Wanneer u een houtkachel, open haard of een oude gaskachel in huis heeft, dan heeft u ook een schoorsteen in uw huis. Voor een goede verwarming is het noodzakelijk dat de schoorsteen vrij is van roet en vuil, anders werkt de schoorsteen niet goed. En een slecht werkende schoorsteen is niet energiezuinig en kan problemen geven voor uw eigen gezondheid.

Slechtere werking

Door de verbranding van hout komt er roet in de schoorsteen terecht, waardoor rook moeilijker langs de pijp naar buiten kan. U kunt dit vergelijken met een rietje in een smoothie. Zodra het rietje verstopt raakt met vruchtvlees neemt de zuigkracht af en dus de hoeveelheid smoothie die u kunt drinken. Dat geldt ook voor uw schoorsteen: hoe vuiler de schoorsteen, des te minder roet en rook kan er worden afgevoerd naar buiten. En die rook komt dan uw woning in.

Een keer per jaar

Voor een goed onderhoud van de schoorsteen en een goede werking van het verwarmingssysteem is het dus nodig om de schoorsteen te laten vegen. Een keer per jaar is voldoende om al het roet en vuil te verwijderen. Door een keer per jaar de schoorsteen te vegen zorgt u ervoor dat er geen schadelijke stoffen uw woning in komen, wordt rook sneller afgevoerd en stookt u bovendien zuiniger.

Schoorsteenonderhoud bij de cv-ketel

De cv-ketel heeft ook een schoorsteen om de gasdampen af te voeren, maar dit geeft geen roetafzetting. Hier hoeft de schoorsteenveger dus niet voor te komen. Wel is het belangrijk om regelmatig (eens in de twee jaar moet voldoende zijn) de afvoerbuizen te laten controleren op lekkage, losse onderdelen of roestplekken. U kunt dit bijvoorbeeld combineren met de servicebeurt voor uw cv-ketel.