Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 2 minuten

Er zijn steeds meer parkeerplekken speciaal voor elektrische auto’s. Maar wat zijn de regels? Hoe lang mag je bij een laadpaal staan? Moet je een parkeerkaartje kopen? Mag je parkeren zonder te laden en mogen gewone auto’s er ook staan? We vertellen je alles wat je moet weten over het staan bij een openbare laadpaal.

Hoelang mag je bij een laadpaal staan?

Om je elektrische auto op te laden, heb je een laadpaal nodig. Maar zeker als het geen snellader is, ben je natuurlijk niet altijd precies op tijd terug als het laden klaar is. Er zit dan ook geen tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal. Als je maar netjes de parkeerkosten betaalt als dat nodig is. Maar het is wel zo netjes om geen ‘laadpaalklever’ te zijn en de laadpaal niet te lang bezet te houden.

Laadpaaletiquette

Hoewel er dus geen echte regels zijn, kun je je wel houden aan de laadpaaletiquette. Wel zo aardig voor je mede-elektrische rijders. Volgens de laadpaaletiquette hou je alleen een parkeerplek met een laadpaal bezet als je daadwerkelijk moet laden. Houd je batterijpercentage dus in de gaten. Wil je het helemaal netjes doen, leg dan een visitekaartje onder je voorruit, zo kan iemand je laten weten dat je aan het ‘kleven’ bent.

Met je elektrische auto parkeren bij een laadpaal zonder te laden

Gratis parkeerplekken voor elektrische auto’s worden steeds schaarser. Hoe meer elektrische auto’s er zijn, hoe minder rendabel het is om deze aan te bieden. Dat betekent dat de meeste parkeerplekken voor elektrische auto’s betaald zijn. En dat betekent dat je er mag staan, zolang je maar betaalt. Ook als je niet hoeft te laden. Vergeet dus niet een parkeerkaartje te kopen.

Met je gewone auto parkeren bij een laadpaal

Als er bij een parkeerplaats een laadpaal staat en er staat geen bord bij, dan kun je gewoon parkeren met iedere auto. Dus ook met een benzineauto. Maar vaak staat er een bord met een P en een onderbord. Daar staat dan ‘Alleen laden van elektrische voertuigen’ of iets dergelijks. Als er zo’n bord staat, dan mag je er met je gewone auto niet staan en kun je een boete krijgen als je dat toch doet. Soms geldt dat alleen maar op bepaalde tijden. Dat staat dan ook op het onderbord.

Laadpalen van Essent

Wil je liever thuis opladen en ben je klant van Essent? Dan kun je kiezen voor een laadpaal thuis van Essent. Je hebt keuze uit twee kwalitatieve laadpalen van het merk Alfen. Wij adviseren je welke laadpaal het beste past bij jouw situatie. Je kunt zorgeloos op pad en wij bieden de beste service. Onderweg laden? Met de laadpas van Essent heb je toegang tot alle openbare laadpalen in de Benelux en een groot deel van de rest van Europa.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden