In de zomermaanden gebeurt het niet zo snel, omdat het buiten langer licht is. Maar zodra de dagen korter worden, gaat binnen de verlichting aan. Het is immers erg gezellig om een paar schemerlampjes aan te doen of de hanglamp boven de tafel om nog even de krant te lezen. Maar wist u dat verlichting in huis ongemerkt veel energie verbruikt? U kunt heel eenvoudig besparen op de energierekening door het licht uit te doen.

Laten branden

Heel veel mensen laten onbewust vaak het licht ergens in huis branden. Op de gang bijvoorbeeld, of in de badkamer. Ook op het toilet blijft nog wel eens een lampje aan. Of de kinderen vergeten wanneer ze naar de huiskamer komen het licht in de slaapkamer uit te doen. Dat is zonde, want door het licht uit te doen bespaart u zo €100 op de energierekening.

Het vaakst aan

Uit een Amerikaans onderzoek onder 2.000 gezinnen blijkt dat het licht het vaakst in de keuken blijft branden (49%) en het minst in de hal (13%). Ook populair zijn de badkamer (28%), slaapkamer (27%) en de woonkamer (26%). Het is te vermoeden dat deze cijfers in Nederland nagenoeg hetzelfde zijn.

Kamer uit, licht uit

De lichtschakelaar in veel ruimtes in huis zit direct bij de deur. Leer uzelf en uw huisgenoten daarom aan wanneer ze de kamer uitgaan ook direct het licht uit te doen. Het is een snelle handeling die gemakkelijk te onthouden is: kamer uit, licht uit. Zo bespaart u snel op de energierekening.

Vervang lampen

Het is ook aan te raden om – als u deze nog heeft – gloeilampen te vervangen voor halogeen- of ledlampen. Gloeilampen worden heel warm en geven in verhouding weinig licht af, terwijl ledlampen en halogeenverlichting veel licht afgeven. Hoewel de lampen lijken op te gloeien, verliezen zij geen energie door warm te worden. Het vervangen van gloeilampen door energiezuinige lampen scheelt ook zeker op de energierekening.

Kies voor slimme verlichting

Slimme verlichting wordt steeds populairder. Slimme lampen zijn ledlampen die u met uw smartphone kunt bedienen. Vaak kunnen ze elke kleur licht uitzenden, waardoor u eenvoudig de sfeer in huis bepaalt.