Uw energierekening is uit drie onderdelen opgebouwd. Uw variabele leveringstarieven stijgen per 1 juli 2017. De tarieven van de andere twee onderdelen, de netbeheerkosten en overheidsheffingen blijven gelijk. Als eerste hebben we de vijf meestgestelde vragen beantwoord, daarna leest u precies hoe de verwachte opbouw van uw energierekening eruitziet vanaf 1 juli 2017.

1. Waarom stijgen de tarieven?

De gasprijzen (en dus de leveringstarieven) veranderden vaak de afgelopen tijd. Dat heeft vooral te maken met olieprijzen, lagere temperaturen en het overheidsbeleid. Zo steeg de gasprijs nadat minister Henk Kamp van Economische Zaken in april aankondigde dat het productieplafond in Groningen omlaag zal gaan. Daarvoor was de prijs ook al iets opgedreven vanwege het koude weer, wat voor meer vraag naar gas zorgde.

2. Ik heb een vast leveringstarief, wat betekenen de wijzigingen voor mij?

Niets, deze tariefwijziging geldt alleen voor variabele tarieven.

3. Wat betekenen de nieuwe leveringstarieven voor mijn termijnbedrag?

De hogere tarieven verrekenen we niet automatisch in uw termijnbedrag. Wij verhogen uw termijnbedrag alleen als we verwachten dat u volgend jaar meer stroom en/of gas verbruikt of als u moest bijbetalen op uw jaarrekening. U past uw termijnbedrag zelf eenvoudig aan in Mijn Essent. Benieuwd of uw termijnbedrag nog aansluit op uw verbruik, check de VerbruiksManager.

4. Wanneer dalen de energietarieven weer?

Dat kunnen we helaas niet voorspellen. Niet alleen de olieprijzen wisselen sterk, maar ook de temperaturen en het overheidsbeleid zijn onvoorspelbaar.

5. Wanneer loopt mijn energiecontract af?

In Mijn Essent vindt u alle informatie over uw contract, zoals de looptijd en de producten die u afneemt. Benieuwd of uw contract nog past bij uw verbruik, of wilt u uw contract vergelijken met een aanbod van een andere energieleverancier? Bel gratis 0800 37 73 680 voor een ContractCheck.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. We leggen u graag nog het een en ander uit. 

Opbouw energierekening*

Tariefopbouw 2017

1. Levering

Uw energieverbruik is 38% van uw energienota. Dit is het deel dat u aan Essent betaalt voor het leveren van de energie. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaalt u per kWh stroom of m3 gas. Dus: als u meer energie gebruikt, kost het u meer. 
  • Vaste leveringskosten: deze kosten betaalt u per maand voor de levering van energie van stroom en/of gas. Dit was voorheen het vastrecht. Deze kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik.

2. Netbeheerkosten

20% van uw energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder. Dit zijn de kosten voor het transport van energie en het onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Essent draagt deze kosten af aan uw netbeheerder.

3. Overheidsheffingen en btw

U betaalt ook belasting over de energietarieven. Dit is 42% van uw energierekening. De overheidsheffingen bestaan uit Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De overheidsheffingen en btw draagt Essent af aan de overheid.

Maandelijks termijnbedrag

Via het termijnbedrag (voorheen voorschot) betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Aan het einde van uw verbruiksjaar wordt op basis van uw meterstanden uw jaarafrekening opgesteld. Bij Essent kunt u zelf uw termijnbedrag bepalen. Wilt u minder per maand betalen of juist meer? U regelt het in Mijn Essent.

Termijnbedrag controleren

Wilt u controleren of uw termijnbedrag nog wel klopt met uw verbruik? De VerbruiksManager geeft advies over de hoogte van uw termijnbedrag.

Verdeling stroom-gas

Essent is verantwoordelijk voor de levering van stroom en gas. Voor een gemiddeld huishouden is het aandeel stroom en het aandeel gas in de totale leveringskosten**:

*In deze grafiek zijn de totale jaarkosten van een gemiddeld huishouden verdeeld naar het aandeel dat u aan Essent betaalt (leveringskosten) en de kosten die Essent namens de netbeheerder (netbeheerkosten) en overheid (overheidskosten) int. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.000 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.400 m³, gasregio 4, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

**In deze grafiek staan de totale leveringskosten van een gemiddeld huishouden, verdeeld naar het aandeel stroom en gas. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.000 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.400 m³, gasregio 4, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).