Een stroomstoring is al vervelend genoeg. Maar hoe zit het eigenlijk als u door een stroomstoring schade oploopt? Krijgt u daar een vergoeding voor? Hieronder leest u wat daarover geregeld is.

Wat is een stroomstoring?

Een stroomstoring is een onbedoelde onderbreking in de levering van stroom. Soms door een oorzaak in uw eigen huis, bijvoorbeeld een stop die is doorgeslagen, soms door een probleem met het netwerk.

Wat moet u doen bij een stroomstoring?

Houden de elektrische apparaten ineens op met werken? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Ligt de oorzaak buitenshuis? Bel dan het gratis Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom (0800 - 9009). Dit nummer is dag en nacht bereikbaar. Lees meer over wat u kunt doen bij een stroomstoring of gaslucht.

Wat voor schade kunt u oplopen door een stroomstoring?

 Een stroomstoring kan op verschillende manieren schade veroorzaken:
  • Is de oorzaak een blikseminslag? Uw apparaten kunnen kapot gaan door de hoge elektrische spanning, ook al duurt het maar kort.
  • Duurt de stroomstoring lang? Dan gaan de etenswaren in uw vriezer ontdooien en bederven.
  • Is de stroomstoring verholpen? Alle apparaten springen dan tegelijk weer aan. Sommige apparaten gaan juist daardoor kapot. Schakel daarom tijdens een stroomstoring alle apparaten uit, en zet ze op de juiste manier aan als er weer stroom is.

Wie vergoedt de schade na een stroomstoring?

Is de stroomstoring veroorzaakt door een defect in uw eigen huis? Dan bent u zelf aansprakelijk, of de leverancier van het defecte toestel. Is de stroomstoring buiten uw woning veroorzaakt? Dan is in de meeste gevallen de netbeheerder aansprakelijk.

Wat moet u doen om een schadevergoeding na een stroomstoring te ontvangen?

Is de stroomstoring veroorzaakt door de netbeheerder? Dan zijn heel veel huishoudens tegelijk getroffen. Er zijn regels bedacht om de schadevergoeding soepel te laten verlopen. U hoeft er niets voor te doen. Uw netbeheerder betaalt de schadevergoeding rechtstreeks aan u uit. Maar die regels houden ook in dat u in veel gevallen geen schadevergoeding krijgt.

Hoeveel bedraagt de schadevergoeding na een stroomstoring?

De hoogte van de schadevergoeding hangt af van de duur van de stroomstoring. U hoeft niet te bewijzen dat u werkelijk schade hebt geleden. De duur van de stroomstoring wordt gerekend vanaf het moment van de eerste melding. De vergoeding wordt als volgt berekend:

  • Duurt de stroomstoring korter dan vier uur? Dan krijgt u geen schadevergoeding.
  • Duurt de stroomstoring vier uur of langer? Dan krijgt u € 35 voor de eerste vier uur, en € 20 voor iedere volle vier uur daarna.
  • De vergoeding is maximaal € 3500.