Dankzij de groeiende aandacht voor duurzame energie wordt zonnestroom steeds populairder. Wat is zonnestroom en wat zijn de voordelen van zonnestroom? We zetten het voor u op een rijtje.

Wat is zonnestroom?

Zonnestroom is stroom die u met behulp van zonnepanelen zelf opwekt uit zonlicht. Zo draagt u op een eenvoudige manier bij aan een schoner milieu. Ook in Nederland leveren zonnepanelen een flinke hoeveelheid stroom op. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar en met 10 panelen kan al ongeveer 2.300 tot 2.500 kWh per jaar worden opgewekt.

Zonnestroom is duurzaam

De energie van de zon raakt nooit op. Bovendien komen er bij de omzetting van zonlicht in stroom geen schadelijke stoffen, zoals CO2, vrij. Doordat zonnepanelen in een fabriek worden gemaakt en na jaren gebruik toch afval worden, is de milieubelasting niet helemaal nul. Toch is zonnestroom veel beter voor het milieu dan bijvoorbeeld energie uit kolen, olie of aardgas.

Geld besparen met zonnestroom

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, u spaart er ook geld mee uit:

  • De panelen verdienen zichzelf ruimschoots terug. Dit is voor veel mensen de doorslaggevende reden om zonnepanelen te kopen.
  • U hebt minder last van prijsstijgingen, bijvoorbeeld wanneer fossiele brandstoffen op zullen raken.
  • De Nederlandse overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen. Zo kunt u bijvoorbeeld de btw op zonnepanelen terugvragen.

Terugverdientijd van zonnestroom

Zonnestroom verdient zichzelf steeds sneller terug. Dankzij de toegenomen populariteit en technische verbeteringen zijn zonnepanelen goedkoper dan enkele jaren geleden, zelfs zonder subsidieregeling. Een terugverdientijd van minder dan tien jaar is al heel gewoon. De precieze tijd hangt af van allerlei verschillende factoren, zoals:

  • de prijs van de zonnepanelen;
  • de installatiekosten (er kan een aanpassing in de meterkast nodig zijn)
  • de kosten voor vervanging (na 10 tot 15 jaar) van de ‘omvormer’ (het kastje tussen de zonnepanelen en het stopcontact).