Vroeger gebruikten we ons mobieltje alleen om te bellen of een potje Snake te spelen. Nu zetten we op het werk met een app de verwarming alvast aan voor de kinderen die uit school komen. De cijfers laten zien dat Nederlanders steeds vaker Smart Home producten kopen. Handig natuurlijk, maar we moeten in Nederland nog wennen  aan het bedienen van apparaten op afstand. Wat maakt een huis nu een Smart Home? En hoe snel gaan de ontwikkelingen van Smart Home in Nederland? Bellen onze koelkasten al zelf de winkel als de eieren op zijn? Laten we beginnen bij het begin!

Wie heeft een Smart Home in Nederland?

De meeste Nederlanders hebben maar een of twee Smart Home producten, maar het begin is er. Al 25% van de Nederlandse huishoudens heeft een slimme thermostaat, komend jaar wil 7,8% er een kopen. Ook slimme beveiliging en verlichting is in opkomst: u ziet deze in bijna 1 op de 10 huizen. Dit jaar wil 7,9% van de Nederlandse huishoudens slimme verlichting kopen en 5,5% beveiliging. Steeds meer mensen zien het gemak. Met eenvoudige aanpassingen is het voor oudere mensen bijvoorbeeld makkelijker om langer zelfstandig wonen. Bewegingssensoren slaan alarm bij familie of thuiszorg als in huis op de normale tijden geen beweging is. Ook erg handig: Smart Home apparaten die brandgevaarlijke apparaten automatisch uitzetten als u gaat slapen of thuis weggaat.

Wat is een Smart Home nou precies?

Een Smart Home noemen we ook wel een slim huis: een huis met apparaten die via wifi of bluetooth met elkaar praten. Waarom kopen mensen slimme apparaten? Sommige maken het leven makkelijker of veiliger, andere besparen energie. Met slimme lampen bijvoorbeeld bepaalt u zelf met 1 klik de sfeer in huis, lekker makkelijk. Met een slimme rookmelder maakt u uw huis net wat veiliger. De Nest Protect geeft bijvoorbeeld in noodgevallen eenvoudige aanwijzingen zodat ook kinderen weten wat ze moeten doen.

Welke Smart Home producten zijn er?

Er bestaan al heel veel slimme apparaten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Veel slimme apparaten werken met elkaar samen of kunt u met een app op afstand bedienen. Een paar voorbeelden:

  • De slimme thermostaat, wie kent ´m niet? Maar liefst 1 op de 4 Nederlandse huishouden heeft er een in huis. Deze thermostaat onthoudt de patronen in uw dagritme. Dat is fijn, want daardoor hoeft u de verwarming steeds minder vaak zelf hoger of lager te zetten. Is er niemand thuis? Dan gaat hij een standje lager om energie te sparen.
  • Met een slimme douchekraan is uw water precies warm genoeg. Dat is niet alleen aangenaam, maar ook praktisch. Zo verbranden jonge kinderen zich niet als ze de warmwaterkraan per ongeluk aan zetten.
  • Altijd warm water en toch energie besparen? Een slimme boiler legt een voorraadje warm water aan op het handigste moment. Daarbij houdt hij rekening met de tijden waarop u meestal warm water gebruikt. Lastig in te stellen? Nee hoor, dat doet de boiler helemaal zelf.
  • Slimme verlichting installeren is makkelijk met de duidelijke uitleg. Daarna heeft u altijd goed sfeerlicht in huis, die bepaalt u zelf met 1 druk op de knop. Op vakantie? Inbrekers schrikt u af door lampen aan en uit te laten gaan alsof er iemand thuis is.
  • Ook slim: koppel een bewegingssensor aan een buitenlamp. Dat is fijn als u thuiskomt én schrikt ongewenste bezoekers af.
  • Met een slimme camera houdt u een oogje op de kinderen of huisdieren als u zelf niet thuis bent.
  • Een rookmelder die zichzelf controleert? Ja, een slimme rookmelder doet veel meer dan alleen waarschuwen dat er brand is. Controleren of de sensor nog werkt bijvoorbeeld, maar kijkt ook bij brand of het langzaam smeulend vuur is of snel brandend.

Wat gaat Smart Home ons nog meer brengen

We zien dat gemak, veiligheid en energie besparen belangrijk is voor Smart Home apparaten. Niet gek dat vooral slimme thermostaten, verlichting en beveiliging al in Nederlandse huizen te vinden zijn. Maar hoe gaan andere Smart Home apparaten ons leven veranderen? En hoe snel wennen we er aan om in huis alles met spraak of een app te bedienen? In het huis van de toekomst praten apparaten steeds meer met elkaar om automatisch hun taken te doen. Nu al zijn de mogelijkheden gigantisch om uw leven thuis beter en veiliger te maken. Natuurlijk kiest u zelf welke slimme apparaten u in huis haalt. We laten koelkasten nog niet automatisch onze boodschappen doen, maar technisch kan het wel. Op naar de toekomst!

 

Bron: GfK marktmonitor 2017