Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak/ Dan is het belangrijk dat je jezelf goed informeert over de juiste hoogte en de ideale hoek voor je zonnepanelen. De meeste zonnepanelen hebben hetzelfde of een vergelijkbaar formaat. Daarom geven hier aan welke hoogte bij standaard zonnepanelen het beste is voor jouw situatie. Om te bepalen wat de juiste zonnepanelen zijn voor jouw situatie kun je de Dakcheck invullen.

Factoren die invloed hebben op de hoogte

Niet alleen de hoek van de zonnepanelen maar ook de hoogte ervan is belangrijk om verschillende redenen; je wil dat de panelen er strak uit zien, maar de opbrengst van de panelen is het écht belangrijk. Er zijn dan ook een aantal factoren die van invloed zijn op de hoogte van jouw zonnepanelen en op het uiteindelijke rendement:

De ideale hoek van je zonnepanelen 

Belangrijk voor de ideale hoogte voor jouw zonnepanelen is de hellingshoek. Wanneer deze hoek verkeerd wordt afgesteld, zorgt dat voor meer schaduw en minder rendement. Het is daarom belangrijk te zoeken naar een ideale hellingshoek. Die hebben wij al voor je gevonden. Een hellingshoek van 35 graden wordt doorgaans gezien als perfect: hierbij heb je nagenoeg geen verlies van energie. Wanneer het aantal graden hiervan afwijkt, neemt het rendement doorgaans af met 5%. Niet echt handig, maar soms wel noodzakelijk: bepaalde daken staan de ideale hellingshoek simpelweg niet toe.

Een kleinere hellingshoek biedt in sommige situaties ook voordeel. De afwijking in het aantal graden kan je de mogelijkheid bieden om extra zonnepanelen te installeren op het dak. Op die manier vang je het gemis van de afwijkende hellingshoek ruimschoots op. Extra panelen plaatsen is doorgaans mogelijk wanneer de hellingshoek 15 graden is.

De afmetingen van de zonnepanelen

Diverse zonnepanelen hebben ook elk hun eigen afmetingen. Toch maken we in slechts 3 categorieën een onderscheid:

  • Standaard zonnepanelen
  • Kleine zonnepanelen, geschikt voor kleinere daken of bijvoorbeeld op de camping
  • Grote zonnepanelen, ideaal voor grotere daken

De ideale hoogte?

De ideale hoogte hangt dus af van deze drie dingen. Het is wat moeilijker om de ideale hoogte te bepalen in het geval van afwijkende afmetingen, maar de lengtes en breedtes van onze panelen zijn bekend. Deze zijn gebaseerd op de ideale hellingshoek van 35 graden.