Hebt u een plat dak en bent u van plan daar enkele zonnepanelen op te plaatsen? Dan is het belangrijk dat u zich goed informeert over de ideale hoogte van deze panelen. Gelukkig hebben de meeste zonnepanelen hetzelfde formaat. Daarom geven hier aan welke hoogte bij standaard zonnepanelen het beste is voor uw situatie.

Factoren die invloed hebben op de hoogte

De hoogte van de zonnepanelen is belangrijk om meerdere redenen. De panelen moeten er een mooi uitzien, maar vooral is het resultaat natuurlijk van belang. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de hoogte van uw zonnepanelen en op het uiteindelijke rendement:

De afmetingen van de zonnepanelen

Diverse zonnepanelen hebben ook elk hun eigen afmetingen. Toch maken we in slechts 3 categorieën een onderscheid:

  • Standaard zonnepanelen
  • Kleine zonnepanelen, geschikt voor kleinere daken of bijvoorbeeld op de camping
  • Grote zonnepanelen, ideaal voor grotere daken

De hellingshoek

Belangrijk voor de ideale hoogte voor uw zonnepanelen is de hellingshoek. Wanneer deze hoek verkeerd wordt afgesteld, zorgt dat voor meer schaduw en minder rendement. Het is daarom belangrijk te zoeken naar een ideale hellingshoek – en die hebben wij al voor u gevonden. Een hellingshoek van 35 graden wordt doorgaans gezien als perfect: hierbij heeft u nagenoeg geen verlies van energie. Wanneer het aantal graden hiervan afwijkt, neemt het rendement doorgaans af met 5%. Niet echt handig, maar soms wel noodzakelijk: bepaalde daken staan de ideale hellingshoek simpelweg niet toe.

Een kleinere hellingshoek biedt in sommige situaties ook voordeel. De afwijking in het aantal graden kan u de mogelijkheid bieden om extra panelen te plaatsen op uw dak. Op die manier vangt u het gemis van de afwijkende hellingshoek ruimschoots op. Extra panelen plaatsen is doorgaans mogelijk wanneer de hellingshoek 15 graden is.

De ideale hoogte?

De ideale hoogte hangt dus af van deze drie dingen. Het is wat moeilijker om de ideale hoogte te bepalen in het geval van afwijkende afmetingen, maar de lengtes en breedtes van onze panelen zijn bekend. Deze zijn gebaseerd op de ideale hellingshoek van 35 graden.