Korter douchen: zó bespaar je energie

Dít levert het je op en zo begin je

Het is dit jaar één van de meest genoemde tips om energie te besparen: korter douchen. Dat is niet zonder reden. Je kan het meteen toepassen, je hebt er niets extra’s voor nodig en je start gelijk met energie besparen. Benieuwd hoeveel geld je bespaart met korter douchen? En hoe je zelf kan starten met minder lang douchen? Lees dan snel verder!

Hoeveel bespaar je nu écht met korter douchen?

Ongeveer 80% van al je warme water stroomt door het doucheputje. Dat is natuurlijk zonde! Door 5 minuten te douchen in plaats van 9 minuten bespaar je met de huidige energieprijzen zo’n 140 euro per jaar. Zo bespaar je dus snel op gas en geld. Extra fijn: je bent ook meteen goed bezig voor het milieu.

Zet je favoriete nummer op!

Het lijkt zo eenvoudig, maar 5 minuten douchen kan nog knap lastig zijn. Ben je fan van muziek? Zet dan je favoriete nummer van maximaal 5 minuten op. Zo kom je alsnog blij onder de douche vandaan. Nummer klaar? Stoppen maar!

Je kan ook gebruik maken van een douchetimer of de timer op je telefoon. Zo weet je precies wanneer de 5 minuten voorbij zijn. Heb je tieners in huis die graag lang douchen? In dit artikel leggen we uit hoe je samen met je pubers energie bespaart.

43% is dit jaar korter gaan douchen

Ons onderzoek laat zien dat meer dan een derde (35%) van de Nederlanders nog steeds iedere dag doucht. De afgelopen zes maanden is wel 43% korter gaan douchen, waarvan voornamelijk vrouwen. De grootste reden hiervan is om gas te besparen.

Daarnaast doucht 26% van de Nederlanders tussen de 4-5 minuten, dit is dus al heel goed! Want als we met zijn allen minder lang douchen, kunnen we samen veel gas besparen. Misschien kun je er binnen het gezin een douche challenge van maken!

Extra tip!

Wil je nog meer op water en energie besparen? Denk dan eens aan een waterbesparende douchekop! Hiermee gebruik je 20% minder water en energie dan met een standaard douchekop. Met de huidige gasprijzen bespaar je zo per jaar gemiddeld 85 euro. Extra fijn: je koopt deze al voor € 16 in de Thuisvoordeelshop.

Het douche-onderzoek is uitgevoerd d.m.v. van een representatieve steekproef: 1.542 Nederlanders van 18 –75 jaar deden mee.
Bron besparingen: Milieu Centraal