Feit of fabel?

‘In juli en augustus is de opbrengst van zonnepanelen het hoogst’

Fabel. 

Het beste seizoen voor het opwekken van energie met zonnepanelen is verrassend genoeg niet per se de zomer. Juist in de lente is het rendement vaak hoog. Dit komt omdat de opbrengst van zonnepanelen afhangt van het aantal uren daglicht en niet van een hoge temperatuur. Zo levert de maand mei meestal meer op dan de maanden juli en augustus.

Koud én zonnig: het ideale zonnepanelenweer

Toch is niet alleen het aantal zonuren van invloed op de opbrengst van zonne-energie. De temperatuur speelt ook een grote rol. Zonnepanelen presteren beter als het koud is omdat de elektrische geleiding in de zonnecellen dan beter verloopt. Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen zelfs lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent. Zonnig én koud is dus het meest ideale zonnepanelenweer.

Check wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen

Benieuwd wat zonnepanelen voor jouw huis en persoonlijke situatie kunnen opleveren? Doe dan de Zonnepanelencheck. Je ziet direct of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en wat het kost én oplevert.

Meer lezen?

Terug naar alle blogs