Meer artikelen over:

Ventilatie

In een geïsoleerd huis moet u zorgen voor goede ventilatie. Om zeker te zijn dat er voldoende doorstroming van lucht in uw huis is, moet u nagaan of uw ventilatiesysteem de juiste ventilatiecapaciteit heeft. Hieronder leest u wat we bedoelen met ventilatiecapaciteit en hoe u voor uw woning de benodigde ventilatiecapaciteit berekent.

Wat wordt bedoeld met ventilatiecapaciteit?

Met ventilatiecapaciteit bedoelen we het tempo waarmee uw ventilatiesysteem de lucht in uw huis ververst. De ventilatiecapaciteit wordt meestal uitgedrukt in liters per seconde, oftewel dm3/s. Hoe groter de ventilatieroosters die u gebruikt, of hoe harder het mechanische ventilatiesysteem werkt, hoe groter de ventilatiecapaciteit is.

Hoe groot moet de ventilatiecapaciteit zijn?

Ventilatie is nodig omdat we met onze ademhaling de samenstelling van de lucht veranderen. We ademen zuurstof in en waterdamp en CO2 uit. De vereiste ventilatiecapaciteit hangt dus af van het aantal personen in huis. Daarnaast moet de ventilatiecapaciteit ook groot genoeg zijn om alle vervuilde lucht af te voeren die ontstaat tijdens het koken of douchen. In het Bouwbesluit is precies geregeld hoe groot de ventilatiecapaciteit moet zijn, afhankelijk van hoe groot elke ruimte in het huis of gebouw is en hoe het wordt gebruikt. Bijvoorbeeld:

  • Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s.
  • Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn.
  • Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.

Hoe berekent u de ventilatiecapaciteit?

Om de benodigde ventilatiecapaciteit te bepalen, moet u de berekening maken die in het Bouwbesluit staat voorgeschreven. Dat is gelukkig niet erg ingewikkeld. U maakt eerst een lijst van alle ruimtes in het huis, tot aan de meterkast toe. Bij elke ruimte noteert u hoe hij wordt gebruikt en hoe groot hij is. Hierna kunt u op twee manieren verdergaan:

  • U kijkt in het Bouwbesluit wat per ruimte de benodigde ventilatiecapaciteit is. Uiteindelijk telt u alles bij elkaar op om de totale ventilatiecapaciteit te bepalen.
  • U gebruikt een van de vele online rekenhulpen om de benodigde ventilatiecapaciteit uit te rekenen. Dit werkt met een aantal gerichte vragen die u beantwoordt aan de hand van uw lijst van aantekeningen. De rekenhulp rekent dan automatisch voor u uit hoe groot de ventilatiecapaciteit moet zijn.

 

Meer artikelen over:

Ventilatie