Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Een laadpaal met zonnepanelen combineren is een slimme zet. Het is even een investering. Maar na de terugverdientijd laad je jouw elektrische auto gratis op met de groene stroom die je zonnepanelen opwekken. Dat klinkt als geld besparen. Ontdek hoe jij slim laadt.

Waarom is laden met zonnepanelen voordelig?

Je elektrische auto opladen met je eigen laadpaal is vaak een stuk goedkoper dan publiek laden. Zeker als je zonnepanelen hebt. Je laadt je auto op met je eigen opgewekte energie. Dat scheelt dus flink in de kosten.

Welke laadpaal werkt het beste met zonnepanelen?

Bij het kiezen van de beste laadpaal voor jouw zonnepanelen, zijn er 5 belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Slimme functionaliteiten: kies een laadpaal die slim kan laden en optimaal gebruikmaakt van je opgewekte kWh stroom.
 2. Compatibiliteit: zorg dat de laadpaal kan wisselen tussen netstroom en zonne-energie, afhankelijk van de beschikbaarheid.
 3. Vermogensbeheer: let op de minimale en maximale laadsnelheid van de laadpaal om overbelasting van je elektrische systeem te voorkomen (load balancing).
 4. Toekomstbestendigheid: overweeg een laadpaal die klaar is voor toekomstige ontwikkelingen, zoals hogere capaciteiten of nieuwe technologieën.

Beste laadpaal met zonnepanelen voor thuis

Op zoek naar de beste laadpaal voor thuis die hand in hand gaat met je zonnepanelen? Kies een model dat slim omgaat met de energie die je panelen opwekken. De ideale laadpaal past het laadvermogen aan op de actuele productie van je panelen. Zo benut je elke zonnestraal optimaal en laad je efficiënt op. Let ook op de mogelijkheid van bidirectioneel laden. Dit betekent dat je auto energie kan terugleveren aan je huis als dat nodig is.

Beste laadpaal voor bedrijven met zonnepanelen

Naast load balancing en bidirectioneel laden spelen voor bedrijven ook andere factoren een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de schaalbaarheid van de laadoplossing. Laadpalen voor bedrijven moeten vaak meerdere voertuigen tegelijk kunnen opladen. Daarom is een goed beheersysteem essentieel. Met deze systemen optimaliseer je het energieverbruik over verschillende laders en voertuigen.

Het is belangrijk om bij de keuze voor een laadpaal niet alleen rekening te houden met de huidige behoeften, maar ook met toekomstige uitbreiding en de flexibiliteit van de laadinfrastructuur. Daarnaast is het voor zakelijke gebruikers handig als er mogelijkheden zijn voor rapportage en verrekenen van de laadsessies.

Slimme laadpaal op zonne-energie

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Daarom stijgt de vraag naar stroom. Slimme laadpalen zijn de toekomst als het gaat om het opladen van elektrische auto's. Met slim laden spreiden we de vraag en zetten we opgewekte zonne-energie efficiënt in. Je laadt duurzaam op en ondersteunt het elektriciteitsnet.

Een van de belangrijkste functies van slimme laadpalen is dat ze optimaal gebruikmaken van de energie die je zonnepanelen opwekken. Stel je voor: op een zonnige dag wek je meer stroom op dan je thuis gebruikt. Een slimme laadpaal begrijpt wanneer je zonnepanelen pieken in energieproductie. De paal zet dit overschot aan groene stroom direct in om je elektrische auto te laden. Dit verhoogt je onafhankelijkheid van het net en verlaagt je energierekening.

Daarnaast hebben slimme laadpalen de functie: dynamic load balancing. Dat betekent dat de laadpaal de laadsnelheid kan aanpassen op basis van de actuele energieproductie van je zonnepanelen en het stroomverbruik in huis. Je wil natuurlijk niet dat je de wasmachine niet aan kunt zetten omdat je de auto aan het opladen bent. Of dat de stoppen springen omdat je meterkast overbelast raakt.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een laadpaal?

Ga jij je laadpaal combineren met zonnepanelen, dan is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat de opgewekte energie aansluit bij de behoefte van je auto. Eerst check je hoeveel kilowattuur (kWh) je elektrische auto nodig heeft om volledig op te laden. Dit vind je in de handleiding van je voertuig.

Stel, je auto heeft 40 kWh nodig om volledig te laden en je wilt deze lading één keer per week. Dat betekent dat je op jaarbasis 40 kWh x 52 weken = 2080 kWh nodig hebt alleen voor je auto.

Het gemiddelde zonnepaneel in Nederland wekt ongeveer 350 kWh per jaar op (bron: Milieu Centraal). Dus deel nu de jaarlijkse behoefte van je auto door de opbrengst per paneel: 2080 kWh / 350 kWh = ongeveer 5,94. Afgerond betekent dit dat je minstens 6 zonnepanelen nodig hebt om je elektrische auto elk jaar volledig op te laden.

Vergeet niet hierbij ook je huidige stroomverbruik van je huishouden mee te rekenen. Als je meer energie gebruikt, heb je meer panelen nodig. Én kijk naar de zonuren: meer zon betekent meer opgewekte energie. Met deze factoren kun je een goede schatting maken en zorgen dat je genoeg panelen hebt om zowel je huis als je auto van stroom te voorzien.

