Rendement van zonnepanelen

 • zonnepanelen - rendement
 • Wat is het rendement van zonnepanelen?

  Een vraag die niet 1, 2, 3 te beantwoorden is, want het rendement van zonnepanelen hangt af van een behoorlijk aantal factoren. Bovendien kunnen we de term rendement op twee manieren uitleggen. Het kan gaan om hoeveel zonlicht er omgezet kan worden in energie óf wat uw panelen financieel opleveren. We vertellen u er graag meer over.

Waarvan is het rendement afhankelijk?

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen met uw zonnepanelen, zijn de volgende zaken belangrijk:

1. Het soort zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per soort zonnepaneel. Met monokristallijne zonnepanelen wordt doorgaans het hoogste rendement behaald omdat deze het grootste vermogen hebben, maar polykristallijne zonnepanelen zijn daar de afgelopen jaren dicht bij in de buurt gekomen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt weergegeven in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het aantal Wattpiek, hoe meer energie het paneel kan leveren.

2. De weersomstandigheden

Op de weersomstandigheden kunnen we geen invloed uitoefenen, maar het weer bepaalt voor een groot deel het rendement van zonnepanelen.

 • Het aantal zonuren: hoe meer zon op een dag, hoe meer opbrengst. Het aantal zonuren verschilt per regio. Het westen van Nederland heeft bijvoorbeeld meer zonuren dan het oosten.
 • De temperatuur. het klinkt misschien gek, maar dat is het niet: zonnepanelen presteren beter als het koud is. Het meest ideale zonnepanelenweer is als het zowel zonnig als koud is.
 • De zoninstraling: des te dichter het zonnepaneel bij de zon staat, des te rechter straalt de zon in op het zonnepaneel en des te hoger is het rendement van het zonnepaneel. Zonnepanelen op de evenaar hebben dus een hoger rendement dan zonnepanelen in Nederland.
 • 3. De hellingshoek

  Een zonnepaneel behaalt het hoogste rendement als u het op het zuiden laat plaatsen met een hellingshoek van 36 graden. Maar soms is dat niet mogelijk. Ondanks dat er een minder hoog rendement worden gehaald, is het ook rendabel om zonnepanelen op het (zuid)oosten of (zuid)westen te plaatsen. Een zonnepaneel op het zuidoosten of zuidwesten heeft ongeveer 5 procent minder rendement dan een paneel dat vol op het zuiden gericht is. De installateur bekijkt wat het beste legplan voor uw zonnepanelen is.

 • Rendement zonnepanelen hellingshoek

4. Schaduw

Het rendement van zonnepanelen wordt negatief beïnvloed wanneer de zonnepanelen (deels) in de schaduw liggen. Zorg er dus voor dat uw zonnepanelen geen invloed ondervinden van nabijgelegen bomen, lantaarnpalen of schoorstenen.

5. Leeftijd van de zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Na 25 jaar heeft een zonnepaneel nog gemiddeld 80% van het oorspronkelijke rendement.

 • Rendement zonnepanelen vuil
 • 6. Vuil

  Vuil kan een negatieve invloed hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Hoe vuiler de zonnepanelen, hoe minder zonlicht er op de zonnecellen kan vallen en hoe minder energie het paneel opwekt. Zonnepanelen worden in Nederland niet gauw vies en het vuil dat op uw zonnepanelen terechtkomt, wordt meestal automatisch weggespoeld met een regenbui. Indien uw zonnepanelen erg vies zijn, dan kunt u overwegen uw zonnepanelen schoon te laten maken.

Rendement zonnepanelen berekenen

In Nederland kunt u uw investering in zonnepanelen tussen de zeven en tien jaar terugverdienen. Hierbij gaan we bij Essent uit van een gemiddelde btw-teruggave van vijftien procent over het totale investeringsbedrag en een stabiele stroomprijs. Bij een stijgende stroomprijs verdienen de panelen zich natuurlijk sneller terug. Wist u trouwens dat het rendement op zonnepanelen veel hoger is dan een spaarrekening? Bovendien gaan zonnepanelen zeker wel een jaar of dertig mee. Een goede investering dus.

Weten wat zonnepanelen op uw eigen dak kunnen opleveren?

Bereken uw voordeel