Wil je energie besparen, dan denk je al snel aan de kamers in je huis. De tuin zie je makkelijk over het hoofd. Maar er valt ook in de tuin veel te besparen! We geven je handige tips die je gratis kun toepassen of waar je een kleine of grotere besparing voor nodig hebt. Waar begin jij?

Gratis bespaartips voor de tuin: voorkom sluipverbruik

Sluipverbruik is stroom verbruiken die je niet nodig hebt. Vaak merk je dit niet eens. Bijvoorbeeld als je lekker aan het tuinieren bent en je de grasmaaier in het stopcontact laat.

Met deze tips voorkom je een deel van je sluipverbruik:

  • Laat de pomp van de vijver wat vaker uit.
  • Zet de fontein of de waterval van je vijver ’s nachts uit.
  • Gebruik de elektrische grasmaaier minder en snoei vaker met de hand. Niet alleen goed voor je energieverbruik, maar ook voor je lichaamsbeweging!

Tip energie voor bedrijvenTip: Lekker van een rustige avond genieten in je tuin kan ook met kaarsen in plaats van elektrische sfeerlampen. En hou jezelf warm met een lekkere deken of trui in plaats van de heater aan te zetten. Goed voor de sfeer én je portemonnee.

 

Besparen in de tuin met kleine investeringen: plaats een heg tegen je muur

Wanneer de wind vaak op dezelfde muur staat, koelt die muur snel af. Voorkom stookkosten door tegen die muur een heg met beplanting te plaatsen. Zo maak je eigenlijk een soort extra isolatielaag. Daardoor koelt de lucht binnen ook minder snel af.

Plaats een regenton

Zet een regenton in je tuin. Die vangt het hele jaar water op dat je bijvoorbeeld weer gebruikt om te sproeien in de tuin. En dat zonder je eigen water te verbruiken. Best handig dus!

Zet een heg met beplanting neer

Zet in de tuin tegen de warmste muur van het huis een druivenstruik. In de zomer wordt die muur minder warm en blijft het koeler in huis. En als je voor het hele jaar klaar wilt zijn, gebruik je beplanting die altijd goed groeit. Zo hou je de warmte in de koude maanden binnen.

Zet de druivenstruik 15 cm van de muur af. Daardoor blijft je muur het koelst. En omdat de druiven in de warmte van de zon staan, kweek je de lekkerste, zoete druiven.

Extra leuk: maak een soort overkapping van druiven tegen je huis aan. In de zomer maak je hiermee schaduw, zodat je huis minder snel opwarmt. En in de winter is de druif kaal en schijnt de zon wel lekker naar binnen om je huis te verwarmen.

Plaats een tijdklok op je buitenverlichting

Met een tijdsklok gaan de lampen ’s avonds vanzelf uit. Je hoeft alleen een tijdstip in te stellen waarop de lampen zichzelf uitschakelen om te besparen. Je hebt ze al voor een paar euro.

Ga voor ledverlichting

Met ledlampen bespaar je direct op stroomverbruik. Ze gaan langer mee en verbruiken veel minder stroom.

Tip energie voor bedrijvenTip: met tuinverlichting op zonne-energie bespaar je nog meer op stroom. Overdag vangen de panelen energie van de zon op. ’s Avonds gaan de lampen automatisch branden op de stroom die ze overdag opgewekt hebben.

 

Grote investeringen om te besparen in de tuin: ga voor doorzichtige zonnepanelen

Overkap je terras met doorzichtige zonnepanelen. Het zonlicht is op warme dagen dan niet zo fel in huis en op koude dagen blijft het lekker warm in huis.

Tip: Als je een tuin op het zuiden hebt, plaats daar dan een boom. De boom brengt schaduw in de tuin waar je verkoeling zoekt in de warme maanden. Snoei hem aan het eind van de zomer om de laatste zon in huis te halen voor natuurlijke warmte. Dat is slim besparen!

Plaats een groendak op de schuur

Met een groendak isoleer je je schuur of tuinhuis. Daardoor blijft het warmer en bespaar je op je energieverbruik.

Tip energie voor bedrijvenTip: wisselt de temperatuur in je schuur sterk, zet er dan geen extra koelkast of vriezer in. De apparaten moeten dan harder werken om te koelen en dat kost extra energie.

 

Klaar met de tuin, dan kun je meteen door naar binnen. Met deze bespaartips per kamer kun je nóg meer besparen.