Met zonnepanelen wekt u gemakkelijk een groot deel van de energie op, die u verbruikt, alleen niet altijd op het juiste moment. Is het mogelijk om overdag opgewekte zonne-energie op te slaan om ’s avonds te gebruiken?

Zonnestroom opslaan of salderen

Steeds meer huishoudens wekken zelf stroom op met zonnepanelen. Zo bent u goed bezig voor het milieu, want zonne-energie is schoon en duurzaam. Maar de zon schijnt alleen overdag, terwijl u ook 's avonds stroom gebruikt. Gelukkig mag u stroom die u overdag niet gebruikt, terugleveren aan het stroomnet. Hiervoor krijgt u een vergoeding: dit heet salderen.

Op dit moment is salderen nog de beste manier om een vergoeding te krijgen voor de zonne-energie die u niet gebruikt. Echter, omdat het niet duidelijk is of de salderingsregeling zal blijven bestaan, wordt op dit moment ook gekeken naar mogelijkheden om zonne-energie op te slaan.

Zonne-energie opslaan in water

In Heerhugowaard loopt onder de naam 'Stad van de Zon' een proef met 200 huishoudens, die met een nieuwe techniek energie direct omzetten. Door bijvoorbeeld water overdag op te warmen en 's avonds te gebruiken, gaan de bewoners een stuk efficiënter om met hun zelf opgewekte energie. Het leuke is dat ze daar niets voor hoeven te doen. De apparatuur puzzelt zelf uit wat de beste manier is om de energie te ‘parkeren’ en terug te halen.

Zonne-energie opslaan in accu's

Autofabrikanten experimenteren al jaren met accu's om elektrische auto's op te laten rijden. Dezelfde techniek is ook thuis te gebruiken om stroom op te slaan. Hier zitten wel een paar nadelen aan. De capaciteit van de accu’s is bijvoorbeeld vrij beperkt. Bovendien zijn ze nog vrij duur. Ook is de productie ervan en de uiteindelijke verwerking van de accu (wanneer hij kapot gaat bijvoorbeeld) belastend voor het milieu.

Zonne-energie op andere manieren opslaan

Er zijn ook plannen om zonne-energie op andere manieren op te slaan, bijvoorbeeld in waterstof. Zover is het nog lang niet, maar nog niet zo heel lang geleden was ook zonnestroom zelf nog toekomstmuziek.