De beste opstelling van uw zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u gratis stroom op. Hoe slimmer de opstelling van de zonnepanelen, hoe meer zonnestroom. De opstelling van uw zonnepanelen is dus heel belangrijk. Hieronder leest u waar daarbij op moet worden gelet.

Verschillende opstellingen van zonnepanelen

Het lijkt zo eenvoudig: leg een paar zonnepanelen op het dak en u hebt gratis zonnestroom. Maar het is slim ze zo goed mogelijk te plaatsen, zodat ze veel stroom opwekken. Er zijn verschillende opstellingen van zonnepanelen mogelijk die daarvoor zorgen:

De opstelling van zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen werken het beste als ze een beetje schuin staan. Daarom zijn de meeste schuine daken heel geschikt voor zonnepanelen. De montage verloopt in een paar stappen:

Voor een gemiddelde woning is het vrij eenvoudig de opbrengst te berekenen. Staat uw huis in een ongunstige richting, bijvoorbeeld met het schuine dak naar het oosten? Dan is de opbrengst minder, maar nog altijd de moeite waard. U plaatst dan zonnepanelen aan beide zijden. U hebt dan wel een ander model omvormer nodig dan voor een gemiddelde woning. De omvormer is het kastje tussen de zonnepanelen en het lichtnet.

Ook kunt u gebruik maken van optimizers om meer opbrengst uit uw zonnepanelen te halen. Met optimizers kan het ook voor daken die minder gunstig liggen ten opzichte van de zon voldoende opleveren.

De opstelling van zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak zijn er veel variaties mogelijk. Toch kiezen de meeste mensen voor een oost-westopstelling van de zonnepanelen. Dat lijkt misschien vreemd. Is het niet slimmer om de panelen naar de zon te richten, op het zuiden? Neen, panelen die veel zonlicht opvangen, veroorzaken ook veel schaduw. Daardoor blijft er minder ruimte over voor andere zonnepanelen. In een oost-westopstelling van de zonnepanelen passen veel meer zonnepanelen. Daarom is die opstelling het beste. Ook al levert elk paneel apart wat minder op, het systeem als geheel is productiever.

Let op: niet ieder plat dak is geschikt voor zonnepanelen. De zonnepanelen moeten een klein beetje schuin staan. Anders werken ze niet zo goed. Maar daardoor komt de wind er ook makkelijk onder. U moet ze met ballast verzwaren, anders waaien ze weg. Het dak moet dus behoorlijk stevig zijn om dat gewicht te dragen.

De opstelling van zonnepanelen in een tuin of weiland

Zonnepanelen worden bij voorkeur door de installateur op het dak geplaatst. Maar op sommige daken is er te veel schaduw. Of misschien krijgt u geen vergunning, omdat uw huis een monumentaal pand is. Dan is een plaatsing in de tuin of in een weiland het overwegen waard. Dat heeft wel een paar nadelen:

Laat uw zonnepanelen plaatsen door een specialist

U ziet: voor de juiste opstelling van zonnepanelen moet u met veel dingen rekening houden. Laat de installatie van uw zonnepanelen daarom over aan een deskundige. Zo weet u zeker dat ze goed komen te staan, en dat u nog vele jaren plezier hebt van de panelen.