Ga voor een volle clubkas en lage broeikas

Slimmerik

Ga voor een volle clubkas en een lage broeikas

‘Via sport maatschappelijke doelen bereiken’

Voor Marc Nipius is zijn werk als MVO & partnership manager bij de KNVB als een jongensboek. Met De Groene Club, een partnership tussen de KNVB en Essent, leeft hij zijn droom om via sport maatschappelijke doelen te bereiken, en zorgt via verduurzaming van sportclubs mede voor een volle clubkas.
Logo Slimmerik van Essent

Clubs horen dat ze iets moeten, maar weten niet hoe

“Toen ik jonger was, was m’n houvast in betere en in slechte tijden: voetbal. Sport kan je zoveel brengen. Gezonder worden, structuur, discipline, passie om in je vrije tijd mee bezig te zijn en gelukkig worden. Na mijn studie Sportmanagement en marketing kwam ik bij de KNVB terecht en zag ik inderdaad dat er veel meer om het spel heen zit dan alleen de sport. Met MVO bij de KNVB zijn we naast de thema’s Fit en Samen, gaan focussen op het thema Groen. 3000 voetbalverenigingen gaven dat ze iets moesten met duurzaamheid, maar ze weten niet hoe. Dat is het begin geweest van De Groene Club, die we in 2017 hebben opgericht.

Er is altijd behoefte aan ontzorging

Bij De Groene Club geloven we dat sportverenigingen met hun zorg voor het milieu ook zorg kunnen dragen voor een gezonde clubkas. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat sport, een gezonde sportvereniging en een gezonde planeet hand in hand gaan. We bieden clubs daarom inzicht in hun huidige situatie en de mogelijkheden om het energiepotentieel van hun club te realiseren. Ook denken we mee met financiële oplossingen. Met De Groene Club willen we clubs echt helpen. Of clubs nou goed of minder goed georganiseerd zijn, er is altijd behoefte aan ontzorging omdat het allemaal vrijwilligers zijn. We zorgen dat verduurzamen makkelijker wordt, zodat mensen kunnen genieten van voetbal. Uit ervaring weten we dat we jouw club in 1 jaar kunnen verduurzamen.

Essent steekt haar nek uit

Besparen bleek de grote incentive. De kosten van de energierekening zoveel mogelijk naar nul brengen, naar vergroening en duurzaamheid. Het leuke is, op het moment dat clubs er mee bezig zijn en een paar duizend euro bespaard hebben, wordt het ineens leuk. Dan komt de waardering van de leden en van de gemeente, en gaan ze bijvoorbeeld ook kijken naar afval en waterbesparing. Inmiddels zijn we aan het uitbreiden en lopen er doen ook de KNHB (hockey) en KNLTB (tennis) mee. Meer weten?

Om het programma voor alle clubs toegankelijk te maken was het goed zoeken naar een geschikte partner. Het is mooi om te zien hoe Essent haar nek uitsteekt voor dit programma. Ze geloven erin en willen echt een bijdrage leveren. En door hun schaalbaarheid met een landelijk netwerk van servicepartners kunnen ze ook daadwerkelijk alles realiseren.

Meer weten over De Groene Club?

Wil je meer weten over De Groene Club of heb je specifieke vragen over hoe De Groene Club jouw vereniging kan helpen met verduurzamen? Kijk dan op: https://www.degroeneclub.nl/.