Tot en met het einde van 2020 kennen we een vrij simpel energielabel. We noemen dit het Vereenvoudigd Energielabel (VEL). Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Zo zie je als woningeigenaar snel hoe zuinig of onzuinig je woning is. Dit maakt je bewust van je energieverbruik. Dat is dan ook de reden dat een definitief energielabel verplicht is bij verkoop of verhuur. Het Vereenvoudigd Energielabel is online aan te vragen tot en met 31 december 2020. Je vult een vragenlijst in over ongeveer tien kenmerken van je woning. Een expert controleert dit achteraf. Het energielabel is 10 jaar geldig.
Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel bepaald wordt veranderen. Het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een meer uitgebreid energielabel. Het belangrijkste verschil tussen het 'oude' en 'nieuwe' energielabel is de manier waarop het vastgesteld wordt. Het nieuwe energielabel wordt op een meer nauwkeurige manier bepaald. Hiervoor is het nodig een afspraak te maken met een energieadviseur.
De energieadviseur komt thuis bij je langs. Hij of zij neemt verschillende kenmerken van de woning op. Denk aan de afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. De afspraak met de energieadviseur duurt zo’n 1 tot 2 uur.
Met een meer uitgebreid energielabel worden verbeteropties ook zichtbaar gemaakt. De adviezen om je huis duurzamer te maken worden op maat weergegeven op het label. De opbouw van de labels zelf verandert niet: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig). Het label A wordt wel uitgebreider: jouw woning kan nu ook een A+, A++, A+++ of zelfs A++++ label krijgen.
De twee belangrijkste redenen om het energielabel aan te passen zijn:
Gratis advies op maat
We regelen het van A tot Z voor je