Een thermostaat is een interessante tool, want het helpt u om uw woning lekker te verwarmen op een behaaglijke temperatuur. Dat maakt een thermostaat erg praktisch. Daarnaast is het fijn om het hele huis op een constante temperatuur te verwarmen. Verlaat u het huis, dan zet u de thermostaat natuurlijk lager of helemaal uit, zodat u niet onnodig stookt en energie verspilt. Een slimme thermostaat instellen is zeer gemakkelijk zelf te doen. Bijvoorbeeld met behulp van uw smartphone of direct op de thermostaat zelf. En met de volgende tips wordt de thermostaat instellen nog gemakkelijker.

Leer de thermostaat uw leefritme

Heeft u een slimme thermostaat in huis? Leer deze dan uw leefritme aan. Bepaalde slimme thermostaten hebben een ingebouwde sensor die merkt wanneer u niet in de kamer bent. Na een uur zet de thermostaat zichzelf dan lager. Ook kunt u handmatig instellen wanneer u wel en niet thuis bent en wanneer u gaat slapen. Van zodra uw thermostaat weet wanneer u normaal thuis bent, dan zal hij de cv-ketel aansturen om uw huis te verwarmen. Of de verwarming wordt al aangezet wanneer u onderweg bent naar huis.

Zelflerend of zelf thermostaat instellen

Een zelflerende thermostaat leert zelf uw leefritme aan. Dat duurt wellicht een paar dagen, maar daarna kan deze thermostaat zelf bepalen wanneer de verwarming hoger en lager moet. Maar u kunt ook zelf een thermostaat instellen op de gewenste temperatuur. Dit is bijvoorbeeld handig als u ploegendiensten draait en geen voorspelbaar leefritme heeft. U kan op de thermostaat aangeven dat u thuis bent, de deur uitgaat of gaat slapen. De slimme thermostaat doet dan de rest en verwarmt of verkoelt het huis, gewoon door middel van een druk op de knop op de thermostaat of met behulp van uw smartphone.

Diverse temperaturen

Wat voor de een behaaglijk is, kan voor een ander juist te koud of te warm zijn. Wanneer u niet thuis bent, kunt u beter de thermostaat wat lager zetten. Bent u wel gewoon thuis, dan kan 20 of 21 graden al heel behaaglijk aanvoelen, maar wellicht mag het wat warmer of koeler. Door de thermostaat in te stellen naar uw persoonlijke voorkeuren geniet u van een aangenaam warm huis. Het is echter niet erg om de thermostaat eens wat lager te zetten. Een graadje lager kan namelijk al helpen met besparen van energie.