Hoe vervangt u de radiator van een verwarming?

Geven uw radiatoren te weinig warmte af om uw hele huis te verwarmen? U kunt de opbrengst van uw verwarmingssysteem verbeteren door radiatorfolie aan te brengen. Als dat niet helpt, hebt u misschien meer of grotere radiatoren nodig. Een radiator van uw verwarming vervangen is niet ingewikkeld, maar moet wel zorgvuldig gebeuren. Wij helpen u met een stappenplan om een radiator van uw verwarming te vervangen. En eventueel kunt u het altijd door een van onze experts laten doen.

Hoeveel warmte moeten uw radiatoren afgeven?

Om te weten hoe groot de nieuwe radiator moet zijn, rekent u eerst uit hoe groot het te verwarmen vertrek is. Als vuistregel geldt dat uw verwarming 75 W moet afgeven per m3 te verwarmen lucht. Voorbeeld: uw woonkamer is 4 meter breed, 9 meter lang en 2,40 meter hoog. De inhoud is dus 86,4 m3 (9 x 4 x 2,40). De radiatoren in uw woonkamer moeten dan samen 6480 W afgeven (86,4 x 75). Let op: dit is maar een eerste ruwe schatting. Er zijn online rekentools om de berekening veel nauwkeuriger te doen. Die rekenen ook mee hoe goed de woning is geïsoleerd en welke temperatuur u wenst.

Hoe vervangt u een radiator?

Weet u eenmaal hoeveel watt u nodig hebt, dan kunt u in de bouwmarkt gericht op zoek gaan naar een nieuwe radiator. Koop liefst geen groter model, maar een model met een paneel extra. U hoeft dan niets te veranderen aan de leidingen. Gaat u toch de leidingen verleggen, denk dan goed na hoe u de nieuwe leidingen wilt hebben voor het fraaiste resultaat met de minste moeite. Om de nieuwe radiator daadwerkelijk te plaatsen gebruikt u het volgende stappenplan.

Verberg de doorvoergaten van de leidingen met rozetten. Verf de leidingen en de radiator met hittebestendige radiatorlak.