Per 1 januari 2021 verandert de manier waarop het energielabel vastgesteld wordt. Het ‘oude’ energielabel wordt vervangen door een vernieuwd energielabel. Het label laat zien hoe energiezuinig je huis is én welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen. Het oude energielabel is aan te vragen tot en met 31 december 2020. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. Hoe zit het met het energielabel in 2021? We vertellen je er meer over. 

Het energielabel tot en met 2020

Tot en met het einde van 2020 kennen we een vrij simpel energielabel. We noemen dit het Vereenvoudigd Energielabel (VEL). Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Zo zie je als woningeigenaar snel hoe zuinig of onzuinig je woning is. Dit maakt je bewust van je energieverbruik. Dat is dan ook de reden dat een definitief energielabel verplicht is bij verkoop of verhuur. Het Vereenvoudigd Energielabel is online aan te vragen tot en met 31 december 2020. Je vult een vragenlijst in over ongeveer tien kenmerken van je woning. Een expert controleert dit achteraf. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Vernieuwd energielabel vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 gaat de manier waarop het energielabel bepaald wordt veranderen. Het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een meer uitgebreid energielabel. Het belangrijkste verschil tussen het 'oude' en 'nieuwe' energielabel is de manier waarop het vastgesteld wordt. Het nieuwe energielabel wordt op een meer nauwkeurige manier bepaald. Hiervoor is het nodig een afspraak te maken met een energieadviseur.

De energieadviseur komt thuis bij je langs. Hij of zij neemt verschillende kenmerken van de woning op. Denk aan de afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. De afspraak met de energieadviseur duurt zo’n 1 tot 2 uur.

Met een meer uitgebreid energielabel worden verbeteropties ook zichtbaar gemaakt. De adviezen om je huis duurzamer te maken worden op maat weergegeven op het label. De opbouw van de labels zelf verandert niet: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig). Het label A wordt wel uitgebreider: jouw woning kan nu ook een A+, A++, A+++ of zelfs A++++ label krijgen.

Energielabel A t/m G voor woningen

Redenen voor een nieuw energielabel vanaf 2021

De twee belangrijkste redenen om het energielabel aan te passen zijn:

  • Eerder werd het energielabel op een simpele manier bepaald. Het doel is om woningeigenaren bewust te maken van de mate waarin de woning energiezuinig is. Omdat het nieuwe energielabel nauwkeurig vastgesteld wordt door een expert, geeft het energielabel een écht goede indicatie van hoe zuinig je woning is én wat de verbeteradviezen zijn.
  • Het energielabel moet voldoen aan de Europese regels. Kort gezegd: de energiezuinigheid van een woning moet in Kilowattuur per vierkante meter uitgedrukt worden (kWh/m2). Met de manier waarop het Vereenvoudigd Energielabel bepaald wordt is dat niet mogelijk. Daarom is er een meer uitgebreide methode nodig.
 

 

Je energielabel verbeteren?

Scan je huis en ontdek hoe jij thuis energie bespaart én het energielabel verbetert

  Gratis advies op maat

 Snel inzicht in wat het kost én oplevert

 

Scan mijn huis

 We regelen het van A tot Z voor je