Tips voor de ventilatie van uw kruipruimte

Als u kiest voor vloerisolatie of kruipruimte isolatie, denk dan ook aan (betere) ventilatie van uw kruipruimte. Daarvoor is niet veel meer nodig dan enkele gaten en misschien een pvc-buis op de juiste plaats. In dit blog leest u waarom ventilatie van uw kruipruimte belangrijk is en hoe u de ventilatie van uw kruipruimte eenvoudig verbetert.

Waarom is ventilatie van de kruipruimte belangrijk?

Uw kruipruimte is kouder dan de rest van het huis. Daardoor is de kruipruimte vaak vochtig door condens. U krijgt al snel te maken met onaangename luchtjes en aantasting van de vloerbalken door huiszwam. Als u toch de kruipruimte onder handen neemt voor vloerisolatie is het een goed moment om de ventilatie van de kruipruimte te verbeteren.

Hoe verbetert u de ventilatie van uw kruipruimte?

Er zijn verschillende technieken om de ventilatie van uw kruipruimte te verbeteren. Welke u moet toepassen, hangt af van de situatie.

Hoe vervangt u een ventilatierooster?

Wilt u een te klein ventilatierooster vervangen door een groter exemplaar? Ga dan als volgt te werk.

Hoe brengt u spouwmuurventilatie aan?

Spouwmuurventilatie wil zeggen dat u de luchtspouw tussen de buiten- en de binnenmuur benut om de kruipruimte te ventileren. Dit doet u door in elk van beide muren gaten te maken en hierin ventilatieroosters te plaatsen. In de buitenmuur maakt u de gaten net boven het maaiveld (bijvoorbeeld in de derde rij stenen). De gaten in de binnenmuur maakt u op halve hoogte van de kruipruimte, recht onder die in de buitenmuur.

Hoe brengt u een ventilatiekoker aan?

Heeft uw huis geen spouwmuur? Maak dan een S-vormige ventilatiekoker door stukken pvc-buis en 90°-bochten aan elkaar te lijmen. Graaf bij de buitengevel een kuil en boor op 50 cm diepte een gat naar de kruipruimte. Hak vanuit de kruipruimte het gat uit tot de breedte van de koker. Plaats de koker van buitenaf en dicht de kier met cement. Plaats een ventilatiekoker bij elke hoek van het huis.