Laadpaal en zonnepanelen installeren

Installatie van een laadpaal en zonnepanelen verloopt in duidelijke stappen. Begin met een grondige analyse van je huidige energieverbruik en vermogensbehoefte. Dit bepaalt de capaciteit van je zonnepanelen en laadpaal.

1. Plaatsing zonnepanelen:

 • Het dak inspecteren op geschiktheid.
 • Zonnepanelen en omvormer installeren.
 • Aansluiten op het elektriciteitsnet.

2. Installatie laadpaal:

 • Een goede locatie kiezen, dicht bij de meterkast en je parkeerplaats.
 • Graven en voorbereiden van de kabelroute.
 • De laadpaal monteren en aansluiten.

3. Netwerkintegratie:

 • Systemen koppelen voor optimalisatie van laden via zonne-energie.
 • Eventueel een energiebeheersysteem toevoegen voor slimme stroomverdeling.

4. Testen en gebruik:

 • Controleren van alle installaties.
 • Instructie over het gebruik van zowel zonnepanelen als laadpaal.

Houd rekening met lokale regelgeving en vergunningen. Plan ook voor de toekomst: misschien wil je later meer zonnepanelen of een extra laadpaal. Handig als je die straks makkelijk kunt aansluiten. En tot slot: houd in de gaten hoeveel je aan stroom opwekt en verbruikt. Dan laad je altijd zo slim en goedkoop mogelijk op.

Laadpaal zonder zonnepanelen

Je kunt een eigen laadpaal thuis hebben, zelfs als je nog geen zonnepanelen op het dak hebt liggen. Hier is wat je moet weten:

 • Direct laden: met een laadpaal bij huis laad je jouw elektrische auto snel en gemakkelijk op. Je bent niet afhankelijk van openbare laadpunten en laadt op wanneer het jou uitkomt.
 • Energietarief: zonder zonnepanelen gebruik je stroom van het net om je auto op te laden. Houd rekening met je energietarief. Laden tijdens daluren kan voordeliger zijn.
 • Groene stroom: ook zonder eigen zonnepanelen kun je duurzaam laden. Kies voor een energieleverancier die groene stroom levert. Zo rijd je alsnog milieuvriendelijk.
 • Klaar voor de toekomst: als je wel nadenkt over zonnepanelen voor later, laat dan alvast een slimme laadpaal installeren. Die is klaar om te koppelen met de panelen zodra je ze hebt.
 • Thuis je batterij opladen: je eigen laadpunt betekent comfort. Na een dag werken sluit je je auto aan en de volgende ochtend is hij weer vol en klaar voor gebruik.

Met een laadpaal thuis ben je dus flexibel en bespaar je mogelijk op de lange termijn. Denk vooruit en combineer hem later met zonnepanelen voor maximaal voordeel en een groene toekomst.

Zorgeloos laden met load balancing

Bij Essent ben je verzekerd van de beste laadoplossing die past bij jouw situatie. Een eigen laadpaal die het altijd doet en onze laadpaaladviseurs die altijd voor je klaarstaan. Onze laadstations zijn geschikt voor zonnepanelen, ook als je besluit deze pas later aan te schaffen. Met een laadpaal van Essent ben je klaar voor de toekomst.

 • Veilige en betrouwbare laadstations
 • Voorzien van Dynamic Load Balancing
 • Geproduceerd in Nederland

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over laadpaal zonnepanelen

Kan ik mijn elektrische auto direct opladen met zonnepanelen?

Absoluut, het is mogelijk om je elektrische auto op te laden met de energie die je zonnepanelen opwekken. Dit is een efficiënte manier om duurzaam gebruik te maken van je eigen opgewekte stroom en om de kosten voor het opladen thuis te verlagen.

Is het voordeliger om een laadpaal te combineren met zonnepanelen?

Ja, door je laadpaal te koppelen aan zonnepanelen kun je besparen op energiekosten. Je gebruikt dan groene, zelfopgewekte energie wat goedkoper is dan stroom van het net.

Heb ik zonnepanelen nodig om een laadpaal thuis goed te gebruiken?

Nee, je kunt een laadpaal thuis installeren zonder zonnepanelen. Maar als je ze combineert, vergroot je de voordelen omdat je dan gebruikmaakt van zelfopgewekte, hernieuwbare energie.

Wat zijn de technische vereisten voor het installeren van een laadpaal die werkt met zonnepanelen?

Je laadpaal moet kunnen communiceren met je zonnepanelensysteem om optimaal te laden met de beschikbare zonne-energie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem intelligent genoeg is om energiestromen te beheren en te balanceren.

Wat zijn de extra voordelen van het combineren van een laadpaal met zonnepanelen?

Naast het besparen van kosten en het gebruik van groene energie, draag je bij aan een beter milieu en ben je minder afhankelijk van de energieprijs-schommelingen. Bovendien kan jouw elektriciteitsnetwerk thuis slimmer worden met bidirectioneel laden voor energieopslag of -distributie.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden