Energie besparen in de lente

Slimme tips om energie te besparen

De lente staat voor de deur. Na de donkere wintermaanden komen de eerste zonnestralen als geroepen. Het kwik stijgt en we brengen meer tijd buiten door. Toch kun je ook in deze tijd van het jaar energie besparen. Ontdek hoe je ook tijdens het voorjaar je energierekening verlaagt met deze 10 tips.

1. Laat de zon het werk doen

Op een zonnige dag kan je je woonkamer op een natuurlijke manier verwarmen door de gordijnen te openen en de zon binnen te laten. Je thermostaat kan een paar graden lager óf zelfs helemaal uit. Hiermee bespaar je op je gasrekening.

2. Hang je was buiten

Een wasdroger verbruikt veel stroom en als je de was binnen ophangt duurt het soms erg lang voor het droog is. De was buiten in het zonnetje hangen bespaart energie én het ruikt ook nog eens lekker fris. 

3. Ontdooi je vriezer

Heb je een grote voorjaarsschoonmaak op de planning staan? Vergeet dan je vriezer niet. Door de ijslaag te verwijderen verbruikt deze minder energie. En is het tijd voor een nieuwe stofzuiger of andere apparatuur, vergelijk het energielabel. Op nieuwe apparaten vind je vaak ook een QR-code. Scan deze voor meer informatie over het apparaat.

4. Pak de fiets

Het is goed voor je gezondheid en je hoeft minder vaak je auto op te laden. Rijd je niet elektrisch? Dan ben je met deze tip dubbel duurzaam bezig, je bespaart in je portemonnee en het is goed voor het milieu.

5. Reinig je zonnepanelen

Schone panelen zorgen voor een hoger rendement. Je hoeft dit niet ieder voorjaar te doen, eens in de 5 jaar is voldoende. We leggen aan je uit hoe je dit het beste aanpakt.

6. Ventileren maar

Zet regelmatig de ramen wagenwijd open om je huis te luchten. Dit zorgt voor minder vocht in je woning waardoor de lucht sneller verwarmt. Je bespaart hierdoor extra op je gasrekening.

7. Voorkom sluipverbruik

In het voorjaar zijn we vaker buiten. Check daarom goed of je apparatuur écht uitstaat. Het is zonde om energie te verbruiken terwijl je er niet bent. Dit geldt ook voor als je op vakantie gaat. Ontdek meer over sluipverbruik.

8. Recycle hemelwater met een regenton

Met een regenton kun je liters water per jaar besparen. In de ton vang je het water op dat via de dakgoot door de regenpijn naar beneden komt. Met een handig kraantje gebruik je dit water gemakkelijk voor je de planten in je tuin én binnen. Doordat regenwater minder kalk bevat dan kraanwater is het ook nog eens beter voor het groen.

 

Tip energie voor bedrijvenExtra tip: koop een regenton samen met je buren om de kosten te delen. Een regenton is groot genoeg voor twee huishoudens.

 

 

9. Buitenverlichting op zonne-energie

Buitenlampen geven veel sfeer in de tuin, maar kosten energie. Kies voor verlichting op zonne-energie om te besparen op stroom. Dezelfde gezelligheid voor een lagere prijs. Win win!

10. Ga er op uit

In de winter brengen we veel tijd thuis door, vaak voor de tv of computer. Het begin van de lente is een goed moment om lekker naar buiten te gaan. Een boswandeling, picknicken in het park, een extra lang rondje met de hond, een stukje fietsen: het is gratis en je bespaart energie. 

 

Wil je nou meer weten over energie besparen? Bekijk hier al onze bespaartips en adviezen.