Buitenmuur isolatie is een manier van woningisolatie waarbij de muren van de woning, die in contact staan met de buitenlucht, geïsoleerd worden. Als huizen namelijk niet goed geïsoleerd zijn verliezen ze onnodig veel energie. Dit is energieverspilling en zorgt voor een hogere energierekening. Het is dan verstandig om na te denken over het isoleren van de muren. Maar wat wordt er bedoelt met isolatie van een buitenmuur? En wat zijn de kosten hiervan? Dat leggen we graag aan je uit.

Wat gebeurt er bij isolatie van de buitenmuur?

Het isoleren van de buitenmuur betekent dat er isolatiemateriaal bij de muur van je woning geplaatst wordt. Vergelijk het met het maken van een extra schil of zelfs jas voor je woning, waardoor de warmte binnen blijft en niet meer via de muren naar buiten kan. Dit zorgt voor veel voordelen zoals een lagere energierekening en een beter wooncomfort.

Soorten buitenmuur isolatie

Je kan op verschillende manieren de muren van jouw huis isoleren: door de binnenkant van de buitenmuur te isoleren, of  te isoleren via de binnenkant. Hierin zijn ook nog verschillende mogelijkheden:

Buitenmuur isoleren via de binnenkant

Je kan de bestaande buitenmuren isoleren via de binnenzijde door voorzetwanden te plaatsen. Voorzetwanden zijn extra wanden die voor bestaande muren worden geplaatst. Ze worden vaak gebruikt bij een oud huis zonder spouwmuur, als andere isolatiemaatregelen niet geschikt zijn. Het nadeel hiervan is wel dat je ruimte in je huis moet inleveren.

Buitenmuur isoleren via de buitenkant

Je kunt via de buitenkant van de buitenmuur je woning op twee verschillende manieren isoleren: door spouwmuurisolatie of gevelisolatie. Met spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de bakstenen en de muur aan de binnenkant gevuld met isolerend materiaal. Dit is redelijk eenvoudig aan te brengen en duurt meestal niet langer dan een dag.

Naast spouwmuurisolatie kan je ook de buitengevel isoleren. Hierbij wordt isolatiemateriaal aangebracht aan de buitenzijde van je woning.

Mogelijkheden voor gevelisolatie

Er bestaan verschillende manieren om isolatie aan de buitenkant van de buitenmuur aan te brengen. De gekozen manier hangt af van de gevraagde isolatiewaarde, het gewenste uiterlijk van de woning en het budget. De meest voorkomende manieren om de gevel te isoleren zijn:

Crepi of sierpleister

Gevelisolatie met crepi is de goedkoopste en snelste manier om te isoleren. Binnen enkele dagen ziet je woning er weer als nieuw uit en is de isolatie sterk verbeterd. Crepi is dun genoeg om kozijnen en ramen niet opnieuw te hoeven plaatsen.

Steenstrips

Steenstrips zijn dunne lagen die op de buitenmuur worden gemonteerd en de uitstraling van echte bakstenen geven. Steenstrips hebben dezelfde voordelen als crepi of sierpleister, met het uiterlijk van een nieuwe bakstenen gevel. Net als Crepi kunnen steenstipt ook snel geplaatst worden.

Buitenmuur isoleren met hout

Je kunt ook de buitenmuur isoleren en bekleden met hout. Hierdoor krijgt je woning een natuurlijke uitstraling met de isolerende eigenschappen van hout. De houten gevelbekleding wordt tegen de muur gemonteerd en vervolgens door houten latten mooi afgewerkt.

Nieuwe buitenmuur van bakstenen

Door middel van een grote renovatie kan een nieuwe muur met isolatiemateriaal en bakstenen om de bestaande gevel geplaatst worden. Dit is een kostbare methode waarbij kozijnen en ramen verplaatst moeten worden en er vaak funderingsverbreding nodig is.

Gevelpanelen

Aluminium gevelpanelen of kunststofplaten kun je tegen de buitenmuren laten plaatsen, vergelijkbaar met houten latten. Deze gevelpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten en hebben vrijwel geen onderhoud nodig, in tegenstelling tot hout.

Gevelisolatie buitenmuur: bouwvergunning

De gevel van je woning mag in de meeste gevallen niet zomaar geïsoleerd worden. Woon je in een rijtjeshuis? Dan zijn er mogelijk beperkingen, omdat isolatie van de gevel er ook voor zorgt dat het uiterlijk van je woning flink verandert. Informeer en doe hiervoor een aanvraag bij je gemeente.

Ook voor andere soorten woningen is dit altijd aan te raden, zodat je een bouwvergunning voor de uitvoer van de werkzaamheden krijgt. Bekijk daarom altijd eerst of er mogelijkheden zijn om spouwmuurisolatie of voorzetwanden te laten aanbrengen, voordat je gevelisolatie overweegt.

Kosten van buitenmuur isoleren

De prijs voor buitenmuur isolatie verschilt per situatie, afhankelijk van het type woning, het isolatiemateriaal en welke vorm van isolatie je laat uitvoeren. De investering verdien je uiteindelijk terug door de besparing op je energierekening. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de ISDE-subsidie van de overheid.

Subsidie voor buitenmuur isolatie

Voor subsidie op buitenmuur isolatie moet je minimaal 10 vierkante meter muur laten isoleren. De subsidie is hierbij maximaal € 4,- euro per vierkante meter voor spouwmuurisolatie en € 19,- euro  voor voorzetwanden of gevelisolatie, afhankelijk van het aantal uitgevoerde isolatiemaatregelen (Bron: Milieu Centraal). Door muurisolatie te combineren met een tweede maatregel kom je in aanmerking voor de dubbele hoeveelheid subsidie. Hieronder vind je alle voorwaarden voor de subsidie op muurisolatie.

Lees meer over subsidie voor buitenmuur isolatie

Isolatie van Essent

We hebben uitgelegd wat isolatie van de buitenmuur is, de verschillende keuzes die er zijn en het kostenplaatje. Door te isoleren zit je er in de winter lekker warm bij. Heb je nog vragen? Dan adviseren we je graag over de mogelijkheden voor jouw situatie. Vraag direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.