Off-grid bent u wanneer u geen aansluiting op het energienet heeft. Met zonnepanelen in combinatie met een accu is het mogelijk om off-grid te gaan, maar wat is het verschil tussen off-grid, energieneutraal en zelfvoorzienend zijn precies?

Wat is off-grid eigenlijk?

Off-grid betekent dat u een eigen voorziening heeft waarmee u in uw elektriciteitsbehoefte voorziet. Vrijwel alle huishoudens in Nederland hebben een vaste aansluiting op het energienet waarmee elektriciteit de woning binnenkomt. Als u off-grid bent, dan heeft u deze aansluiting niet meer nodig. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een generator op diesel of benzine stroom te produceren, die u in huis gebruikt om uw apparatuur van elektriciteit te voorzien en accu’s op te laden. Dat is echter wel een dure manier om zelf stroom op te wekken. Goedkoper en vooral duurzamer is het om off-grid te gaan met zonnepanelen. Zonnepanelen laden dan uw accu’s op en alleen als er een periode weinig zon is, gebruikt u een generator om stroom te genereren. Ook al gebruikt u een generator, u bent dan nog steeds off-grid, omdat u niet aangesloten bent op het elektriciteitsnet. Off-grid kan interessant zijn voor vakantiehuizen, of afgelegen locaties waar het te duur is om een elektriciteitsaansluiting te realiseren.

Wat is het verschil tussen zelfvoorzienend, energieneutraal en off-grid?

Als u erover nadenkt om in meer of mindere mate onafhankelijk van het energienet te worden, zijn er drie veelvoorkomende termen die u moet kennen. Een zelfvoorzienende woning, een energieneutrale woning of een woning die off-grid is. Tussen deze drie termen bestaan meerdere verschillen.

Wat is een zelfvoorzienend huis?

Een zelfvoorzienende woning is een huis dat compleet onafhankelijk is van aansluitingen op gas, elektriciteit en waterleiding. Het huis wordt bijvoorbeeld verwarmd met een hout- of pelletkachel en water opgewarmd met elektrische boilers. De stroom hiervoor wordt opgewekt met een generator of via zonnepanelen op het dak. Regenwater wordt gefilterd of uit een bron gehaald. Vaak streven bewoners van een zelfvoorzienend huis er ook naar om zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedsel, door dit zoveel mogelijk zelf te verbouwen.

Wat is een energieneutraal huis?

Een energieneutraal huis heeft als grootste verschil dat het wel aangesloten is op het gas- en elektriciteitsnet. Wel wordt er over het hele jaar gezien minstens net zoveel energie opgewekt als verbruikt. Meestal levert een energieneutraal huis zelfs meer energie terug dan het nodig heeft voor het eigen verbruik. Om energieneutraal te zijn, is in Nederland een goede isolatie noodzakelijk en wordt vaak een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen toegepast.

Wat is een off-grid huis?

Een woning die off-grid is, heeft net zoals een zelfvoorzienende woning geen vaste aansluiting op het gas- of elektriciteitsnet. Stroom kan worden opgeslagen in accu’s voor later gebruik en in tijden met minder zonlicht, springt een generator op benzine of diesel automatisch bij om de accu’s te laden of de elektriciteit direct te gebruiken. Een off-grid huis kan nog wel een aansluiting op de waterleiding en het riool hebben. Het is voor Nederlandse huishoudens naar verwachting de de komende vijf jaar nog niet interessant om off-grid te gaan. Dit komt doordat de prijzen van thuisaccu’s nog hoog zijn en overproductie van zonnepanelen elk jaar gesaldeerd mag worden. Het laten draaien van een generator op diesel of benzine kost per kWh tot wel vier keer meer dan stroom uit het elektriciteitsnet.

Energiebesparende maatregelen om minder afhankelijk van het energienet te zijn

Veel mensen streven ernaar om minder afhankelijk van gas en de vaste elektriciteitsaansluiting te worden. Het is een uitdaging om zo min mogelijk energie te verbruiken en tegelijkertijd zoveel mogelijk energie op te wekken. Het nemen van energiebesparende maatregelen levert u daarom al veel voordeel op. Isoleer uw huis en u merkt direct dat het gasverbruik aanzienlijk daalt. Spouwmuurisolatie, dakisolatie en het laten plaatsen van HR glas zijn beproefde methoden. Als u op uw dak voldoende zonnepanelen installeert, is het mogelijk om al uw elektrische apparatuur van stroom te voorzien. Er bestaan warmteterugwinsystemen die de restwarmte van douchewater hergebruiken en zo zorgen voor een lager gasverbruik. Uw verwarming kan aangesloten worden op een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp, waardoor in veel gevallen een gasaansluiting zelfs overbodig wordt.

Geld terug op uw energierekening

Bent u echt zuinig met energie en heeft u al zonnepanelen? Dan is het zelfs mogelijk om een negatieve energierekening te krijgen. Dat betekent dat u geld terug krijgt! Dit is met een off-grid woning of een zelfvoorzienende woning niet mogelijk.