Energie besparen in de kelder

Laat je verbruik kelderen met deze bespaartips

Op energie besparen is tegenwoordig nóg belangrijker. De kelder zie je al snel over het hoofd als je aan de slag gaat. Toch kun je ook hier veel doen om te besparen. Met deze tips voor de kelder verlaag je direct je stroom- en gasverbruik.

Gratis bespaartips voor de kelder

Ventileer

Om te besparen in de kelder is goede ventilatie belangrijk. Ondergronds is het snel vochtig, waardoor schimmels zich er goed nestelen. Ventilatie haalt de vocht uit de lucht waardoor de lucht opdroogt. Zo kun je de kelder beter verwarmen als je er bijvoorbeeld een hobbyruimte hebt. Is je kelder alleen een opslag, dan nog is een droge lucht gezonder.

Stekkers uit het stopcontact

Maar besparen doe je ook door je gedrag aan te passen. Zet de extra koelkast bijvoorbeeld alleen aan als er bijvoorbeeld een verjaardag is. In de winter kan het extra drinken ook gewoon buiten staan. En let goed op bijvoorbeeld de kruimeldief of andere apparaten in de kelder. Haal de stekkers eruit om energie te besparen.

Kleine investeringen voor de kelder: verlichting

De kelder is vaak een donkere ruimte waar je maar even bent. Het is heel makkelijk om hier op klaarlichte dag te vergeten de lamp weer uit te doen. Met sensoren gaan de lichten vanzelf uit als er niemand in de ruimte is. Een kleine investering die zich snel terugbetaalt door te besparen op stroom. Je kunt zelfs nog meer besparen met de volgende kleine investeringen.

  • Gebruik ledverlichting voor je sensoren om nog méér op stroom te besparen.
  • Gebruik sensoren met oplaadbare batterijen.

Grote investeringen: isoleer en dicht je kelder af

Omdat de kelder ondergronds ligt, blijft deze altijd koel. Fijn voor het opbergen van pakken en flessen. Maar deze koelte kan ook verdieping erboven afkoelen. Veel warmte gaat namelijk verloren via de vloer op de benedenverdieping. Isolatie van je kelderplafond voorkomt dan je dat je extra moet stoken in huis.

Energie besparenTip: Voor isolatie kun je subsidie aanvragen of een isolatielening van de overheid. Dat moet je maar net weten! En het scheelt flink in de kosten. Bekijk hier welke mogelijkheden je hebt.

 

Als je de kelder isoleert, doe dat dan ook met je waterleidingen. Veel warmte gaat verloren in leidingen die door de koude muren en lucht in kelder lopen. Isolatiemateriaal houdt deze warmte vast. De cv-ketel kan daardoor een paar graden lager en je bespaart op gas.

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?

 

Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.