Energie besparen in de hal

Laat de kou buiten met deze bespaartips voor de hal

De hal is dé plek om kou buiten te houden. Daar heb je in het hele huis plezier van. Met kleine aanpassingen kun je al besparen. En met een aantal kleine of grote investeringen bespaar je nog meer. Verlaag je gas- en stroomverbruik met deze tips.

Gratis tip: hou tussendeuren gesloten 

Hou de warmte in huis door de tussendeur te sluiten. Gaat de voordeur open, dan verlies je geen warmte. Laat dan wel de verwarming in de gang uit. Je stookt dan geen gas als de kou via de voordeur binnenkomt. Zo bespaar je nog meer op je gasverbruik. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Sluit de voordeur meteen zodra je binnen bent. Daarna trek je pas je jas en je schoenen uit, voordat je de gang verlaat. Zo kan de koude lucht beter dalen en neem je die niet mee de warmte in.

Kleine investeringen: plaats een brievenbusborstel

Tocht komt door de kleinste kieren. Een brievenbusborstel houdt de tocht door de brievenbus tegen. Ook wanneer de post of de krant door de bus valt, zorgt de borstel voor een buffer. Zo hou je de kou buiten en bespaar je op gas en stroom. Dat doe je ook met de volgende tips. 

  • Plaats radiatorfolie achter je verwarming. De folie weerkaatst de warmte achter de radiator vandaan de ruimte in. Daarmee voorkom je dat de muren een deel van de warmte absorberen. 
  • Plak raamfolie om ramen in de hal beter te isoleren.
  • Gebruik een deurveer of -dranger voor je tussendeuren. Die sluit de deur automatisch wanneer je de ruimte binnenkomt. Voor een paar euro bespaar je jezelf hoge stookkosten. 
  • Plaats tochtstrips onder de deur tussen de hal en de woonkamer, zodat de kou in de hal blijft.

Grote investeringen: plaats een tochtdichte deur

Tocht komt vaak door de kleinste gaten en kieren. Een luchtdichte deur voorkomt tocht door de kieren van de deurpost. De kou blijft buiten, de warmte binnen en je bespaart op je energiefactuur elke maand. Maar je bespaart nog véél meer met deze investeringen.

  • Plaats dubbelglas of HR+-glas in je nieuwe deur en eventueel in de hal. Deze ramen isoleren veel beter. 
  • Hang gordijnen op voor de deur en ramen of plaats rolgordijnen. Zo hou je de tocht buiten en de warmte in de hal. Heb je een trap in de hal, dan kun je ook gordijnen voor de trap hangen om de kou beneden te houden.

Tip energie voor bedrijvenTip: Gordijnen isoleren erg goed. Ze wekken ook het gevoel van warmte zodra je binnenkomt. Let op dat je ze niet vóór de verwarming hangt. Hang ze op maat zodat ze er net boven vallen. Zo blokkeer je de warmte niet van de radiator. 

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?

 

Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.