Rendement van zonnepanelen

 • zonnepanelen - rendement
 • Wat is het rendement van zonnepanelen?

  Een vraag die niet 1, 2, 3 te beantwoorden is, want het rendement van zonnepanelen hangt af van een behoorlijk aantal factoren. Bovendien kunnen we de term rendement op twee manieren uitleggen. Het kan gaan om hoeveel zonlicht er omgezet kan worden in energie óf wat uw panelen financieel opleveren. We vertellen u er graag meer over.

Waarvan is het rendement afhankelijk?

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen met uw zonnepanelen, zijn de volgende zaken belangrijk:

 • 1. Het soort zonnepaneel

  Het vermogen van een zonnepaneel wordt weergegeven in Wattpiek (Wp). Hoe hoger het aantal, hoe meer energie het paneel kan leveren.

 • 2. Het aantal zonuren

  Hoe meer zon op een dag, hoe meer opbrengst. Het aantal zonuren in Nederland verschilt trouwens ook aanzienlijk.

 • 3. De hellingshoek

  Een zonnepaneel behaalt het hoogste rendement als u het op het zuiden laat plaatsen met een hellingshoek van 36 graden. De installateur bekijkt wat op uw dak de beste plek is.

 • 4. De zoninstraling

  Hoe dichter bij de evenaar, hoe rechter de zon straalt op een zonnepaneel en hoe minder schaduw van bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen, hoe beter.

 • 5. De omvormer

  Vraag altijd aan een leverancier waarom gekozen is voor een bepaalde omvormer. De omvormer moet namelijk passen bij het vermogen van de zonnepanelen.

 • 6. De temperatuur

  Bij hoge temperaturen wordt er minder elektriciteit opgewekt dan bij lagere temperaturen. Dat heeft te maken met de elektrische geleiding van het materiaal.

Rendement zonnepanelen berekenen

In Nederland kunt u uw investering in zonnepanelen tussen de zeven en tien jaar terugverdienen. Hierbij gaan we bij Essent uit van een gemiddelde btw-teruggave van vijftien procent over het totale investeringsbedrag en een stabiele stroomprijs. Bij een stijgende stroomprijs verdienen de panelen zich natuurlijk sneller terug. Wist u trouwens dat het rendement op zonnepanelen veel hoger is dan een spaarrekening? Bovendien gaan zonnepanelen zeker wel een jaar of dertig mee. Een goede investering dus.

Weten wat zonnepanelen op uw eigen dak kunnen opleveren?

Bereken uw voordeel