Vluchtelingen aan de slag als energiemonteurs

Slimmerik

Vluchtelingen aan de slag als energiemonteurs

Slimme samenwerkingen gaan niet altijd om productinnovaties of technologische vernieuwingen. Ook op sociaal vlak werken we bij Essent slim samen. Met de Refugee Talent Hub gingen we onlangs een partnership aan. Een mes dat aan 2 kanten snijdt. Voor onze installatiebedrijven zoeken we isolatiemonteurs. Tegelijkertijd zijn veel statushouders op zoek naar een betaalde baan. De Refugee Talent Hub brengt vraag en aanbod bij elkaar. Wilma Roozenboom is directeur van deze organisatie. Zij vertelt over het initiatief en de samenwerking met Essent.
Logo Slimmerik van Essent

Onbenut talent van vluchtelingen

2016. De vluchtelingencrisis is al een aantal jaar aan de gang en vrijwel dagelijks in het nieuws. Bij organisatieadviesbureau Accenture ontstaat door de toestroom van vluchtelingen een idee. Niet alleen ngo’s en overheden, maar ook werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Wilma: “Werkgevers hebben banen terwijl talent van een grote groep mensen onbenut blijft. En werk is ontzettend belangrijk – in zingeving, zelfvertrouwen en integratie. Vanuit deze gedachte startte Accenture een samenwerking met verschillende bedrijven. Hieruit is de Talent Refugee Hub geboren.”

Klein beginnen met Meet & Greet

Doel van het initiatief is vluchtelingen en werkgevers aan elkaar te koppelen. Dat begint bij een ontmoeting. Wilma legt uit: “We beginnen klein, met een Meet & Greet bij een servicepartner van Essent, Nederland Isoleert is de eerste. Vervolgens willen we het programma langzaam uitbouwen bij meer servicebedrijven. De Refugee Talent Hub heeft hierin een netwerkfunctie. Met een klein team van 6 man verbinden we bedrijven met vluchtelingen, simpelweg door te starten met een kennismaking. Dat is stap 1.”
Refugee Talent Hub

Ondersteunende netwerkpartner

Is er een match? Dan stromen de talenten door naar de reguliere sollicitatieprocedure. Refugee Talent Hub houdt een vinger aan de pols. Wilma: “We bekijken wat bedrijven te bieden hebben en waar behoefte aan is. Wat voor dienstverband bieden ze aan? Is bijvoorbeeld culturele training nodig, of taalondersteuning? Hoe komen statushouders terecht in een organisatie? Wij adviseren daarin om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.”

Enthousiasme als basis voor succes

Dat succes valt of staat bij het enthousiasme van een bedrijf, volgens Wilma. “Draagvlak binnen een organisatie – niet alleen vanuit de directie – is heel belangrijk. Bij Essent is dat enthousiasme zeker aanwezig. Nu al is op verschillende plaatsen volop animo om samen te werken. Wat het uiteindelijk oplevert, laat zich lastig voorspellen. Maar de ingrediënten zijn aanwezig. Het begint met Meet & Greets op verschillende niveaus. Zo gaat hopelijk uiteindelijk een aantal mensen aan de slag als energiemonteurs, maar óók andere functies zijn natuurlijk denkbaar. Onze gezamenlijke ambitie is om samen te leren, en al doende zoveel mogelijk mensen een kans te bieden binnen Essent.”

Meer weten over deze slimme samenwerking?

Wil je meer weten over deze samenwerking? Neem dan contact op met Ronald Sutmuller. Of bekijk de website van de Refugee Talent Hub voor meer informatie.