Laaguren bestaan zodat energiebedrijven de elektriciteit op het netwerk beter kunnen verdelen. Omdat tijdens de laaguren de elektriciteit voor verbruikers goedkoper is, wordt u gestimuleerd om uw verbruik overdag en op werkdagen uit te stellen. Als u ook van laaguren wilt profiteren, dan regelt u dit gemakkelijk met uw energieleverancier.

Geniet nu dag én nacht van één voordelig daltarief

Bij Essent kunt u nu dag én nacht van één voordelig daltarief genieten. Kies vandaag nog voor Altijd Daltarief van Essent en uw elektriciteitsverbruik overdag is even voordelig als ‘s nachts of in het weekend. U hoeft dus nooit meer te wachten tot het voordelige daltarief ingaat.

Bekijk Altijd Daltarief


Laaguren of daluren?

De term laaguren is eigenlijk verouderd. Tegenwoordig spreekt men vooral van daluren en normaaluren, hoewel de betekenis van laaguren en daluren hetzelfde is. Als u vooral ’s nachts en in de weekenden uw apparatuur gebruikt, dan is het in de laaguren mogelijk om behoorlijk op uw totale energiekosten te besparen omdat dan het laagtarief (ook wel daltarief genoemd) geldt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van uw vaatwasser, wasmachine en wasdroger. Vaak hebben deze apparaten de optie om het programma pas enkele uren later te laten beginnen, zodat u er tijdens de laaguren geen omkijken meer naar heeft.

Is uw meter geschikt om laaguren te meten?

Als u een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk heeft, dan is het mogelijk om van laaguren te profiteren. Een meter met een enkel telwerk kan helaas geen laaguren registreren. Heeft u nog zo’n meter? Dan kan de meter vaak wel vervangen worden door een nieuw exemplaar. Moderne digitale meters hebben allemaal een dubbel telwerk, waarmee het mogelijk is om in de laaguren minder voor elektriciteit te betalen.

Als u gebruikt wilt maken van de laaguren, dan geeft u dit aan bij de aanvraag van uw energiecontract. Ook is het meestal mogelijk om tijdens een lopend energiecontract te wisselen van enkeltarief naar dubbeltarief. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier. Voorwaarde is wel dat u een meter met dubbel telwerk heeft. Aan het vervangen van een meter met een enkel telwerk zijn mogelijk kosten verbonden.

Wanneer zijn de laaguren precies?

De laaguren gelden in Nederland van maandag tot en met vrijdag voor de nachten van 23.00 tot 7.00 uur. Tijdens het weekend en op officiële feestdagen profiteert u de hele dag van een lager tarief (de laaguren). Woont u in omgeving Leiden, Noord-Brabant of Limburg? Dan gaan de laaguren doordeweeks al vanaf 21.00 uur in. Informeer eventueel bij uw energieleverancier welke laaguren precies worden gehanteerd. De overschakeling van normaaltarief naar de laaguren gaat volledig automatisch: u hoeft hiervoor niets in te stellen op uw energiemeter. Benieuwd hoe alles rondom de laaguren en de tarieven voor elektriciteit geregeld is? Bekijk meer informatie over de schakeltijden en laaguren.