Er bestaan op verschillende momenten andere tarieven voor elektriciteit. Voorheen was dit bekend als laagtarief en hoogtarief, tegenwoordig vooral als het gelijksoortige daltarief en normaaltarief.

Waarom laagtarief?

Laagtarief is bedacht om de belasting van het stroomnet gelijkmatiger te verdelen. Op de rustige momenten krijgt u bij sommige energieleveranciers korting op de stroomprijs. Het verschil tussen dag- en nachttarief is ooit bedacht met de gedachte dat mensen overdag minder stroom verbruiken en dit uitstellen naar de avond en nacht, zodat de elektriciteitscentrales minder grote verschillen in productie hoeven te verwerken en stabieler kunnen draaien. Inmiddels zijn de elektriciteitscentrales minder gevoelig voor dit soort schommelingen en maken niet alle energieleveranciers nog het onderscheid tussen dal- en normaaltarief. 

Dubbeltarief en enkeltarief

Om gebruik te kunnen maken van laagtarief heeft u een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk nodig. Als u liever altijd hetzelfde voor uw stroom betaalt, dan is een meter met een enkel telwerk ook voldoende. Met een enkel telwerk is het niet mogelijk om van dubbeltarief te profiteren. Echter, alle huizen in Nederland worden in de komende jaren van een slimme meter voorzien. De slimme meter heeft een dubbel telwerk. Het is dus niet nodig om nu alsnog uw enkele meter te vervangen door een dubbele meter; u kunt beter wachten tot u de slimme meter krijgt.

Pakt u het slim aan door vooral ’s avonds laat, ’s nachts en in de weekenden uw apparatuur die veel stroom verbruikt aan te zetten, dan is het met laagtarief mogelijk om aanzienlijk op uw energieverbruik te besparen. Veel mensen profiteren van laagtarief door bijvoorbeeld hun vaatwasser, wasmachine en wasdroger in de daluren te laten draaien.

Lees hier meer over het verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief.

Geniet nu dag én nacht van één voordelig daltarief

Bij Essent kunt u nu dag én nacht van één voordelig daltarief genieten. Kies vandaag nog voor Altijd Daltarief van Essent en uw elektriciteitsverbruik overdag is even voordelig als ‘s nachts of in het weekend. U hoeft dus nooit meer te wachten tot het voordelige daltarief ingaat.

Bekijk Altijd Daltarief


Schakeltijden voor laagtarief (daluren)

In Nederland geldt het laagtarief voor alle weekenddagen en officiële feestdagen. Ook in de nachten maakt u vanaf 23.00 tot 7.00 uur (de laaguren) gebruik van laagtarief. Alleen in Noord-Brabant en Limburg en een aantal gemeenten rond Leiden gaat het laagtarief al vanaf 21.00 uur in. Als u een elektriciteitsmeter met twee telwerken heeft en u bij uw energieleverancier heeft aangegeven dat u graag gebruik wilt maken van dubbeltarief, dan schakelt het telwerk op de afgesproken tijdstippen automatisch over van normaal- naar daltarief (laagtarief). Benieuwd hoe het precies zit? Bekijk meer informatie over de schakeltijden van het laagtarief.