Tips voor een koel huis zonder airco

Het lijkt niet alleen alsof onze zomers steeds warmer worden. Dat is ook gewoon zo. Ben jij al voorbereid op de dag dat de mussen van het dak vallen? Met onze verfrissende tips krijg je ’s nachts meer slaap en blijft je huis een stuk koeler.

Tip 1: Hou de warmte buiten

Het is makkelijker om warmte buiten te houden dan uit je huis te krijgen. Doe je voordeel met deze 6 tips om je huis koel te houden zonder airco.

 • Maak ‘s morgens alle ramen en deuren dicht. Ook gordijnen mogen dicht en zonneschermen of rolluiken omlaag. Zo hou je de zon goed buiten. Een zonnescherm zorgt nog voor extra schaduw. Wat niet opwarmt, hoeft ook niet af te koelen.
 • Een plat dak wordt vaak gloeiend heet. Het is zeker de moeite waard om er plantjes op te laten groeien, een groen dak. Duurt even, maar dan heb je ook wat! In de tussentijd kun je het dak nat houden, bijvoorbeeld met de tuinslang.
 • Hang je was buiten op. Droogt lekker snel en ruikt fris. Een wasdroger geeft veel warmte af, net als een oven. Daar zit je met die hitte niet op te wachten. 
 • Met koken komt ook warmte vrij. Een bbq is daarom een echte aanrader. Heb je daar op het einde van de dag geen energie meer voor? Maak dan ’s ochtends als het nog koel is een frisse salade. Heerlijk met dit weer!
 • Isoleren mag als tip natuurlijk niet ontbreken. In de winter blijft je huis lekker warm en in de zomer koel. De meeste isolatie is binnen 1 dag klaar. Bekijk direct of isolatie geschikt is voor jouw huis.

 

Tip 2: Te laat? Zo koel  je weer af


Heb je de warmte al binnen? Als de zon ondergaat, zet je natuurlijk alles weer wagenwijd open. Logisch. Maar er zijn meer trucs om je hoofd en huis koel te houden.
 • Pak ’s morgens nog even het koele briesje van buiten. Alle ramen en deuren even open, voordat je alles weer potdicht maakt.
 • Is het binnen echt niet te harden? Als je toch een raam openzet, hang er dan een nat laken voor. Zo koel je de lucht toch af.
 • Kun je niet slapen? Koel dan even af met een koude douche. Dat is vaak genoeg om de temperatuur van je lijf te laten dalen zodat je wel in slaap valt. Geen polyester beddengoed, maar beddengoed gemaakt van satijn, linnen of katoen voelt lekker fris ’s nachts.

Tip 3: Nog steeds te heet? Ventilator of airco in huis.


Soms blijft het weken aan een stuk heet. Dan is een ventilator of airco in huis een aanrader. Bekijk onze tips.

 

Zo helpt een ventilator het allerbeste

Een ventilator gebruikt maar 15 kilowattuur per jaar. Een goede investering als je verfrissing zoekt.
 • Gebruik ‘m slim! Open het raam, zet de ventilator in de deuropening en laat ‘m de gang op blazen.Doordat de ventilator de warme lucht uit je kamer zuigt, trek je koele lucht door het raam naar binnen. Precies wat je wil.
 • Zoek je nog meer verkoeling? Leg flessen water in de diepvries. Niet helemaal vol, anders barsten ze. Zijn ze goed bevroren? Zet ze voor de ventilator. Da’s pas een frisse wind.
  Tip: de flessen ontdooien natuurlijk. Zet ze in een bak om te voorkomen dat je vloer nat wordt van de condens.
 • Ben je handig? Op internet maken echte doe-het-zelvers een ventilator van een oude koelbox en een pvc-pijpje.

 

Koel gevoel met een aircooler

Een aircooler vul je met water of ijs. Daarmee wordt de lucht gekoeld en gezuiverd. Het scheelt op zich maar een paar graden, maar dat is misschien precies net wat je nodig hebt om je weer een beetje mens te voelen. Qua stroom verbruikt dit apparaat meer dan een ventilator maar stukken minder dan een airco.

 

Een airco in huis

Natuurlijk is een ventilator de goedkoopste optie. Maar de fabrikanten van airco’s hebben niet stilgezeten. Ze hebben energiezuinigere airco’s op de markt gebracht. Je ziet het al in de winkels: steeds meer airco’s met een goed energielabel. Oftewel airco’s die minder stroom verbruiken en dat is weer gunstig voor jouw portemonnee! Kijk goed naar de verschillen tussen airco’s. Het belangrijkste verschil tussen airco’s is namelijk het systeem. Wil je een airco met het zogenoemde monoblock systeem of een splitsysteem? Een airco met monoblocksysteem haalt steeds warme lucht van buiten om dat vervolgens binnen te koelen. Een airco met splitsysteem heeft 1 deel binnen en 1 deel buiten. Zo’n airco koelt veel efficiënter en kost je dus minder stroom. Je betaalt wel meer voor een airco met splitsysteem, maar dat haal je er uiteindelijk met je stroomkosten wel uit. Daarnaast heb je ook nog een mobiele airco. Deze airco is minder energiezuinig, maar wel handig als je bijvoorbeeld alleen de slaapkamer koel wilt krijgen.