Zó bespaar je ook tijdens de feestdagen op energie

De decembermaand staat in het teken van gezelligheid, uitgebreide diners, cadeautjes en kerstversiering. Wij geven tips hoe je van deze vaak dure feestmaand kunt genieten én tegelijkertijd ook extra kunt besparen. Zo heb je aan het einde van deze maand minder energie verbruikt en ben je zelf hopelijk ook opgeladen voor het nieuwe jaar!

1. Maak je huis winterklaar

Tijdens de decembermaand kan de temperatuur laag zijn, hierdoor verbruik je meer energie. Door kleine aanpassingen in je huis kan je ervoor zorgen dat je ook in deze maand minder energie verbruikt.

Zo helpt het om tochtstrips en een deurdranger te plaatsen bij deuren. Zit de brievenbus in de voordeur? Met een brievenbusborstel houd je de kou beter buiten. Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet of slecht is geïsoleerd? Met radiatorfolie zorg je ervoor dat veel minder warmte naar buiten ontsnapt, hierdoor bespaar je flink op gas.

Plan ook nog snel een afspraak met de cv-monteur als deze al even niet meer langs is geweest. Zo voorkom je eventuele problemen in de toekomst. Bekijk hier per kamer de beste bespaartips.

2. Duurzame cadeaus voor sinterklaas of kerst

Verras dierbaren eens met duurzame en energiebesparende cadeaus. Voor de kids slofjes of sokken met leuke figuurtjes en printjes. Of onesies voor over de pyjama's, zo zijn ze lekker warm en gezellig gekleed. Perfect voor de winteravonden. 

Cadeautjes om mee bezig te zijn is voor kinderen natuurlijk ook heel leuk. Eigenlijk heb je helemaal geen elektrische apparaten nodig om samen leuke dingen te doen. Geef ze en spelletje of een boek cadeau. Of een bak-pakket waarmee je cakes kunt maken zonder de oven te gebruiken. Dan kun je gezellig samen aan de slag. 

Kijk ook eens naar tweedehands speelgoed, daar zijn kinderen net zo blij mee. 

Voor volwassenen zijn een warme deken, heerlijke sloffen of een fijne kruik ook altijd goed. Het helpt allemaal om deze feestdagen extra warm te blijven. Ben je goed in breien? Maak dan een warme sjaal! Zo ben je ook meteen extra origineel.

Je kan een gadget-liefhebber blij maken met een powerbank op zonne-energie, mooie ledverlichting of een digitale douchetimer. In onze Thuisvoordeelshop vind je deze én andere energiebesparende producten met een fijne korting. 

3. Check je kerstverlichting

Check eens hoe energiezuinig je kerstverlichting is voor je ze ophangt. Het maakt namelijk veel uit of je kerstverlichting uit ledlampen of gloeilampen bestaat. Zo is kerstversiering met ledverlichting zo’n 8 keer zuiniger dan gloeilampen. Door te kiezen voor ledlampen bespaar je dus flink op energie én ben je ook goed bezig voor het milieu.

Denk ook eens aan een timer voor je kerstverlichting. Door de verlichting met een timer aan- en uit te schakelen voorkom je dat de lampjes onnodig branden. Plaats daarbij buiten verlichting die beschermd is tegen vocht en vuil. Zo voorkom je onnodig ongemak.

Zet apparaten uit die je niet gebruikt tijdens sinterklaasavond en tijdens de kerstdiners, dat scheelt weer. 

4. Ga voor een groene kerstboom

Op zoek naar een neppe kerstboom? Dan kan het lonen om bij een tweedehands zaak te kijken. Hier vind je vaak nog mooie kerstbomen die je voor een lage prijs mee kan nemen. Goed voor de wereld én je portemonnee.

Ook voor kerstversieringen kun je je hart ophalen bij tweedehands zaken. Of ga lekker creatief aan de slag! Helemaal een gezellige activiteit om samen met kinderen te doen. Want niets is leuker dan om jullie zelfgemaakte kerstballen in de kerstboom te zien hangen. 

5. Bespaar energie met koken

Sinterklaas staat in het teken van pepernoten, speculaas, spijs en chocolade-letters. Niks leukers om met je kinderen iets lekkers te maken. Ga dit jaar voor no bake pepernoten-cheesecake. Dat is een heerlijk recept waar je de oven niet voor hoeft te gebruiken. 

Ben jij de kok tijdens het kerstdiner? Bedenk dan van tevoren goed wat je wilt gaan koken en welke apparaten je hiervoor nodig hebt. Ga liever niet voor een gerecht dat urenlang in de oven moet. Heb je echt een oven nodig? Dan is het goed om te weten dat een heteluchtoven 15 procent zuiniger is dan een elektrische oven.

Kaasfondue is een goed voorbeeld van een energiezuinige optie. De kaasfondue hoef je namelijk enkel met kaarsen warm te houden. Lekker met stokbrood en verschillende groenten, zoals broccoli, paprika, cherrytomaten en wortels. Zo bespaar je energie en zorg je gelijk voor een winters sfeertje!

Tip energie voor bedrijvenExtra tip! Met de restjes die over zijn van een diner kan je de volgende dag weer een ander lekker gerecht maken. Zo blijf je creatief koken, voorkom je voedselverspilling én bespaar je geld.

 

6. Flink besparen met de kersttrui

Door de verwarming uit te zetten in ruimtes waar je niet bent zoals de slaapkamers bespaar je jaarlijks gemiddeld 75 euro. Zet je de thermostaat op 19 graden dan bespaar je jaarlijks gemiddeld al 150 euro.

Vaak is 19 graden in huis namelijk al warm genoeg. Vind je het toch wat fris? Zorg dan dat je overal in huis lekker warme dekens hebt liggen. Trek je foute maar lekker warme kersttrui aan, zoek je pantoffels op en zet een pot verse thee of warme chocolademelk. Een foute kersttrui is natuurlijk ook leuk voor de kids! 

Daarnaast zorgen brandende kaarsjes voor een gezellig sfeertje én je bespaart op stroom.

Door de verwarming in je slaapkamer uit te zetten bespaar je jaarlijks gemiddeld 300 euro. Is het toch iets te koud? Maak dan een kruik warm of plaats een elektrische deken die je voor het slapengaan even kort aanzet. Zo val je lekker in slaap én bespaar je energie!

Tip energie voor bedrijvenExtra tip! Heb je pubers in huis die het lastig vinden om mee te helpen met besparen? In dit artikel leggen we uit hoe je samen met je pubers energie bespaart.