Hoe wordt uw maandelijkse termijnbedrag berekend? Waar is het bedrag uit opgebouwd? Hoe past u de hoogte ervan aan? Hieronder zetten we de belangrijkste weetjes voor u op een rij.

Hoe wordt uw maandelijkse termijnbedrag voor de energierekening berekend?

Eén keer per jaar maken wij een schatting, hoeveel stroom en gas u het komende jaar gaat verbruiken. Hoe langer u klant bij ons bent, hoe nauwkeuriger die schatting zal zijn. Uw verbruik is van jaar tot jaar redelijk constant. Alleen bij een extreem koude of juist zachte winter zitten we er wel eens naast. Het bedrag dat u volgens onze schatting voor het hele jaar gaat betalen, delen we door twaalf. De uitkomst is uw maandelijkse termijnbedrag, ook wel uw voorschot genoemd.

Waar is het termijnbedrag uit opgebouwd?

Voor de berekening van het termijnbedrag tellen wij de volgende kosten bij elkaar op:

  • de geschatte hoeveelheid stroom
  • de geschatte hoeveelheid gas
  • de vaste kosten voor levering van gas en stroom via het netwerk
  • de vaste kosten voor de meters in uw meterkast
  • de belasting (overheidsheffingen + btw) over de bovengenoemde posten

Hoe past u de hoogte van het termijnbedrag aan?

Denkt u dat uw termijnbedrag niet realistisch is, bijvoorbeeld vanwege een onverwacht strenge of juist zachte winter? Ga dan naar Mijn Essent. Hier past u het termijnbedrag eenvoudig zelf aan. Houd daarbij wel in gedachten dat als u het termijnbedrag te laag instelt, u aan het eind van het jaar mogelijk een flink bedrag moet bijbetalen.

Hoe betaalt u uw termijnbedrag?

De meeste klanten betalen per automatische incasso. Dat is namelijk iets goedkoper. Andere methoden om te betalen zijn met een overschrijvingskaart of internetbankieren.