Energie besparen in de badkamer

Slimme tips om energie te besparen

Besparen in de badkamer is makkelijker dan je denkt. Met kleine aanpassingen bespaar je op energie. En dat terwijl je na een lange dag werken je rust pakt onder een heerlijke douche.

Gratis tips: douch korter met je favoriete muziek

We douchen gemiddeld zo’n 7,4 minuten. Als je 5 minuten doucht bespaar je al 140 euro per jaar!

Tip energie voor bedrijvenTip: zet je favoriete nummer op en zorg dat je klaar bent met douchen wanneer je muziek afloopt. Dan douch je zelfs nóg korter en bespaar je dus nu al op gas!

 

Verlaag je energieverbruik met deze gratis tips

  • Doe de kraan dicht als je tandenpoetst
  • Laad je elektrische tandenborstel pas op als deze leeg is én vergeet niet om de stekker eruit te halen als hij weer vol is
  • Ga douchen in plaats van in bad

Wist je dat in een gemiddeld bad 120 liter water gaat? Een douchebeurt van 9 minuten verbruikt ongeveer 70 liter water. Je bespaart dus als je doucht.

 

Kleine investeringen: plak isolerende raamfolie

Als je badkamer ramen heeft, plak dan isolerende raamfolie om je energieverbruik te verminderen. Omdat je de isolerende waarde van je ramen vergroot, voorkom je stookkosten en bespaar je op energie. 

Wist je dat raamfolie de isolerende waarde van enkelglas verhoogt naar dubbelglas? En gebruik je het op dubbelglas, dan verhoog je de isolerende waarde naar dat van HR-glas. Met een kleine investering maak je dus groot verschil. 

Ga voor led in de badkamer

Ledverlichting verbruikt tot 90 procent minder stroom dan andere lampen. Ook gaan ledlampen langer mee. Daardoor bespaar je veel meer op stroom. 

Zet een waterbesparend opzetstuk op de kraan

Zo’n opzetstuk bespaart je liters water. Een kleine investering die je niet meer dan een paar euro kost. 

Ga voor een waterbesparende douchekop

Nog zo'n tip: de waterbesparende douchekop. Deze laat minder water door. Met de huidige tarieven scheelt dit zo’n 85 euro op jaarbasis. Dat moet je maar net weten!

Grote investeringen: ga voor een douche-wtw

Met een douche-wtw (waterterugwinning) wordt water al voorverwarmd door het wegstromende warme water van je douche. Zo verminder je stroom- en gasverbruik van je cv-ketel of warmtepomp. 

Vervang je wasmachine en droger

Als je wasmachine en droger al wat ouder zijn, overweeg dag nieuwe, energiezuinige apparaten. Nieuwe machines zijn vaak voorzien van een groen of donkergroen label. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Centrifugeer je was op een zo hoog mogelijk toerental, voordat je de was in de droger doet. Je droger hoeft dan minder hard te werken om de was te drogen. 

 

Isoleer het plafond van de badkamer

Veel warmte gaat verloren via het plafond als deze niet goed geïsoleerd is. Door het badkamerplafond te isoleren, verminder je gasverbruik. Zorg wel voor een goed ventilatiesysteem om vocht af te voeren na het douchen. 

 

Tip energie voor bedrijvenTip: veel mensen hebben dezelfde vragen over energie. Want hoe de energieprijzen werken en hoe je kan besparen, dat moet je maar nét weten. Dus hebben we alle antwoorden voor je op een rij gezet. Wat is jouw energievraag?

 

Ook in andere kamers besparen? Bekijk hier de bespaartips per kamer.