Feiten over de isolatie van uw kruipruimte

Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren? Hoe gaat isolatie van de kruipruimte in zijn werk en wat kost het? We geven een overzicht van de belangrijkste feiten.

Waarom heeft uw huis een kruipruimte?

De kruipruimte is de ruimte onder de begane grond van uw huis. Het is toegankelijk via een luik bij uw voordeur. De kruipruimte loopt door onder het hele huis. De ruimte is onder meer nodig om plaats te bieden aan water- en elektriciteitsleidingen.

Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren?

Uw kruipruimte is onverwarmd. Het is er daarom vaak vochtig, en in een nattige omgeving groeien al snel schimmels. De leidingen lopen vanuit de kruipruimte door gaten naar de begane grond van uw woning. Het vocht en de schimmels bereiken door kieren langs de leidingen gemakkelijk de rest van uw woning. Dit is op de langere termijn schadelijk voor de hele constructie van uw huis.

Is de kruipruimte isoleren hetzelfde als vloerisolatie?

De kruipruimte isoleren is iets heel anders dan vloerisolatie. De bedoeling van vloerisolatie is om warmte tegen te houden. Zo houdt u lekker warme voeten. De kruipruimte isoleren is bedoeld om vochtproblemen te voorkomen. Het is mogelijk dat na isolatie van de kruipruimte de vloer iets minder koud is. Dat is dan mooi meegenomen, maar het is niet het voornaamste doel van isolatie van de kruipruimte.

Hoe gaat een kruipruimte isoleren in zijn werk?

Een kruipruimte isoleren is een kwestie van isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem (bodemisolatie). Kou trekt vocht aan, en vocht koelt lucht af. Door het isolatiemateriaal is er geen contact meer tussen het vocht op of in bodem en de lucht in de kruipruimte. Daarmee zijn de processen van afkoelen en vocht aantrekken doorbroken. Kortom: isoleren maakt de kruipruimte warmer en droger. Hoe eenvoudig het ook klinkt, een kruipruimte isoleren is werk voor een gespecialiseerd bedrijf. Alleen een vakman kan beoordelen hoeveel isolatiemateriaal in een bepaalde situatie nodig is. Een isolatiebedrijf heeft voor de klus ongeveer een halve dag nodig.

Welke materialen zijn er om uw kruipruimte te isoleren?

Er bestaan diverse materialen om een kruipruimte te isoleren. De meest gebruikte daarvan zijn:

Hoeveel kost de isolatie van een kruipruimte?

De prijs van isolatie van uw kruipruimte hangt van verschillende factoren af, zoals het type woning, het isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de kruipruimte. U moet rekenen op enkele tientjes per m2. Doordat u minder gas gaat verbruiken, verdient u de investering in ongeveer vier jaar terug.