In de winter verbruikt u gas om uw huis te verwarmen. Hoeveel verbruikt u extra in een koude winter? Hoe houdt u de stookkosten laag? We zochten het voor u uit.

Komen de strenge winters door de klimaatverandering?

Het klinkt tegenstrijdig, maar de opwarming van de aarde draagt bij aan strenge winters. Dat zit zo: de CO2 in de lucht houdt energie vast. Een deel van die energie laat de temperatuur stijgen. Dat is het broeikaseffect, oftewel de opwarming van de aarde. Maar een ander deel gaat zitten in extreme weersomstandigheden. Zo hebben ze in Amerika steeds vaker last van verwoestende orkanen. Ook verplaatst de koude lucht van de Noordpool zich over steeds grotere afstanden. Bereikt die koude lucht ons land, dan hebben we een strenge winter.

Hoe houdt u de stookkosten laag in een koude winter?

In de winter moet u stoken om de temperatuur in huis behaaglijk te houden. Hoe strenger de winter, hoe meer u moet stoken en hoe hoger uw gasverbruik is. De energierekening gaat dus omhoog. U kunt op verschillende manieren voorkomen dat u al te veel extra gaat betalen:

  • Zorg dat uw huis aan alle kanten (vloeren, dak, muren) geïsoleerd is. Dan koelt uw huis minder snel af als het eenmaal warm genoeg is. U hebt dus minder energie nodig om het behaaglijk te houden.
  • Overweeg om vloerverwarming aan te laten leggen. Doordat in een huis met vloerverwarming de gevoelstemperatuur hoger is, gaat u vanzelf minder bijstoken.
  • Stook alleen in ruimtes die u ook echt gebruikt. Door geen kamers te verwarmen waar u zelden komt, bespaart u veel energie. Denk er wel aan om deuren tussen verwarmde en onverwarmde kamers gesloten te houden.

Hoeveel gas verbruiken we extra in een strenge winter?

Alle huishoudens in Nederland samen verbruiken normaal gesproken ongeveer 40 tot 50 miljard m3 aardgas per jaar. Dat is iets minder dan een miljard m3 per week. Het grootste deel daarvan verbruiken we in de winter: twee miljard m3 per week. In de strenge winter 2012-2013 liep het op tot bijna drie miljard m3 per week. We verbruikten die winter dus ongeveer de helft meer gas dan gemiddeld.