijken of u deze ketel wel terugverdient.

Veel minder CO2-uitstoot per kilowattuur

Met een HRe-ketel wekt u uw eigen stroom op. Door het hoge rendement gaat dat veel efficiënter dan wanneer een grote elektriciteitscentrale dat doet. Zo verlaagt u de CO2-uitstoot van de energie die u zelf verbruikt met maar liefst 60% ten opzichte van grijze stroom. Bedenk wel dat dit niet helemaal opgaat als u stroom van Essent heeft, deze stroom is namelijk groen.

Subsidies voor een HRe-ketel

Toen de HRe-ketel net nieuw was, kon je deze relatief dure ketel met subsidie kopen. Helaas bestaat deze landelijke subsidie voor HRe-ketels niet meer. Sommige gemeentes bieden nog wel een regeling. Het loont zich zeker om dit even na te kijken.

Een HRe-ketel laten plaatsen?

U verbruikt veel energie en wilt besparen met een HRe-ketel? Laat uw nieuwe ketel installeren door een ervaren kracht. Bij een van onze servicepartners bent u in goede handen. De installateur van uw cv-ketel heeft oog voor veiligheid en neemt u het werk uit handen.