Een warmtepomp zorgt voor een erg energiezuinige en duurzame manier van verwarmenDe warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de buitenlucht, ventilatielucht of bodem en heeft maar een minimale hoeveelheid stroom nodig. Dit zorgt voor een grote afname van uw gasverbruik. U bespaart dus flink op uw energierekening.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt net als een koelkast of een airco, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp gebruikt buitenlucht, ventilatielucht of bodemwarmte om het huis te verwarmen. Dit doet de warmtepomp met een koudemiddel. Het koudemiddel haalt de warmte uit de lucht of bodem en wordt vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht. Met deze warmte wordt de woning verwarmd, bijvoorbeeld via vloerverwarming of radiatoren. Een warmtepomp heeft slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig.

Verschillende soorten warmtepompen

Grofweg zijn er drie soorten warmtepompen: lucht warmtepompen, de bodemwarmtepomp en hybride warmtepompen. De lucht warmtepomp en de bodemwarmtepomp zijn volledig elektrisch.

Lucht warmtepomp

Een lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit ventilatielucht. De energie in de lucht wordt gebruikt om water op te warmen voor uw verwarmingssysteem. De lucht warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en verbruikt geen gas. Naast de verwarming van de woning zorgt de lucht warmtepomp ook voor het warm water in de woning. Dit gaat meestal via een buffervat binnen of naast de warmtepomp. Een lucht warmtepomp wordt veelal toegepast in nieuwbouw.

Hybride warmtepompen

Een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel noemen we een hybride warmtepomp. Hybride warmtepompen zijn erg geschikt voor bestaande bouw. Met relatief kleine aanpassingen in uw woning kunt u gebruik maken van een hybride warmtepomp. In de koudere periodes van het jaar is aanvullende verwarming nodig. Dit kan heel goed met een cv-ketel. Tapwater en douchewater worden in dit geval altijd verwarmd door de cv-ketel. Essent biedt hybride warmtepompen

Aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp haalt de warmte niet uit de lucht, maar uit de bodem. De temperatuur op ongeveer 70 meter diepte is vrij constant, ongeveer 10 graden Celsius. Deze temperatuur kan toch heel goed gebruikt worden om in de winter het huis te verwarmen. In vergelijking met een luchtwarmtepomp is bij het plaatsen van een aardwarmtepomp een boring rondom het huis nodig en is daarmee vooral ideaal bij nieuwbouw. 

De terugverdientijd van een warmtepomp

Gemiddeld duurt het 7 tot 9 jaar voordat u de investering in een hybride warmtepomp heeft terugverdiend. De prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de 3.500 en 5.000 euro, maar er zijn ook subsidies voor warmtepompen beschikbaar voor warmtepompen beschikbaar, namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Daardoor hoeft u minder te investeren en heeft u de warmtepomp sneller terugverdiend.

Warmtepomp plaatsen?

Een warmtepomp verwarmt uw huis op een duurzame en energiezuinige manier. Veel warmtepompen kunnen in de zomer het huis ook koelen. Als u de plaatsing van een warmtepomp overweegt, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Belangrijk is om te kijken of er voldoende ruimte is om de warmtepomp te plaatsen en of uw huis algoed geïsoleerd is. Om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet de woning met relatief lage temperaturen kunnen worden verwarmd en daarom is goede isolatie essentieel. Wij kunnen u adviseren bij de aanschaf van een warmtepomp.

Lees verder over warmtepompen