Vier de zomer in je eigen tuin of op je balkon! Want met deze simpele tips maak je je tuin of balkon gezellig én energiezuinig. Energie besparen is tenslotte nergens zo leuk als lekker buiten.

Klein klusje: bespaar op stroom in de tuin

In je tuin gebruik je meestal maar weinig stroom. Wil je nog minder verbruiken, denk dan eens aan deze simpele tips:

 • Laat de pomp van de vijver af en toe uit
 • Zet de fontein of waterval ’s nachts uit, eventueel met een tijdschakelaar
 • Haal de stekker van de grasmaaier en andere apparaten er meteen uit

Een extra koelkast in de schuur kost veel energie. Zeker in de zomer, als de schuur opwarmt. Vaak staat hier ook de oude koelkast en die verbruikt meer energie. Tijd dus om hem uit te zetten en je flessen in een lekker koel badje in de schaduw kan leggen. Het water kun je later gebruiken voor de planten, dus je hoeft niets weg te gooien.

Een heater is lekker warm in de avond, maar die kost ook veel energie. En een vuurschaal is juist heel gezellig. Of neem de dekens van de bank mee naar buiten. Heerlijk knus, en in de zomer gebruik je ze toch niet binnen.

Gezellige én zuinige verlichting in de tuin

Je kunt je tuin helemaal zonder stroom verlichten. Probeer eens lampen met een ingebouwd zonnepaneel. Overdag laden ze op en in de avond geven ze licht. Voor elk budget kun je ze vinden, van lampen die je in de grond steekt tot vrolijke lichtsnoeren.

Heb je toch lampen zonder zonnepaneel, kies dan voor ledlampen. Deze zijn veel zuiniger dan andere soorten lampen en gaan ook nog eens langer meer. Win-win! Ledlampen heb je in alle soorten en maten en in mooie, warme kleuren. Dus je creëert er een fijne sfeer mee in je tuin.

In veel tuinen zie je lampen die ’s avond automatisch aan gaan. Zet deze met een tijdschakelaar ook weer automatisch uit. Dan branden ze ’s nachts niet voor niets.

Zomerse etentjes boordevol gezelligheid, zónder hoge kosten

Lange zomeravonden met vrienden en familie, daar hoort lekker eten bij. Met deze tips maak je het gezellig én niet te duur:

 • Een barbecue op stroom is meestal zuiniger dan een barbecue op kolen of gas
 • Laat iedereen een gerechtje meenemen. Zo deel je de kosten én word je ook zelf verrast
 • Dranken houd je koel in een badje water of in een koelbox. In de kringloop vind je mooie vintage koelboxen voor een paar euro
 • De zomer is hét seizoen voor salades en andere koude lekkernijen. Lekker fris en je hebt je fornuis niet nodig
 • Ga op vakantie in elkaars tuin in de stijl van jullie favoriete vakantielanden. Denk aan een Frans ontbijtje bij de buren, een Spaanse zondagmiddag met paella bij vrienden en een Italiaanse avond bij jou. Helemaal zomers en je deelt de kosten

Bekijk ook onze tips voor een gezellige barbecue.

Bespaar energie met een groene tuin

Met groen maak je je tuin of balkon lekker zomers én extra comfortabel:

 • Creëer schaduwplekken (en privacy!) in de tuin met bomen en hoge planten
 • Stenen en beton warmen je tuin of balkon op. Met planten koel je je buitenruimte wat af 
 • Plant ook eens eetbaar groen, zoals een appelboom of kruiden. Zo heb je in de zomer eten uit je tuin en dat scheelt weer in de boodschappen

Groen helpt je ook om binnen energie te besparen. Probeer deze drie tips eens:

 • Isoleer je muren met een wintergroene heg of klimplant. Hiermee houd je in de zomer de warmte buiten. En omdat ze in de winter blad houden, houden ze in de winter juist kou buiten
 • Isoleer je dak met een groen dak. Ook hiermee houd je in de zomer de warmte buiten en in de winter de kou buiten.
 • Houd de zon in de zomer buiten met bijvoorbeeld een boom of ‘overkapping’ van druif voor je ramen. Kies voor een plant die in de winter blad verliest, zodat de zon in de winter juist wel binnen komt om warmte te geven

Natuurlijk werkt echte isolatie het best, maar alle beetjes helpen. Zeker omdat deze oplossingen ook nog heel leuk staan in je tuin.

Watertips voor de zomer

Niks is zo lekker in je tuin als een zwembadje. Dek deze goed af als je hem niet gebruikt, zodat het water schoon blijft. Dan hoef je het water minder vaak te vervangen. Is het toch tijd voor nieuw water en heb je geen chloortabletten in het water gegooid, gebruik het oude water dan voor de planten.

Nog meer gratis water voor je planten krijg je als je regenwater opvangt met een regenton. Zet een tussenstuk met klepje in je regenpijp. Deze laat het water uit de pijp in je ton lopen. Is de ton vol, dan zet je de klep dicht en overstroomt je ton niet. Heb je een balkon, dan kun je ook gewoon een emmer buiten zetten als het regent.

En wil je je tuin helemaal verbouwen, dan kun je nog veel meer doen met regenwater en groen. Je kunt hier online heel veel leuke tips voor vinden!

Extra tips voor een heerlijke tuinvakantie

 • Met een tarp creëer je op een goedkope en simpele manier schaduw in je tuin
 • Houd overdag de gordijnen dicht, laat ’s avonds je huis lekker doorwaaien en zet een fles koud water voor de ventilator
 • Wat doe je graag als je op vakantie bent? Probeer diezelfde activiteit thuis te doen! Doe je niets liever dan uitrusten en lezen, leg dan een stapel boeken klaar voor in de tuin. Ga je graag op verkenning, ontdek dan je woonomgeving eens op een nieuwe manier. Ook op een vrije avond of in het weekend zorg je zo voor een vakantiegevoel

Ga je op vakantie, bekijk dan ook onze checklist voor als je op vakantie gaat