Hoe uw energierekening is opgebouwd?
Dat leggen we u graag precies uit

Opbouw energierekening

Uw energierekening bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belasting en toeslagen (overheidskosten). Zoals u in de media heeft kunnen lezen, zijn per 1 januari 2018 de overheidskosten en de netbeheerkosten gestegen. Voor klanten met een variabele prijs-contract zijn ook de leveringskosten gestegen. In de grafieken hieronder ziet u hoe de opbouw van de energierekening er per 1 januari 2018 uitziet.

Tariefopbouw 1-1-2018

In deze grafiek zijn de totale jaarkosten van een gemiddeld huishouden verdeeld naar het aandeel dat u aan Essent betaalt (leveringskosten) en de kosten die Essent namens de netbeheerder (netbeheerkosten) en overheid (overheidskosten) int. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.000 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.400 m³, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

Meteen de meest gestelde vragen bekijken? Lees ze hier.

Leveringskosten

Uw energienota bestaat voor 44% uit leveringskosten . Dit is het deel dat u aan Essent betaalt voor het leveren van de energie inclusief de btw. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaalt u per kWh stroom of m3 gas. Dus: als u meer energie gebruikt, betaalt u meer 
  • Vaste leveringskosten: deze kosten betaalt u per maand voor de levering van energie van stroom en/of gas. Deze kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik

Netbeheerkosten

24% van uw energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder inclusief de btw daarover. Dit zijn de kosten voor het transport van energie en het onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Essent draagt deze kosten af aan uw netbeheerder. Lees meer over de netbeheerder.

Belasting en toeslagen

U betaalt ook Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie en de btw hierover. Dit is 32% van uw energierekening. Deze belastingen draagt Essent af aan de overheid. Lees meer over de Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.

Termijnbedrag

Via het termijnbedrag betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Aan het einde van uw verbruiksjaar wordt op basis van uw meterstanden uw jaarrekening opgesteld. Bij Essent kunt u zelf uw termijnbedrag bepalen. Wilt u minder per maand betalen of juist meer? U regelt het in Mijn Essent.

Termijnbedrag controleren

Wilt u controleren of uw termijnbedrag nog wel klopt met uw verbruik? De VerbruiksManager geeft advies over de hoogte van uw termijnbedrag.

De meest gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet

In 2018 wil de overheid 1 miljard euro investeren in duurzame energie. Dat bedrag haalt de overheid uit de Opslag Duurzame Energie: belasting die u betaalt over elke kWh stroom of m³ gas die u verbruikt. We zijn met z’n allen al aardig aan het besparen en verbruiken daardoor minder energie dan voorspeld. Om dat te compenseren, verhoogt de overheid de Opslag Duurzame Energie. Zo brengen we als het goed is, samen toch die 1 miljard op. We gaan dus meer betalen, maar gelukkig wel voor een goed doel. Op naar een schone, duurzame toekomst voor ons allemaal. 

Daarnaast betaalt u ook Energiebelasting over elke kWh stroom of m3 gas die u verbruikt. Met het verhogen van deze belasting wil de overheid u extra aanmoedigen om minder of duurzamer te verbruiken.

De regionale gas- en elektriciteitsnetbeheerders verwachten in 2018 gezamenlijk zo'n 180 miljoen euro aan extra inkomsten nodig te hebben om hun taken uit te voeren. De maximum tarieven die de netbeheerders in 2018 mogen berekenen, zijn eind vorig jaar vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een gemiddeld huishouden betaalt in 2018 daardoor 12 euro meer aan netbeheerkosten.

Vanaf 1 januari 2018 zijn de kosten voor automatische incasso verwerkt in de vaste leveringskosten. In totaal blijven de kosten gelijk. Hieronder ziet u precies wat het voor u betekent.

Automatische incasso per 1 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 is net als bij automatische incasso een deel van uw service- en administratiekosten verwerkt in uw vaste leveringskosten. Om die reden zijn de kosten voor handmatige betaling per 1 januari 2018 verlaagd met € 0,40 per rekening. In totaal blijven de kosten gelijk. Hieronder ziet u precies wat het voor u betekent

Handmatige betaling per 1 januari 2018

Voor zowel stroom als gas werkt de markt conform vraag en aanbod. De afgelopen periode heeft dit geleidt tot een lichte stijging van de inkooptarieven.

De wijziging van de variabele leveringskosten geldt alleen voor klanten die een overeenkomst met variabele tarieven hebben. De stijging van belasting en toeslagen, netbeheerkosten en de wijzigingen in de verrekening van de service- en administratiekosten gelden voor iedereen. U ontvangt hierover in januari 2018 persoonlijk bericht via e-mail of post.

We adviseren u te controleren of uw maandelijkse termijnbedrag nog aansluit op uw persoonlijke situatie. Dit doet u eenvoudig met de VerbruiksManager in Mijn Essent. Heeft u een overeenkomst met een variabel tarief, dan worden de nieuwe tarieven automatisch verrekend in uw termijnbedrag bij de eerstvolgende jaarrekening.

Dat kunnen we helaas niet voorspellen. Niet alleen de olieprijzen wisselen sterk, maar ook het energiebeleid en overheidsbeleid zijn onvoorspelbaar.

In Mijn Essent vindt u alle informatie over uw contract, zoals de looptijd en de producten die u afneemt. Benieuwd of uw contract nog past bij uw verbruik of wilt u uw contract vergelijken met een aanbod van een andere energieleverancier? Bel gratis 0800 37 73 680 voor een ContractCheck.

Neem dan gerust contact met ons op. We leggen u graag nog het een en ander uit.