Hoe je energierekening is opgebouwd?
Dat leggen we je graag precies uit

Opbouw energierekening

Je energierekening bestaat uit drie onderdelen: leveringskosten, netbeheerkosten en belasting en toeslagen (overheidskosten). Zoals je misschien al hebt gehoord, stijgen per 1 januari 2019 de overheidskosten en wijzigen ook de netbeheerkosten. Voor klanten met een variabel prijs-contract stijgen ook de leveringskosten. In de grafiek hieronder zie je hoe de opbouw van de energierekening er per 1 januari 2019 uitziet.

Tariefopbouw 1-1-2019

In deze grafiek zijn de totale jaarkosten van een gemiddeld huishouden verdeeld naar het aandeel dat je aan Essent betaalt (leveringskosten) en de kosten die Essent namens de netbeheerder (netbeheerkosten) en overheid (overheidskosten) int. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.000 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.400 m³, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

Meteen de meest gestelde vragen bekijken? Lees ze hier.

Leveringskosten

Je energienota bestaat voor 44% uit leveringskosten . Dit is het deel dat je aan Essent betaalt voor het leveren van de energie inclusief de btw. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaal je per kWh stroom of m3 gas. Dus: als je meer energie gebruikt, betaal je meer 
  • Vaste leveringskosten: deze kosten betaal je per dag voor de levering van energie van stroom en/of gas. Deze kosten zijn niet afhankelijk van je verbruik

Netbeheerkosten

24% van je energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder inclusief de btw daarover. Dit zijn de kosten voor het transport van energie en het onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Essent draagt deze kosten af aan je netbeheerder. Lees meer over de netbeheerder.

Belasting en toeslagen

Je betaalt ook Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie en de btw hierover. Dit is 36% van uw energierekening. Deze belastingen draagt Essent af aan de overheid. Lees meer over de Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.

De meest gestelde vragen hebben we op een rijtje gezet

De Opslag Duurzame Energie (ook wel ODE genoemd) is de belasting die wordt gebruikt door de overheid om de productie van duurzame energie te stimuleren. Hier wil de overheid komend jaar meer in investeren en dus is de Opslag Duurzame Energie gestegen.

Daarnaast betaal je ook Energiebelasting over elke kWh stroom of m3 gas die je verbruikt. Door de verhoging van deze belasting wil de overheid je extra aanmoedigen om minder of duurzamer te verbruiken.

De leveringskosten die je aan Essent betaalt stijgen per 1 januari 2019. We leggen je graag uit wat de oorzaken zijn. Je nieuwe tarieven vind je per 1 januari 2019 terug in Mijn Essent. 

De economie trekt aan 

Daardoor stijgt de internationale vraag naar energie, maar ook naar grondstoffen om energie te produceren. Dit zorgt ervoor dat de inkoopprijzen voor elektriciteit en gas toenemen. 

Minder productie gas Groningen 

Terwijl de vraag naar energie stijgt, daalt het aanbod. In Groningen wordt minder gas geproduceerd. Daarnaast zijn de gasvoorraden laag door de koude winter begin 2018.

De stijging van de leveringskosten geldt alleen voor klanten die een overeenkomst met variabele tarieven hebben. De stijging van de belasting en toeslagen, en de wijziging van de netbeheerkosten geldt voor iedereen in Nederland.

We willen natuurlijk voorkomen dat je straks op je jaarrekening moet bijbetalen. Daarom gaan we voor al onze klanten begin 2019 berekenen of het termijnbedrag nog aansluit op de persoonlijke situatie. Als er iets voor je verandert, ontvang je hierover voor eind februari van ons een persoonlijk bericht.

Neem dan gerust contact met ons op. We leggen je graag nog het een en ander uit.