Het energielabel voor uw recreatiewoning

Sinds 1 januari 2015 moeten vrijwel alle woningen bij verhuur, verkoop en oplevering een energielabel hebben. U moet het energielabel laten zien aan de nieuwe eigenaar als u uw appartement of eengezinswoning verkoopt. Voor sommige gebouwen is het energielabel echter niet verplicht. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden. Recreatiewoningen zitten er een beetje tussenin. In sommige gevallen is een energielabel voor uw recreatiewoning verplicht, in andere gevallen niet. Hieronder zetten we voor u op een rij in welke gevallen een energielabel voor uw recreatiewoning verplicht is, en hoe u dan aan dat energielabel komt.

Voor welke recreatiewoningen is een energielabel nodig?

Het energielabel is voor de meeste recreatiewoningen verplicht, maar er zijn een aantal uitzonderingen:

Wat als u geen energielabel voor uw recreatiewoning hebt?

Behalve bij de hierboven genoemde uitzonderingen bent u verplicht het energielabel te laten zien als u uw recreatiewoning aan iemand verkoopt of verhuurt. Zo weet de koper of huurder hoe energiezuinig de recreatiewoning is. De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert dat dit ook echt gebeurt. Hebt u geen energielabel? Dan riskeert u een boete van € 405 als de recreatiewoning een 'woonfunctie' heeft, of € 20.250 euro als het een 'utiliteitsgebouw' is.

Hoe weet u of uw recreatiewoning een utiliteitsgebouw is?

Alle woningen en gebouwen in Nederland staan geregistreerd in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Uw gemeente is verplicht uw recreatiewoning in de BAG op te nemen en daarbij aan te geven of het om een utiliteitsgebouw gaat, of dat de woning een woonfunctie heeft. Soms staat in de BAG dat het gebouw een 'logiesfunctie' heeft. Ook dan is het een utiliteitsgebouw.

Hoe vraagt u een energielabel voor uw recreatiewoning aan?

Kijk om te beginnen in de BAG hoe uw recreatiewoning geregistreerd staat. Daarvan hangt af hoe u verder moet gaan. Er zijn twee mogelijkheden: