Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?

Overweegt u een slimme thermostaat of wilt u weten waarom u er verstandig aan doet om voor een slimme thermostaat te kiezen? Er zijn veel redenen om voor deze moderne thermostaat te kiezen. Geniet van meer comfort, een lager gasverbruik en meer. Alles gaat met een slimme thermostaat helemaal automatisch. Met een normale (klok)thermostaat is het vaak lastig om de verwarming precies af te stemmen op uw stook- en leefritme, omdat dit per dag en week verschilt. De unieke aanwezigheidsdetector van de slimme thermostaat zorgt ervoor dat u geen klok of tijden meer hoeft in te stellen en dat het toch altijd lekker warm en comfortabel is in huis.

Slimme thermostaat, ja of nee?

Wel of niet een slimme thermostaat aanschaffen? Een normale thermostaat bestaat vaak alleen uit een draaischijf om de temperatuur te regelen, of heeft een simpele klok die elke week hetzelfde programma uitvoert. Er zijn daarom veel redenen om voor een slimme thermostaat te kiezen ten opzichte van een normale thermostaat. De slimme thermostaat zit boordevol technische snufjes die de thermostaat ook echt slim maken. Zo kan er bijvoorbeeld een lichtsensor in zitten, die automatisch de temperatuur laat dalen zodra het licht een tijdje uit is. En via een bewegingsdetector kan zo'n slimme thermostaat zien of er iemand thuis is of niet. Sommige slimme thermostaten zijn gekoppeld aan uw smartphone en detecteren het wanneer u weer in de buurt van uw huis komt. Dan beginnen ze alvast met het opwarmen van uw woning, zodat u in een aangenaam warm huis thuiskomt.

Slimme thermostaat leert zelf

Uiteraard is het ook mogelijk om via internet zelf de temperatuur in huis te regelen, maar dat hoeft niet. In principe is de slimme thermostaat prima in staat om u en uw stookgedrag snel te leren kennen. Daarna zal de slimme thermostaat ervoor zorgen dat uw gasverbruik geoptimaliseerd wordt, met vaak spectaculaire besparingen op de gaskosten als resultaat. Een besparing op de gasrekening van 15 tot 25 procent is goed haalbaar. Nooit meer thuiskomen in een koud huis, maar altijd aangenaam warm, terwijl u toch veel geld bespaart.

Is er onderzoek gedaan naar de slimme thermostaat?

Zowel Multiscope als netbeheerder Enexis hebben onderzoek gedaan naar de slimme thermostaat. Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat maar liefst 600.000 huishoudens zo’n thermostaat hebben. Zo’n 39 % van de ondervraagden gaf aan dat gemak en comfort de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor een slimme thermostaat. Daarnaast speelt ook een lager energieverbruik een rol, de overige veel voorkomende redenen zijn namelijk: inzicht in verbruik en uitgaven (33 %), controle over het energieverbruik (28%) en kostenbesparing (27%).

Voor zijn onderzoek rustte netbeheerder Enexis 900 huishoudens uit met een slimme thermostaat en met slimme stekkers. Slimme stekkers zijn tussenstekkers die ervoor zorgen dat apparaten vanzelf uitgaan. De slimme thermostaat werd geprogrammeerd volgens het dag-en-nachtritme van de bewoners van het huis. Vervolgens hield men dagelijks het energieverbruik in de gaten. Ook de stekkers werden met veel enthousiasme gebruikt in huis. Het verbruik hiervan werd maandelijks gecheckt. Doordat de bewoners meer inzicht kregen in hun energieverbruik, konden zij ook actief bezig zijn met besparen. Dat leverde gemiddeld een besparing van 15% op.

Ook GfK heeft onderzoek gedaan, het resultaat ziet u hieronder.

Infographic slimme thermostaat


Nest thermostaat maakt energie besparen vanzelfsprekend en automatisch

De werking van slimme thermostaten verschilt per merk. Bij Essent kun u nu kiezen voor de Nest Learning Thermostat™, een slimme thermostaat met veel bijzondere en nieuwe functies, die tot een aantal jaren geleden niet voor mogelijk werden gehouden. U bespaart niet alleen veel op uw gasrekening, maar uw leven wordt een stuk gemakkelijker en het comfort in huis neemt toe. De Nest thermostaat werkt als volgt:

 • De Nest thermostaat verlaagt automatisch de temperatuur als u weg bent om te helpen energie te besparen. Hij gebruikt daarvoor ingebouwde sensoren en zelfs de locatie van uw mobiel. 
 • Op basis van uw stookgedrag in het verleden en uw dag-en-nachtritme leert Nest welke temperaturen u prettig vindt. Vervolgens programmeert het zichzelf. Dit duurt ongeveer een week. 
 • Via wifi is de temperatuur op afstand vanaf mobiel, tablet of laptop aan te passen. Omdat uw wifi-netwerk verbonden is met internet kunt u letterlijk overal ter wereld de temperatuur in huis regelen.
 • De Nest thermostaat werkt prima samen met vele soorten cv-ketels, vloerverwarming en stadsverwarming en regelt de temperatuur per vertrek tot 10 zones. 

Hoeveel energie kunt u besparen?

 • Of een slimme thermostaat een besparing oplevert ligt aan het gebruik ervan. De slimme thermostaat van Nest laat bijvoorbeeld elke dag zien hoeveel energie u verbruikt. Zo kunt u precies zien wanneer u meer energie verbruikt. 
 • Ook geeft de Nest thermostaat tips hoe u het verbruik kunt verminderen. Het is nog wel aan u om die tips op te volgen. 
 • Daarnaast hangt de besparing af van uw huidige gebruikspatroon. Bent u al heel energiebewust bezig, dan zal de besparing kleiner zijn dan wanneer u niet omkijkt naar wanneer u de verwarming aan heeft staan. Ook hangt de besparing af van de grootte van uw huis, aantal kamers en gezinssamenstelling.

Voor wie is een slimme thermostaat zinvol?

Iedereen met centrale verwarming kan een slimme thermostaat gebruiken. Het merendeel van Nederland kan er dus gebruik van maken, maar is dit ook handig? Een slimme thermostaat is vooral handig voor mensen die zich in het volgende herkennen:

 • U vergeet regelmatig de verwarming lager te zetten als u gaat slapen of de deur uit gaat. Met een slimme thermostaat weet u zeker dat uw huis nooit verwarmd wordt als dit niet nodig is. 
 • U vindt het lastig om uw warme bed uit te komen in de winter. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat uw huis lekker warm is tegen de tijd dat de wekker gaat. 
 • Als u wilt besparen op uw energierekening, maar niet weet hoe u dit kunt doen.
 • Voor mensen die een smart home hebben of willen.