Er zijn verschillende manieren om uw huis lekker warm te maken. Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van verwarming met radiatoren voor u op een rij. Ook staan we stil bij enkele alternatieven voor verwarming met radiatoren.

Welke voordelen heeft verwarming met radiatoren?

Verwarming met radiatoren heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere manieren om uw huis te verwarmen. De belangrijkste voordelen van verwarming met radiatoren zijn:

  • Radiatoren worden snel warm en brengen dus ook vlot de kamer op de gewenste temperatuur, zelfs als die bijvoorbeeld 's ochtends koud is van een winterse nacht.
  • U kunt in elke kamer apart de radiator aan of uit zetten. Zo bespaart u energie en kosten in ruimtes waar u weinig komt.
  • Kledingstukken die nat zijn van de regen of sneeuw legt u op de radiator eenvoudig te drogen.

Welke nadelen heeft verwarming met radiatoren?

Helaas heeft verwarming met radiatoren ook enkele nadelen. De belangrijkste nadelen van verwarming met radiatoren zijn:

  • Omdat u de ene ruimte wel en de andere niet verwarmt, krijgt u soms last van 'trek' in huis.
  • Niet iedereen vindt radiatoren mooi om te zien. Er lopen zichtbare leidingen door het huis, en radiatoren nemen ruimte in.
  • Radiatoren maken geluiden, die vooral 's nachts hinderlijk kunnen zijn. Het stromende water is te horen als ruis, en het verwarmingssysteem kan gaan tikken doordat de metalen onderdelen uitzetten en krimpen. Vooral als er lucht in de leidingen zit, hoort u soms veel geluiden. De diverse onderdelen worden dan namelijk niet gelijkmatig opgewarmd.

Welke alternatieven zijn er voor verwarming met radiatoren?

Vanwege de voordelen worden de meeste moderne woningen verwarmd met radiatoren, maar er zijn ook andere mogelijkheden. We noemen er een paar:

  • Omdat warme lucht opstijgt, hebt u ook in een goed verwarmd huis soms last van koude voeten. Met vloerverwarming hebt u hier geen last van. Vloerverwarming is niet alleen comfortabel, u bent ook sneller geneigd de verwarming met radiatoren lager te zetten, omdat de gevoelstemperatuur hoger is. Vloerverwarming heeft wel meer tijd nodig om op te warmen en af te koelen. Veel mensen combineren vloerverwarming voor het comfort met radiatoren om de temperatuur snel te kunnen aanpassen.
  • Met een gas- of elektrische kachel verwarmt u snel één kamer waar u graag zit zonder dat de thermostaat voor het hele huis hoger hoeft.

Sfeerkachels zoals een open haard zijn niet echt geschikt als verwarming. Een open haard geeft plaatselijk veel hitte af, terwijl de rest van het huis koud blijft. Een houtkachel is efficiënter dan een open haard, maar kan bij onzorgvuldig gebruik vervuilende gassen produceren die schadelijk zijn voor het milieu en voor de gezondheid van uzelf en de buren.