Energie besparen tijdens uw vakantie

Ook als u op vakantie gaat, gaat uw energieverbruik door. Wilt u luxueus en toch energiezuinig vakantie vieren? Daarvoor bestaan mogelijkheden genoeg. Hieronder leest u waar u op moet letten.

Hebben vakantieverblijven een energielabel?

Voor uw eigen (huur)woning is een energielabel verplicht. Voor de meeste vakantiewoningen bestaat die verplichting niet. Dat lijkt vreemd, want ook vakantieverblijven verbruiken natuurlijk energie. Sommige vakantiewoningen worden zelfs een groot deel van het jaar gebruikt, ook al is het door steeds andere mensen. Maar zo zit de wet nu eenmaal in elkaar.

Hoe herkent u een energiezuinig vakantieverblijf?

Sommige beheerders van vakantieoorden maken hun woningen doelbewust energiezuinig. Zij adverteren hiermee om zich van de concurrentie te onderscheiden. U herkent ze dan ook eenvoudig:

Wat verbruikt u op uw vakantie meer dan thuis?

Als we op vakantie zijn, is onze manier van leven anders dan thuis. We hebben de neiging alles wat luxueuzer te doen. Hier zijn enkele punten om in de gaten te houden:

Wat verbruikt u op uw vakantie minder dan thuis?

Dat we op vakantie anders leven, betekent ook dat we sommige apparaten minder gebruiken. Zo besparen we vanzelf energie zonder erbij na te denken. Bijvoorbeeld:

Tips om energie te besparen als u niet thuis bent

Als u een weekend, weekje of paar weken van huis bent, is het slim om het een en ander in huis uit te schakelen. Waar u zoal aan kunt denken?

  1. Haal alle stekkers uit het stopcontact (vergeet uw opladers niet)
  2. Zet de thermostaat laag of de verwarming helemaal uit
  3. Maak de koelkast en vriezer leeg (bedorven voedsel is niet fris en een waterval uit uw vriezer als de stroom uitvalt, is ook niet fijn)
  4. Controleer of uw gasfornuis uitstaat en zet eventueel de geiser uit
  5. Zet alle lampen uit (gebruik een timer als u lampen toch af en toe aan wilt zetten)
Meer tips om energie te besparen als u op vakantie gaat? U leest ze in de'voor-je-vertrekt-checker'.