Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 2 minuten

Verse sneeuw, frisse berglucht: het wintersportseizoen is in volle gang! Steeds meer mensen gaan met de elektrische auto naar de bergen. Met deze praktische tips voor onderweg én op bestemming ga je goed voorbereid op pad.

1. Vertrek met een volle accu

Het ligt voor de hand, maar zorg ervoor dat je altijd met een volle accu aan de reis begint. Zo kun je zo optimaal mogelijk gebruik maken van de batterij van de auto en hoef je minder snel een pauze in te lassen om weer op te laden.

2. Plan de route en laadstops 

Kijk van te voren welke route je wilt gaan rijden en check alvast waar je langs de route laadpalen kunt vinden. Bij veel nieuwe elektrische auto’s geeft de navigatie-app al aan waar deze laadpalen te vinden zijn en plant de route ook op deze manier in. Maar er zijn ook verschillende apps die je hiervoor kun gebruiken, zoals de Essent Laden-app. Zo ga je voorbereidt op reis en kom je niet voor eventuele verrassingen te staan.

Extra tip! Het is handig om een extra laadpas mee te nemen. Zo weet je zeker dat je altijd een laadpas bij de hand hebt waarmee je kunt laden. Bijvoorbeeld als een pas niet bij een specifieke paal werkt of als je er een verliest. Zo kun je bijvoorbeeld met de Essent Laadpas in grote delen van Europa laden.

3. Houd rekening met langere pauzes 

Tijdens de wintermaanden kan het opladen van de auto meer tijd in beslag nemen. Houd daarom rekening met langere pauzes. Door de kou kan het laden van de auto namelijk langer duren. Benut deze pauzes om zelf ook even op te laden, met bijvoorbeeld een lekkere kop koffie of luister naar een goede podcast en strek meteen even de benen.

Extra tip! Het is aanbevolen om de auto tot 80% op te laden bij een snellaadpaal. Hierna duurt het opladen in verhouding stukken langer en qua range krijg je er niet veel extra kilometers bij.

4. Rijd rustig op de Duitse snelwegen

Op verschillende snelwegen in Duitsland geldt er geen snelheidslimiet. Het kan om die reden verleidelijk zijn om op zo’n moment het gaspedaal extra in te drukken. Het is echter aan te raden om je snelheid stabiel en lager te houden. De ideale snelheid ligt rond de 100 km/uur. Zo zorg je er voor dat de batterij zo lang mogelijk mee gaat. 

5. Laadpunten op de plek van bestemming

Check voordat je op de wintersportbestemming bent aangekomen ook alvast waar je straks kunt laden. Zo weet je van te voren waar én hoeveel laadmogelijkheden er zijn en kun je hier rekening mee houden. Het is aan te raden om de mobiele oplader (eventueel een verlengsnoer) mee op vakantie te nemen. Dit is natuurlijk niet de meest ideale en snelle laadoplossing, maar wel fijn als noodoplossing. Zo heb je altijd de mogelijkheid om met een volle batterij weer de weg op te gaan.

Extra tip! Vergeet niet de standaard winteruitrusting voor de auto! Zoals winterbanden en het meenemen van sneeuwkettingen. In veel landen zijn deze namelijk verplicht.


Meer over elektrisch laden

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden