Net als apparaten moeten ook woningen tegenwoordig een energielabel hebben. Het energielabel geeft met een letter aan hoe energiezuinig het huis is. Wat houdt energielabel D in? Wat zijn de kosten van een woning in energieklasse D? Hoe maakt u een woning met energielabel D groen? We zetten de hoofdzaken voor u op een rij.

Wat houdt energielabel D in?

Er zijn zeven energielabels, van A tot en met G. Energielabels A en B worden 'groen' genoemd, omdat huizen met die energielabels enorm energiezuinig zijn. De energielabels E, F en G zijn 'rood', omdat die woningen enorm veel energie verspillen. Energieklasse D betekent relatief hoge kosten. U kunt vrij eenvoudig met energiebesparende maatregelen uw energierekening verlagen. Wilt u uw eigen huis met energielabel D verkopen? Vergeet niet om eerst een energielabel aan te vragen.

Wat zijn de kosten van een woning in energieklasse D?

Al is een huis in energieklasse D niet enorm verspillend, de kosten zijn toch wel relatief hoog. Dit geldt niet alleen voor de energierekening. U hebt ook met indirecte kosten te maken, doordat een woning met een ongunstig energielabel bij verkoop relatief minder oplevert. Een woning met energielabel D levert gewoonlijk minder op dan een huis met energielabel A. Laat bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak aanbrengen om de waarde van uw woning te verhogen. Of laat uw woning isoleren.

Hoe maakt u een woning met energielabel D groen?

Op het energielabel staat niet alleen een letter, maar ook uitleg waarom uw huis in energieklasse D zit. Verder staan er tips op om de energiezuinigheid van uw woning te verbeteren. Soms zijn maar een paar kleine aanpassingen nodig om uw huis op te waarderen van energielabel D naar C. Met een beetje meer werk maakt u er op dezelfde manier energielabel B van. Sommige aanpassingen vragen even een investering, maar die verdient u vaak snel terug. Bovendien is het extra comfort ook wat waard. Vergeet niet om het bijgewerkte energielabel aan te vragen voordat u uw woning gaat verkopen.